maandag 5 december 2011

Spaghetti met Pruttelsaus

Sinds jaar en dag maak ik voor de spaghetti deze saus, zoals wij het noemen; pruttelsaus. Het is eigenlijk een gewone ragù, maar natuurlijk wel mijn ragù. Speur maar eens rond in boeken en op internet, de variaties vliegen je om de oren.
Terwijl regen, zon en hagel elkaar afwisselen gaan we maar eens aan de slag.  Zelf gebruik ik voor deze saus  altijd biologisch gehakt. Mocht je dat zelf niet zo vaak gebruiken, probeer het eens en merk dat het de prijs, die overigens niet eens zoveel hoger is Kiloknallers nagelaten, meer dan waard is. Mooi geruld gehakt zonder dat je eerst je pan af moet gieten vanwege al het water en vet. Voor 4 personen:
2 pakjes gezeefde tomaten of 1 pakje gezeefde tomaten en 1 blik tomatenblokjes - 1 flinke ui - 1 winterwortel - 2 stengels bleekselderij - 3 ons (biologisch) rundergehakt - 1 glas rode wijn - 3 teentjes knoflook - olijfolie - peper - zout - half rundvleesbouillonblokje -Italiaanse kruiden (rozemarijn, oregano, tijm), gedroogd of vers uit de tuin.

Zo maak je het:
 1.  Ui snipperen
 2. Winterwortel schillen, met een kaasschaaf gaat dat erg handig vind ik , en in hele kleine blokjes snijden.
 3. De stengels bleekselderij in de lengte doorsnijden en vervolgens in smalle ringetjes snijden. Bleekselderij altijd even controleren op draden en eraf trekken met je mes.
 4. Knoflook fijnhakken
 5. In een flinke pan olijfolie verhitten.
 6. Gehakt toevoegen en rullen. Bestrooien met zout en peper.
 7. Wortel en ui toevoegen, paar minuutjes meebakken.
 8. Knoflook, Italiaanse kruiden en bleekselderij toevoegen, ook even meebakken.
 9. Glas rode wijn erbij doen en een minuutje of 10 laten sudderen.
 10. Gezeefde tomaten toevoegen plus om mee te beginnen een half bouillonblokje.
 11. Zachtjes aan de kook brengen, deksel voor driekwart op de pan leggen. Het vuur laag draaien en nu maar laten pruttelen en pruttelen.
Je zult merken dat de saus dikker wordt. Af en toe moet je wel even roeren, zeker nadat de saus al flink gereduceerd is.Het proeven ook niet vergeten, eventueel nog peper en zout toevoegen en/of de rest van het bouillonblokje. Dat is helemaal afhankelijk van je eigen smaak. Zelf laat ik de saus meestal een uurtje of  2 op het vuur staan zodat de smaken lekker in kunnen trekken. Het kan ook sneller hoor, dan zet je het vuur simpelweg hoger maat dat vind ik toch een beetje afbreuk doen aan de smaak. Er moet dan iets meer met extra ingrediënten worden gestrooid is mijn ervaring/

Spaghetti koken volgens aanwijzingen op het pak. Diepe borden voorverwarmen in de magnetron of oven. Zodra spaghetti klaar is, afgieten en een  schep saus erdoor roeren. Over de borden verdelen, saus erop scheppen en als je dan toch Parmezaanse kaas gebruikt, gebruik dan alsjealsjeblieft de echte en niet van die poeder uit een zakje!

bijna klaar, heeft goed geprutteld deze saus!
Eet smakelijk.

2 opmerkingen:

Es zei

Het lijkt wel wat op mijn recept! ;)
Ik gebruik ook nog wel eens rundvlees dat ik fijn gemalen heb. Dat moet evengoed nog lang pruttelen voordat het mals is.
:)
Leuk blog heb je!

Eetlust zei

Dank je Es!Jouw blog is wat mij betreft een toppertje. En ik gebruik inderdaad ook wel eens fijngesneden rundvlees. Varianten genoeg te bedenken:)