dinsdag 27 december 2011

Mascarpone Frambozen Trifle


Een aantal weken geleden kwam ik de Mascarpone Frambozen Trifle tegen op de site van De Glazen Vork en wist: Dit ga ik maken met Kerst. Gelukkig wist ik ook 10 mensen bij wie het wel in de smaak zou vallen. Het is een heerlijk fris dessert, ondanks de mascarpone en de lading slagroom die er in is verwerkt. In plaats van sherry, wat het oorspronkelijke recept voorschrijft maar ook door De Glazen Vork werd aangepast, heb ik limoncello gebruikt. Nou ja, laten we eerlijk zijn, waar smaakt limoncello nu niet bij.
Deze toet heb ik een dag van tevoren gemaakt en een nacht in de koelkast laten opstijven. Omdat ik niet helemaal zeker was of de trifle na het storten op een schaal niet in elkaar zou zakken, heb ik het even in de vriezer gezet. Zoals ik al eens eerder schreef, in toetjes ben ik echt niet zo'n held! Hopelijk zijn jullie het me eens: het resultaat mag er zijn.

Je hebt nodig:
300 gram frambozen, vers of uit de diepvries, dan wel eerst laten ontdooien - 2 blaadjes gelatine - 600 ml slagroom op kamertemperatuur - 250 gram mascarpone op kamertemperatuur - 1 vanillepeul - 75 gram gezeefde poedersuiker - 150 ml limoncello - 12 lange vingers - geroosterd amandelschaafsel om te decoreren - eetbare zilveren balletjes om te decoreren - cakeblik van ongeveer 21 cm lang - bakpapier.

Zo maak je het:
 1. Was het cakeblik met koud water en leg hierin bakpapier. Probeer het zo recht mogelijk tegen de kanten te krijgen. Met wat vouwwerk lukt dat prima. Laat een deel erbuiten hangen want dat moet er straks weer overheen geklapt worden.
 2. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
 3. Prak de helft van de frambozen met de bolle kant van een lepel door een zeef. Gooi zaadjes die overblijven weg.
 4. Vanillepeul doorsnijden.
 5. Klop 450 ml slagroom tot stijve pieken; als je de klopper erui haalt, blijft de slagroom omhoog staan.
 6. Klop de mascarpone los met de poedersuiker en de vanillezaadjes die je uit de vanillepeul schraapt en een extra scheutje limoncello.
 7. Vouw de mascarpone door de slagroom heen tot het helemaal glad is.
 8. Knijp de gelatineblaadjes uit en los het op in water dat net van de kook af is. Roer 2 tl door de frambozenpuree, roer de rest door het mascarpone/slagroommengsel.
 9. Schep wat room in het cakeblik en maak een laagje van ongeveer 1/2 cm.
 10. Verspreid daar weer 1/3 van de frambozenpuree overheen.
 11. Doop 6 lange vingers in de limoncello, en leg er 2 aan de ene lange kant, 2 in het midden en 2 aan de andere lange kant.
 12. Verdeel er opnieuw room overheen, duw de helft van de frambozen erin. Verdeel weer 1/3 van de puree eroverheen.
 13. Herhaal stap 11 met de lange vingers en stap 12.
 14. Vouw het overhangende bakpapier er overheen en laat minimaal 4 uur in de koelkast opstijven. beter is om het gewoon een dag van tevoren te maken.
 15. Om te serveren klop je de overige slagroom wederom tot stijve pieken. Haal het overhangende bakpapier weg. Leg een schaal op het bakblik en draai het om. Verwijder het bakpapier. En decoreer met de slagroom, amandelschaafsel, de zilveren balletjes en/of andere lekkere bosvruchten, gebruik je fantasie zou ik zo zeggen.

2 opmerkingen:

Simones Kitchen zei

He wat super dat het in de smaak is gevallen!! Groetjes Simone (van de Glazen Vork )

Eetlust zei

Bedankt voor je reactie Simone, leuk! En alle credits zijn voor jou he Groetjes, Els a.k.a Eetlust :)