dinsdag 26 juni 2012

Walnotenbrood voor bij het kaasplènkse

Geen etentje is compleet zonder kaas. Echte kaasboeren zijn we hier in huize Eetlust, met name dochter en ik. Wij beiden lusten geloof ik alle soorten kaas met uitzondering van wortelkaas. Dat laatste hebben we jaren geleden eens geproefd en dat was nu niet een ervaring die je met plezier in je hart bewaart. Onthouden moet je het echter wel zodat je nooit meer die vergissing maakt.
Kaas koop ik altijd bij Bastiaansen of Prins Heerlijk, regelmatig wordt de toch al zeer uitgebreide selectie verder aangevuld met allerlei nieuwe soorten en daar maak je mensen zoals wij heel erg blij mee.
Tegenwoordig kies ik vaker voor de 'harde' kazen zoals bijvoorbeeld een belegen schapen of geit, oude met die mooie kristallen, een blauwe die dan wel weer wat zachter is zoals de onvolprezen Brabantse Blauwe en wat te denken van één van de smaakvolle pittige bergkazen uit Frankrijk, Spanje of Zwitserland.
Erbij hoort een vers broodje en walnotenbrood is heel geschikt, misschien nog een lepeltje vijgenjam of zoete uiencompôte en smullen maar, wel met mate hè, meestal volgt er nog een dessert.

Het walnotenbrood bakken we zelf, het worden er zelfs 2. Stevig brood is het doordat er grotendeels volkorenmeel wordt gebruikt. Je kunt er eentje invriezen zo niet eet ze dan wel binnen een paar dagen op. Geroosterd trouwens ook heerlijk!



Je hebt nodig:
350 gram volkorenmeel - 120 gram tarwebloem - 1 el lichte basterdsuiker - 20 gram verse gist - 11/2 tl zout - 2,75 dl lauwwarme melk - 180 gram gehakte walnoten - 50 gram boter.


Zo maak je het:
  • Smelt de boter tot het bruin wordt, van het vuur halen en af laten koelen.
  • Meng beide soorten meel. suiker en zout in een grote kom en maak in het midden een kuiltje
  • Roer de gist in een kommetje romig met de helft van de melk.
  • Giet dit in het kuiltje en voeg vervolgens de resterende melk toe.
  • Giet de afgekoelde boter door een fijnmazig zeefje eveneens in het kuiltje.
  • Roer met je hand de vloeistoffen goed door elkaar en begin dan te kneden. Neem iedere keer wat meel mee vanaf de zijkant en kneed goed tot alles met elkaar vermengd is.
  • Bebloem je werkplek licht. Haal het deeg uit de kom en kneed nog zo'n 8 minuten tot je een stevig deeg hebt, het zal enigszins vochtig blijven. Maak een bal.
  • Vet een kom lichtjes in met wat neutrale olie, leg de deegbal erin. Dek af met ingevette plastcfolie en laat op een warme plek een uurtje rijzen. In ieder geval tot het in volume is verdubbeld.

  • Sla na het rijzen het deeg terug op een licht met bloem bestoven werkblad. Maak het plat en strooi er de gehakte noten over.
  • Druk ze in het deeg en rol het op.
  • Weer terug in de kom, plasticfolie er weer overheen en nu een half uurtje op een warme plek laten rijzen.

  • Beleg je bakplaat met bakpapier
  • Maak daarna van het deeg twee ballen. Dek ze af met ingevette plasticfolie en laat op de bakplaat nogmaals 45 minuten rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
  • Verwarm in de tussentijd je oven voor op 220 graden.
  • Maak met een scherp mes drie inkepingen in de broden en bak ze zo'n 35 minuten tot ze hol klinken als je op de onderkant klopt.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
Dit recept komt weer uit De Broodbijbel van Christine Ingram en Jennie Shapter, een boek waar ik steeds meer lol in begin te krijgen.




Geen opmerkingen: