vrijdag 30 december 2011

Mierikswortelroomsoepje met gerookte forelfilet

Mierikswortel, wij zijn er gek op. In de soep, in saus, door boter of wat ik zelf heerlijk vind is een broodje rosbief met flink wat mierikswortel. Bij sommigen springen dan de tranen in de ogen vrees ik maar ik vind het geweldig.
Dit supersimpele soepje heb je binnen een half uur op tafel staan. Ik heb het gemaakt als onderdeel van ons voorgerecht met de Kerst. Je kunt het ook in een glaasje serveren. In de zomer kun je deze soep ook koud serveren, lekker fris en toch pittig!


In een bord mag ook

Je hebt nodig voor 6 glaasjes of kleine bakjes/kommetjes:

500 ml kippen- of groentebouillon - 50 ml slagroom - 1 sjalotje - scheutje olijfolie - 50 ml droge witte wijn -125 gram gerookte forelfilet - 1/2 el geraspte mierikswortel (potje) - paar sprietjes bieslook of wat tuinkers


Zo maak je het
  1. Snipper het sjalotje
  2. Verwarm de olijfolie en fruit hierin het sjalotje.
  3. Een half glas droge witte wijn erbij. Een minuutje of drie zachtjes laten pruttelen
  4. Giet de bouillon erbij
  5. Roer er een eetlepel mierikswortel door
  6. Proef en voeg indien gewenst nog wat mierikswortel toe
  7. Voeg de room toe.
  8. Goed verwarmen maar niet aan de kook laten komen.
  9. Verdeel over de glaasjes of bakjes/kommetjes
  10. Leg er een paar stukjes forelfilet op
  11. Knip er wat bieslook overheen
  12. Klaar! Een kind kan de was doen.

woensdag 28 december 2011

Risotto met kastanjechampignons en rauwe ham


 Risotto is wat mij betreft echt comfort food. Ik kan heel blij worden van een bordje smeuïge, beetje weglopende risotto. Moeilijk om te maken? Helemaal niet, het heeft alleen wat tijd nodig en een hele dosis liefde. Het is een kwestie van erbij blijven, zachtjes roeren, proeven of het gaar is en je verheugen op wat er na ongeveer 20 minuten op je bord ligt. Risotto tijdrovend? Nee dus, want wat is nu 20 à 25 minuten? Die ben je normaal ook kwijt met koken.





Voor 4 personen heb je nodig:

200 gram arboriorijst - 250 gram kastanjechampignons in plakjes - 200 gram rauwe ham in reepjes- boter om te bakken -  11/2 liter kippenbouillon - scheutje olijfolie - scheutje paddestoelen-of truffelolie - 1 ui - glas droge witte wijn -50 gram geraspte Parmigiano Reggiano plus nog wat extra voor aan tafel -20 gram roomboter - peterselie - 1 teentje knoflook - paar takjes basilicum

Zo maak je het:

  1. Ui en knoflook snipperen
  2. Verhit in een pan een scheutje olijfolie
  3. Fruit hierin de ui en knoflook
  4. Voeg de rijst toe en schep zodanig om dat de rijstkorrels mooi gaan glanzen
  5. Voeg een glas witte wijn toe en blijf roeren tot het bijna verdampt is.
  6. Giet er nu een scheutje bouillon bij, roeren tot het bijna opgenomen is door de rijstkorrels.
  7. Blijf dit herhalen, net zolang tot de rijst gaar is. Risotto moet smeuïg zijn, voeg zo nodig nog een scheutje water toe.
  8. Bak intussen in een koekepan de champignons en reepjes ham in wat boter.
  9. Schep dit mengsel door de rijst.
  10. Roer de Parmezaanse kaas door de risotto.
  11. Voeg 20 gram roomboter toe.
  12. Is de risotto smeuïg? Het moet echt een beetje vloeien. Zo niet, voeg dan nog een scheutje water toe.
  13. Knip een paar takjes peterselie in stukjes en schep het door de risotto.
  14. Verdeel het over 4 voorverwarmde borden, druppel er wat paddestoelenolie over en garneer met wat basilicum. Rasp er aan tafel nog wat kaas overheen.

dinsdag 27 december 2011

Mascarpone Frambozen Trifle


Een aantal weken geleden kwam ik de Mascarpone Frambozen Trifle tegen op de site van De Glazen Vork en wist: Dit ga ik maken met Kerst. Gelukkig wist ik ook 10 mensen bij wie het wel in de smaak zou vallen. Het is een heerlijk fris dessert, ondanks de mascarpone en de lading slagroom die er in is verwerkt. In plaats van sherry, wat het oorspronkelijke recept voorschrijft maar ook door De Glazen Vork werd aangepast, heb ik limoncello gebruikt. Nou ja, laten we eerlijk zijn, waar smaakt limoncello nu niet bij.
Deze toet heb ik een dag van tevoren gemaakt en een nacht in de koelkast laten opstijven. Omdat ik niet helemaal zeker was of de trifle na het storten op een schaal niet in elkaar zou zakken, heb ik het even in de vriezer gezet. Zoals ik al eens eerder schreef, in toetjes ben ik echt niet zo'n held! Hopelijk zijn jullie het me eens: het resultaat mag er zijn.

Je hebt nodig:
300 gram frambozen, vers of uit de diepvries, dan wel eerst laten ontdooien - 2 blaadjes gelatine - 600 ml slagroom op kamertemperatuur - 250 gram mascarpone op kamertemperatuur - 1 vanillepeul - 75 gram gezeefde poedersuiker - 150 ml limoncello - 12 lange vingers - geroosterd amandelschaafsel om te decoreren - eetbare zilveren balletjes om te decoreren - cakeblik van ongeveer 21 cm lang - bakpapier.

Zo maak je het:
  1. Was het cakeblik met koud water en leg hierin bakpapier. Probeer het zo recht mogelijk tegen de kanten te krijgen. Met wat vouwwerk lukt dat prima. Laat een deel erbuiten hangen want dat moet er straks weer overheen geklapt worden.
  2. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  3. Prak de helft van de frambozen met de bolle kant van een lepel door een zeef. Gooi zaadjes die overblijven weg.
  4. Vanillepeul doorsnijden.
  5. Klop 450 ml slagroom tot stijve pieken; als je de klopper erui haalt, blijft de slagroom omhoog staan.
  6. Klop de mascarpone los met de poedersuiker en de vanillezaadjes die je uit de vanillepeul schraapt en een extra scheutje limoncello.
  7. Vouw de mascarpone door de slagroom heen tot het helemaal glad is.
  8. Knijp de gelatineblaadjes uit en los het op in water dat net van de kook af is. Roer 2 tl door de frambozenpuree, roer de rest door het mascarpone/slagroommengsel.
  9. Schep wat room in het cakeblik en maak een laagje van ongeveer 1/2 cm.
  10. Verspreid daar weer 1/3 van de frambozenpuree overheen.
  11. Doop 6 lange vingers in de limoncello, en leg er 2 aan de ene lange kant, 2 in het midden en 2 aan de andere lange kant.
  12. Verdeel er opnieuw room overheen, duw de helft van de frambozen erin. Verdeel weer 1/3 van de puree eroverheen.
  13. Herhaal stap 11 met de lange vingers en stap 12.
  14. Vouw het overhangende bakpapier er overheen en laat minimaal 4 uur in de koelkast opstijven. beter is om het gewoon een dag van tevoren te maken.
  15. Om te serveren klop je de overige slagroom wederom tot stijve pieken. Haal het overhangende bakpapier weg. Leg een schaal op het bakblik en draai het om. Verwijder het bakpapier. En decoreer met de slagroom, amandelschaafsel, de zilveren balletjes en/of andere lekkere bosvruchten, gebruik je fantasie zou ik zo zeggen.

Crostini met kwarteleitjes en lente-uipesto

Zo, de kerstdagen zitter er op. Hopelijk hebben jullie fijne dagen gehad. Wij wel! Niets zo fijn om op zulke dagen in het gezelschap van familie en/of vrienden te verkeren. En bij ons overheerste ook nog de dankbaarheid omdat mijn schoonmoeder die de prachtige leeftijd van 90 heeft er nog bij was Zo worden feestdagen iedere keer een stukje specialer.
Maar o jeetje, dagen misschien wel weken ben je bezig met het uitzoeken van hapjes, het menu, boodschappen doen, koken en in een flits is het weer voorbij. Op naar de oliebollen en appelbeignets, op naar Oud en Nieuw. En daar past dit hapje ook goed bij. Niet alleen met Oud en Nieuw natuurlijk, het is geschikt voor iedere gelegenheid.



Je hebt nodig:
1 doos kwarteleitjes - 10 dunne sneetjes ciabatta - 1 bosje lenteui - 1 teen knoflook - 100 gram pijnboompitten - 30 gram geraspte Parmezaanse kaas - 100 tot 150 ml extra virgin olijfolie - 1tl grof zeezout

Zo maak je het:
  1. Kwarteleitjes in 4-5 minuten hard koken
  2. Ciabatta in 10 dunnen sneetjes snijden en roosteren. Hetzij in de broodrooster hetzij in een voorverwarmde oven van 175 graden
  3. Pijnboompitten roosteren in een droge koekepan.
  4. Snijd de lente-ui fijn. Van zo'n bos gebruik ik meestal driekwart, het witte deel en een deel van het groen.
  5. Maal lente-úi , zeezout en knoflook fijn met staafmizer, in keukenmachine of met de vijzel.
  6. Voeg beetje bij beetje de pijnboompitten toe.
  7. De kaas toevoegen
  8. Voeg nu zoveel olie toe zodat er een mooie smeuïge pesto ontstaat.
  9. Eventueel nog wat zout en peper toevoegen
  10. Eitjes pellen en doormidden snijden.
  11. Sneetjes brood besmeren met de pesto en op ieder sneetje 2 halve eitjes leggen.
Wij vonden het een lekkere pesto, weer eens wat anders maar door het gebruik van lente-ui is het wel vrij scherp van smaak. Het oorspronkelijke recept schrijft 150 gram pijnboompitten voor

Bron: Delicous kerst 2011

Terug naar mijn roti van Ramon Beuk

Onder de kerstboom lag dit prachtexemplaar op mij te wachten om te worden uitgepakt. Een  reis van Ramon Beuk door zijn geboorteland met persoonlijke verhalen, impressies, op zoek naar de eetcultuur en natuurlijk wordt er gekookt.  De kleurrijke foto's doen je hart sneller slaan, sommige verhalen maakten me aan het glimlachen omdat ik er woorden, plaatsen en verhalen van vroeger in herken. Brong brong, boomkip, blok, pepre watra, lemmetje (dit woord gebruik ik zelf ook); even was de man terug met wie ik rijst in bed stopte. Het land van mijn vader kwam zo weer een stukje dichterbij.

Het boek bevat ook tientallen recepten en daar gaan we er zeker een aantal van maken. Uiteraard zal ik die hier dan weer plaatsen. 'Terug naar mijn roti'  is een hartverwarmend cadeautje en ik kan alleen maar roepen; zet het op je verlanglijst.

In het boek vertelt Ramon Beuk ook over schaafijs en dat riep bij mij het volgende op.
Op een festival wat vroeger 'Derde Wereld Festival' heette en sinds 15 jaar Festival Mundial stond een vrolijk geschilderd karretje waar schaafijs verkocht werd. Onze kinderen waren en zijn er dol op. Zodra we het terrein betraden speurden ze al rond. Gelukkig stond hij altijd op hetzelfde plekje. Het kiezen uit de verschillende siroopjes viel ook niet mee, als die klus geklaard was keken en luisterden ze naar het klaarmaken van hun ijsje. Met een grote rasp werden er schilfers van het grote blok ijs afgeschaafd, dat ging weer in een bekertje, siroop erover en genieten maar.
Wat schetste na een aantal jaar hun verbazing? Het karretje stond er niet meer. Het Derde Wereld Festival was inmiddels omgetoverd in Festival Mundial en met de komst van de commercie verdwenen veel authentieke eettentjes. Gelukkig kan er nog steeds genoten worden van de roti, thais, afrikaans en noem het maar op maar de schaafijsman was verdwenen.

Tot dit jaar! We slenterden al een aantal uren over het terrein, luisterden naar de geweldige muziek, keken naar het theater en genoten van het festivalgevoel. Opeens stootte ik zoonlief, die inmiddels niet meer dat kleine jongetje van toen is, aan: 'Moet je daar eens kijken". Hij volgt mijn hand, kijkt en steekt vervolgens schuin het grasveld over om de kortste weg te kunnen nemen naar... de schaafijsman. Niet meer dezelfde schaafijsman maar dat mocht de pret niet drukken. Na de hernieuwde kennismaking moest er nog 1 ding gebeuren; zijn zus sms-en....

vrijdag 23 december 2011

Ratatouille

Voor we ons de komende dagen weer tegoed gaan doen aan het heerlijke kersteten met in het achterhoofd dat de calorietjes tijdens die dagen dubbel tellen nu nog even een gezonde ratatouille.  Zo lekker al die groentesmaken bij elkaar. Het heeft ook iets zomers vind ik, die mooie kleurtjes. En kleur kunnen we in deze grauwe decembermaand best gebruiken. In dit recept gebruik ik in plaats van verse tomaten, tomaten uit blik. Met verse tomaten is uiteraard heerlijk maar dan moeten ze wel goed rijp zijn en het liefst zondoorstoofd.




 Je hebt nodig voor 4 personen:

4 kleine courgettes - 2 aubergines - 2 rode paprika's - 2 blikken gepelde tomaten - 2 uien - zout - peper - 2 teentjes knoflook - tijm - rozemarijn - oregano - olijfolie

Zo maak je het:
  1. Snijd alle groenten in stukken, het mag best wat grof zijn
  2. Verhit olijfolie
  3. Bak alles wat je gesneden hebt aan
  4. Voeg de kruiden toe
  5. Voeg de gepelde tomaten plus sap van 1 blik tomaten toe.
  6. Laat een half uurtje sudderen
  7. Op smaak brengen met zout en peper
  8. Aan taaaaaafel!
Heerlijk met brood met zo'n knapperige korst of stokbrood. Maar ook niet te versmaden met rijst of pasta.

maandag 19 december 2011

Mie met paddestoelen en Chinese kool

Mie, bami, noodles, geef het beestje maar een naam. Hier staat het regelmatig op tafel. The good old 'goreng' als onderdeel van een Indisch rijsttafeltje of een variant zoals deze. Het is net als met de pasta uit Italïë, je kunt er alle kanten mee op. Heb je de volgende dag nog een beetje over, maak dan wat bouillon van een blokje en mik het restje mie erin. Klaar is je noedelsoepje, heerlijk op zo'n koude dag als vandaag. Eventueel nog aanvullen met wat taugé of reepjes omelet....



 Je hebt nodig voor 4 personen:

1 chinese kool - mie voor 4 personen - 1 of 2 rode pepers - 150 gram oesterzwammen - 150 gram kastanjechampignons - 1 ui - 1 teentje knoflook- scheutje olie -scheutje gembersiroop - 2 el sojasaus - 1 el oestersaus - 1 el vissaus (nam pla) - wat drupjes sesamolie - eventueel wat citroensap.

Zo maak je het:
  1. Pan met water aan de kook brengen. Mie beetgaar koken, afgieten en afspoelen met koud water om verdere garing te voorkomen..
  2. Ui snipperen
  3. Koflook snipperen
  4. Peper(s) met zaadjes in ringetjes snijden.
  5. Champignons in 3-en snijden, oesterzwammen in stukken snijden. De oesterzwammen zijn ook gemakkelijk in stukjes te trekken, je hoeft ze niet persé te snijden.
  6. Chinese kool fijnsnijden.
  7. Wok goed heet laten worden.
  8. In wok olie verhitten
  9. Rode peper, ui en knoflook fruiten
  10. Paddestoelen toevoegen, minuutje of 2 meebakken.
  11. Mie toevoegen, goed omscheppen
  12. Kool toevoegen, goed omscheppen en iets laten slinken
  13. Soja, oester- en vissaus toevoegen, evenals de gembersiroop. Omscheppen
  14. Sesamolie erover sprenkelen en omscheppen.
  15. Eventueel nog wat citroensap.
  16. Klaar!

vrijdag 16 december 2011

Kipreepjes met sugar snaps en lenteui

Aardig spicy gerechtje dit mede dankzij de Eagle Chilly ( Ja, je schrijft het echt zo) Sauce. Deze saus gebruikte mijn moeder vroeger al in de chili con carne. Tot voor ongeveer een jaar geleden werd het nog verkocht in glazen flessen die na verloop van tijd helemaal plakkerig werden. Het had zo zijn charme. Tegenwoordig zijn ook zij overgestapt op de plastic knijpfles. En ik heb het idee dat de saus wat zoeter is dan vroeger dus wellicht is de receptuur ook meteen aangepast. Wie het niet kent, het is gewoon verkrijgbaar bij de Toko en volgens mij ook bij de meeste supermarkten.



 Voor 4 personen heb je nodig:

450 gram kipfilet - 1 bosje lenteui - 150 gram sugar snaps - 2 teentjes knoflook - 3 el chilisaus ( ik gebruik altijd die van Eagle) - 2 el sojasaus - 2cm gemberwortel - 2 tl bruine suiker- 1 tl maizena - handje ongezouten cashewnoten - olie

Zo maak je het:

  1. Kipfilet in smalle reepjes snijden
  2. Verwijder de uiteinden van de sugar snaps en eventueel de draden. Snijd ze schuin doormidden
  3. Lenteuitjes schoonmaken en in stukjes van zo'n 2 cm snijden.
  4. Gember raspen of fijnsnijden.
  5. Knoflook fijnsnijden.
  6. Beetje olie verhitten en kipreepjes snel bruin bakken
  7. Na 2 minuten de knoflook, gember en sugar snaps toevoegen en even meebakken.
  8. Chilisaus, bruine suiker en soja toevoegen plus eventueel een scheutje water. Goed mengen.
  9. Maïzena aanmaken met een beetje water en toevoegen. Roeren.
  10. Lenteui toevoegen, even meesudderen.
  11. Tot slot de cashewnoten erdoor scheppen en even meewarmen.
Lekker met rijst of noedels

    donderdag 15 december 2011

    Kerriezuurkool met gehakt uit de oven

    Hehe, het leven van een beginnend blogger gaat soms niet over rozen. Ben je blij met een reactie op een recept, kun je er niet op reageren! Geduldig als ik ben... ahum..zoek ik naar de oplossing.  Instellingen veranderen... blanco reactieformulier, ha dat gaat soepel...moppermopper.  Uiteindelijk is mijn gezoek beloond en kan ik tenminste reageren op reacties. Dus dames en heren, kom maar op met de opmerkingen!




    Zuurkool vind ik heerlijk en dit recept is zo simpel maar erg smakelijk al zeg ik het zelf. Zoals gewoonlijk keurig een foto gemaakt want je moet wel bewijzen dat het ook echt gemaakt is, niet waar. Ben alleen vergeten om een fotootje te maken van het gerecht op een bord... maar die ovenschotel die jullie zien ... het is 'm echt hoor! Natuurlijk kun je kerriezuurkool ook zelf maken maar ik heb het mezelf eens lekker gemakkelijk gemaakt en het fijn kant en klaar gekocht.

    Je hebt nodig voor 4 personen:

    pond kerriezuurkool - kilo kruimige aardappels - 4 ons rundergehakt - handje rozijnen - 1 flinke ui - 2 tot 3 el ketjap manis - zout - peper - paneermeel - roomboter of melk om puree te maken  - ovenschaal - beetje boter voor het invetten van de ovenschaal

    Zo maak je het:
    1. Schil de piepers en kook ze gaar. Afgieten en even met deksel op pan laten staan.
    2. Doe de zuurkool in een pannetje, voeg een handje rozijnen toe plus een scheutje water en laat zachtjes sudderen. Ik pak de tijd die het kost om de aardappels te koken.
    3. Ui pellen en snipperen.
    4. Verhit een beetje boter of olie en rul het gehakt. In een goede anti-aanbakpan is olie of boter vaak niet eens nodig omdat gehakt toch altijd vet loslaat.
    5. Voeg de ui toe aan het gehakt en laat meebakken.
    6. Op smaak brengen met zout, peper en 2-3 eetlepels ketjap manis.
    7. Maak een smeuïge aardappelpuree met melk of boter, net zoals jezelf wil. Op smaak brengen met zout en peper. ( En nee... geen aardappelpuree uit een pakje... zelf maken is het allerlekkerste!)
    8. Vet een ovenschaal in en vul het met een laagje zuurkool, laagje gehakt, laagje aardappelpuree en zo nog een keer.
    9. Bestrooien met paneermeel, wat klontjes boter erover verdelen.
    10. 20-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Aangezien iedere oven anders is.. houd je schotel in de gaten en bepaal uiteindelijk je eigen oventijd.

    dinsdag 13 december 2011

    Fettuccini 'Bologna' van Foodies

    Al bladerend en kerstinspiratie opdoend in het Kerstnummer van Foodies kwam ik onderstaand recept tegen. Die riep erom om getest te worden. Zoonlief en ik vonden het een blijvertje. Voor men denkt en manlief dan? Die hield zich bezig met een ander decemberfenomeen; 'De Kerstborrel van het werruk' en heeft zodoende nog niet kunnen proeven. Die gelegenheid komt zeker nog. De olijfjes geven een lekkere ziltigheid aan het recept, daardoor vond ik het niet nodig om extra zout te gebruiken. Ben deze keer alleen op dit punt van het recept afgeweken :)





    Je hebt nodig voor 4 personen:
    1 ui - 100 gram groene olijven zonder pit - 50 gram gedroogde tomaten ( in olie uit en potje) - 100 gram parmezaanse kaas - 100 gram plakjes mortadella - 400 gram fettuccine - peper - olijfolie - 125 ml witte wijn - 200 ml slagroom - takjes basilicum.

    Zo maak je het:
    1. Ui snipperen
    2. Olijven grof hakken
    3. Tomaten uitlekken en in dunne reepjes snijden.
    4. Mortadella in reepjes snijden.
    5. Pasta koken volgens gebruiksaanzijing.
    6. In een pan beetje olie verhitten
    7. Ui fruiten
    8. Olijven, tomaatjes en mortadella kort meebakken.
    9. Afblussen met wijn en slagroom
    10. Aan de kook brengen en ongeveer 5 minuutjes op laag vuur laten koken.
    11. Roer de geraspte parmezaan erdoorheen.
    12. 3-4 minuutjes laten koken op laag vuur, regelmatig roeren.
    13. Breng op smaak met peper. Het recept schrijft ook zout voor maar dat vind ik echt niet nodig.
    14. Blaadjes basilicum van de takjes afhalen
    15. Pasta afgieten, uitlekken en door de saus mengen.
    16. Over borden verdelen en garneren met de basilicum
    17. Mmmmm...lekker!
    Alle credits voor dit recept komen toe aan Foodies Magazine!

    maandag 12 december 2011

    Ku Lu Kai oftewel kip in een jasje met zoetzure saus

    Wie kent het niet, de varkensvleesbolletjes in een deegjasje met zoetzure saus. Ook bij ons staat het wel eens in zo'n sfeervol wit plastic bakje op tafel. Meestal onderdeel van een afhaalmenuutje van de Chinees waar je twee dagen van kunt eten. Nu vinden we dat best wel te pruimen, alleen zijn we niet zo'n fan van dat varkensvlees. Ik weet niet wat ze ermee doen maar het is in ieder geval meestal wel goed voor de kaakspieren. Daarom maak ik het al een aantal jaren zelf en dan niet met varkensvlees maar met kip.


    Je hebt nodig voor 4 personen:
    450 gram kipfilet - 6 el bloem - 3 el maizena - 1 1/2 tl bakpoeder - scheutje olie - zout.

    Voor de saus heb je nodig:
    1 rode paprika - 1 groene paprika - 1 flinke ui - stukje gember van ongeveer 2 cm -1 teentje knoflook - 6 el bruine basterdsuiker -100 ml ketchup -100 ml rijstazijn - blikje ananas, ook het sap wordt gebruikt - 1 el maizena - zout.


    Kip in een jasje:
    1. Voor het beslag zeef je de bloem, maizena, bakpoeder boven een kom. Strooi er wat zout overheen.
    2. Maak een kuiltje en giet er een scheutje zonnebloemolie in.
    3. Net zoveel water toevoegen tot er een dik beslag ontstaat. Goed roeren met een garde of houten lepel.
    4. De kipfilet in stukjes snijden.
    5. Verhit een wok of andere geschikte pan 3/4 tot volle fles zonne- of arachideolie.
    6. Haal de stukjes kip door het beslag en frituur ze in kleine porties. Je krijgt nu een soort kleine oliebolletjes.
    7. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Ik bekleed altijd een vergiet.

    Zoetzure saus:
    1. Snijd de paprika's doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Snijd ze in halve smalle ringen.
    2. De ui in niet te dikke ringen snijden.
    3. Teentje knoflook snipperen
    4. Gember raspen of heel fijnsnijden.
    5. Verhit wat olie in een pannetje en fruit de paprika, ui, knoflook, gember en ananas een minuutje of 2 op vrij hoog vuur.
    6. Voeg de basterdsuiker, rijstazijn, ketchup en ananassap toe. Breng langzaam aan de kook
    7. Even proeven of je de smaak zoetzuur genoeg vindt. Anders nog wat suiker of azijn toevoegen.
    8. Maak een papje van de maizena met wat water en voeg toe aan de saus
    9. Even in laten dikken, klaar is Kees!

    De kipbolletjes in een schaal scheppen, saus erover gieten en meteen opdienen!
    Gewone witte rijst erbij, dat is toch wel het lekkerste.

    zaterdag 10 december 2011

    Pittige bonensoep 'Mexican Style'

    Nu we weer richting de Kerst lopen, komt ook  de jaarlijks gestelde prangende vraag naar boven 'Wat gaan we koken'. Hier liggen de welbekende culibladen in ieder geval onder handbereik en in gedachte komen de mooiste gerechten voorbij. Helaas kun je niet al dat overheerlijks maken zonder je tafelgenoten te overvoeren. Er moeten keuzes gemaakt worden. Maar.. langzaam maar zeker neemt mijn kerstmenu vaste vormen aan.
    En uiteraard zal ik daar nog over gaan  berichten! Aangezien we de komende weken dus weer uren en uren in de keuken staan, nu een lekker snel soepje. Pittig door de toevoeging van rode en jalapenopepers, hartverwarmend op deze toch wel koude avonden!



    Je hebt nodig voor 4 personen:
    2 blikken kidneybonen ( 2x 400 gram) - 1 blik tomeatenblokjes ( 400 gr) - 1 grote ui - 2 teentjes knoflook - 2 stengels bleekselderij - 2 of 3 spaanse pepers - scheutje olie -3 groente of kippenbouillonblokjes - 2 tl. chilipoeder - staafmixer

    Voor de garnering:
    bekertje zure room - jalapenopepers - 1 stengel bleekselderij - 2 tomaten - geraspte kaas - koriander of peterselie -tortillachips.

    Zo maak je het:
    1. Uien knoflook snipperen
    2. bleekselderij in lengte doorsnijden en in smalle stukjes snijden.
    3. Zaadlijsten uit pepers halen en fijnsnijden.
    4. Scheutje olie verhitten en hierin ui, knoflook, bleekselderij en pepers een minuutje of 10 fruiten
    5. Bonen uit laten lekker en samen met de tomatenblokjes en chilipoeder toevoegen.
    6. De verkruimelde bouillonblokjes plus anderhalve liter water toevoegen.
    7. Aan de kook brengen en een kwartiertje zachtjes laten koken.
    8. Met een schuimspaan 2 flinke scheppen groente en bonen eruit halen en in een schaaltje doen.
    9. De soep pureren met de staafmixer. Het hoeft niet helemaal glad te zijn. Daarna de vulling weer terug in de pan doen.
    10. Mocht je de soep te dik vinden dan aanvullen met wat water.
    Voor de garnering:
    Snijd 2 tomaten doormidden, zaad eruit halen en vervolgens in kleine blokjes snijden.
    Een stengel bleekselderij  in de lengte doormidden snijden en vervolgens in kleine stukjes snijden.
    Een paar jalapenopepers fijnsnijden. Eventueel de zaadjes eruit halen.
    Peterselie of koriander fijnhakken.
    Schep de soep in diepe borden en schep de zure room erop. Leg daar wat van de jalapenopepertjes op.
    Strooi wat geraspte kaas om de zure room heen.
    Wat tomatenblokjes en bleekselderij erover verdelen en bestrooien met peterselie of koriander.
    Enkele tortillachipjes erbij en hupsakee aan tafel! En de rest van de tortillachips mogen mee aan tafel, lekker om wat van die vulling en zure room mee op te scheppen.

    vrijdag 9 december 2011

    Quiche Merguez

    Die mag de oven in
    Hartige taarten staan bij ons regelmatig op tafel, vooral in het weekend. Een salade erbij en je zit al snel lekker te smullen. Quiches zijn ook zeer geschikt voor een feestje. Binnen no-time staan er toch al vlot een stuk of 4 in de oven èn je kunt ze meestal de dag ervoor al maken. Op de dag zelf hoef je ze alleen maar afgedekt met aluminiumfolie iets op te warmen en vaak zijn ze koud ook heerlijk, hoe gemakkelijk kun je het hebben.




    Je hebt nodig:
    Taart/quichevorm van 26 cm - 3 ons merguezworstjes - 1 rode ui - 2 teentjes knoflook - 1 rode paprika - half bakje kastanjechampignons - klein blikje mais - 200 ml crème fraîche - 3 eieren - 75 gram geraspte belegen kaas - aantal druppels hot pepper sauce - 5 plakjes deeg voor hartige taart.

    Zo maak je het:
    1. Laat de plakjes deeg ontdooien.
    2. De ui snipperen en de knoflook fijnhakken
    3. Verwijder de zaadlijst van de rode paprika en snijd in kleine stukjes
    4. De champignons schoonvegen en in plakjes snijden.
    5. Mais uit laten lekken.
    6. Snijd de worstjes in ongeveer 5 stukjes
    7. Verhit een koekenpan en bak de worstjes rustig bruin. Je hoeft geen olie of boter te gebruiken omdat de worstjes hun eigen vet loslaten.
    8. Schep de worstjes op een bord en bak in dezelfde pan ui, knoflook, paprika en champignons een minuut of 5. Op het laatst de uitgelekte mais toevoegen. Vuur uitzetten.
    9. Doe de worstjes weer terug en schep alles door elkaar.
    10. Meng in een kom de crème fraîche met de eieren. Goed door elkaar roeren zodat er geen spoor ei meer te zien is.
    11. Roer dan de geraspte kaas erdoor en breng op smaak met hot pepper sauce.
    12. Vet een taartvorm in, rol de plakjes bladerdeeg met wat bloem om het plakken tegen te gaan uit tot een ronde lap en leg het in de taartvorm.
    13. Schep het crème fraîchemengsel door de worstjes en groenten en schep het in je vorm.
    14. Randjes even bijwerken, ik vouw ze altijd een beetje om en om.
    15. 30 - 40 minuten in een voorverwarmde oven van om en nabij de 180 graden. Na 30 minuten in ieder geval even controleren of de vulling al gaar is.
    Als hoofdgerecht is het voldoende voor 4- 6 personen, afhankelijk van de eetlust. Lekkere frisse salade erbij. Voor een buffet kun je het in 12 puntjes snijden.


    En zo komt het er weer uit

    woensdag 7 december 2011

    Kipcurry à la 'Chez Adriaan'



    Absolute aanrader

    Afgelopen week heb ik het kookboek 'Chez Adriaan' gekocht, een boek met 98 recepten plus columns van Adriaan Jaeggi. Jaeggi volgde ik altijd met veel plezier  in de Volkskrant. Zijn hilarische bijdragen waren altijd een goed begin van de dag. Helaas overleed hij in 2008, slechts 45 jaar oud.
    Maar nu is er dit boek! Veel columns riepen de welbekende aha erlebnis op en weer heb ik regelmatig vreselijk moeten lachen.



    Zoals de achterkant vermeldt: "Een kookboek over kreeften en kippenlevers, sexy tantes en spruitjes, en curry's die zo heet zijn dat een huisvriend tussen zijn gesmoorde snikken door piept: 'Het fijne van bij jou eten is dat je telkens zo opgelucht bent als het op is.""
    En die curry gaan we maken, wel wat minder pittig....

    Voor 4 personen heb je nodig::
    4 ons kipfilet - 2 middelgrote rode uien of 1 grote - 2 teentjes knoflook - stukje gember van ongeveer 5 cm - 2 rode pepers - 300 ml kokosmelk - olie- 2 ons diepvrieserwtjes - limoensap - koriander - Patak's medium hot currypasta, ik heb 'Balti' gebruikt, eigenlijk voor lamsvlees maar dat mag de pret niet drukken.

    Voor erbij:

    Naan- Rijst - Raita - Komkommer - Chutney - Ei




    Zo maak je het: 
    1. De kipfilet  in blokjes snijden
    2. Ui snipperen en de teentjes knoflook fijnhakken
    3. Zaadlijsten uit de pepers halen en de rode pepers in stukjes snijden
    4. Gember fijnsnijden of raspen
    5. In een pan een beetje olie verhitten en de kip al omscheppend bruin bakken
    6. Kip uit de pan halen en op een bord leggen.
    7. In dezelfde pan de ui,knoflook, pepers en gember fruiten
    8. De currypasta toevoegen. Voor de hoeveelheid pasta volg je de aanwijzingen op de pot of het pakje en verder gewoon je eigen smaak. Even mee laten bakken.
    9. De kip toevoegen plus de kokosmelk en het limoensap.
    10. 15-20 minuutjes lekker laten sudderen.
    11. Na 10 minuten de erwtjes toevoegen. Ik gebruik altijd extra fijn die zijn snel klaar.
    12. Even proeven of er nog wat zout bij moet. Ik vind van niet maar smaken verschillen zoals men weet.
    13. De liefhebbers van koriander strooien er flink wat koriander overheen.
    14. Opdienen met gekookte rijst en wat dingetjes die je lekker vindt uit 'Voor erbij'.
    Tot slot: 'Chez Adriaan'  98 makkelijke recepten uit de keuken van Adriaan Jaeggi is te vinden bij iedere gerenommeerde boekhandel. 
    ISBN/EAN : 9789046810866
    Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Illustraties: Floris Tilanus
       

    dinsdag 6 december 2011

    Een bosje bloemen voor mevrouw

    In het stukje 'Nostalgische spruitenlucht' vertelde ik al wat over de moestuin van mijn grootvader.Die geweldige grote tuin waar ik als kind zoveel heb gespeeld en geholpen, voornamelijk geholpen met opeten  vrees ik. De speelplaats van mijn kleuterschool, in die tijd was de basisschool nog niet uitgevonden, grensde aan de moestuin van opa. Tijdens het speelkwartiertje renden mijn vriendjes en ik naar het hek om te kijken of opa toevallig aan het werk was. En 'toevallig' had hij altijd net wat te doen op dat stuk grond. Op dat stukje werd helemaal niks verbouwd, er stond enkel een composthoop waar hij dan ijverig het één en ander aan het bijeen harken was. Later vertelde ik hem mijn vermoedens, het antwoord kwam met een hoop gegrinnik.
    Tijdens de vier seizoenen werden we voorzien van  aardappels, worteltjes, bonen, tomaten, aardbeien, noem het maar op. Eigenlijk, realiseer ik me nu, had ik dit gisteren moeten schrijven. Wij vierden zoals velen Sinterklaasavond met het gezin en met opa en oma. Glunderend stapten ze iedere keer over de drempel die twee. Mijn grootvader had altijd een degelijke bruine boodschappentas in zijn handen. Nadat die in de hal was neergezet, de jassen uit waren getrokken, pakte hij de tas weer op, gaf het aan mijn moeder met iedere jaar dezelfde woorden: 'En hier is nog een bosje bloemen voor mevrouw'.
    In de tas zat ieder jaar... een enorme struik boerenkool uit eigen tuin.

    3x raden wat er die week op het menu stond...

    maandag 5 december 2011

    Spaghetti met Pruttelsaus

    Sinds jaar en dag maak ik voor de spaghetti deze saus, zoals wij het noemen; pruttelsaus. Het is eigenlijk een gewone ragù, maar natuurlijk wel mijn ragù. Speur maar eens rond in boeken en op internet, de variaties vliegen je om de oren.
    Terwijl regen, zon en hagel elkaar afwisselen gaan we maar eens aan de slag.  Zelf gebruik ik voor deze saus  altijd biologisch gehakt. Mocht je dat zelf niet zo vaak gebruiken, probeer het eens en merk dat het de prijs, die overigens niet eens zoveel hoger is Kiloknallers nagelaten, meer dan waard is. Mooi geruld gehakt zonder dat je eerst je pan af moet gieten vanwege al het water en vet.



     Voor 4 personen:
    2 pakjes gezeefde tomaten of 1 pakje gezeefde tomaten en 1 blik tomatenblokjes - 1 flinke ui - 1 winterwortel - 2 stengels bleekselderij - 3 ons (biologisch) rundergehakt - 1 glas rode wijn - 3 teentjes knoflook - olijfolie - peper - zout - half rundvleesbouillonblokje -Italiaanse kruiden (rozemarijn, oregano, tijm), gedroogd of vers uit de tuin.

    Zo maak je het:
    1.  Ui snipperen
    2. Winterwortel schillen, met een kaasschaaf gaat dat erg handig vind ik , en in hele kleine blokjes snijden.
    3. De stengels bleekselderij in de lengte doorsnijden en vervolgens in smalle ringetjes snijden. Bleekselderij altijd even controleren op draden en eraf trekken met je mes.
    4. Knoflook fijnhakken
    5. In een flinke pan olijfolie verhitten.
    6. Gehakt toevoegen en rullen. Bestrooien met zout en peper.
    7. Wortel en ui toevoegen, paar minuutjes meebakken.
    8. Knoflook, Italiaanse kruiden en bleekselderij toevoegen, ook even meebakken.
    9. Glas rode wijn erbij doen en een minuutje of 10 laten sudderen.
    10. Gezeefde tomaten toevoegen plus om mee te beginnen een half bouillonblokje.
    11. Zachtjes aan de kook brengen, deksel voor driekwart op de pan leggen. Het vuur laag draaien en nu maar laten pruttelen en pruttelen.
    Je zult merken dat de saus dikker wordt. Af en toe moet je wel even roeren, zeker nadat de saus al flink gereduceerd is.Het proeven ook niet vergeten, eventueel nog peper en zout toevoegen en/of de rest van het bouillonblokje. Dat is helemaal afhankelijk van je eigen smaak. Zelf laat ik de saus meestal een uurtje of  2 op het vuur staan zodat de smaken lekker in kunnen trekken. Het kan ook sneller hoor, dan zet je het vuur simpelweg hoger maat dat vind ik toch een beetje afbreuk doen aan de smaak. Er moet dan iets meer met extra ingrediënten worden gestrooid is mijn ervaring/

    Spaghetti koken volgens aanwijzingen op het pak. Diepe borden voorverwarmen in de magnetron of oven. Zodra spaghetti klaar is, afgieten en een  schep saus erdoor roeren. Over de borden verdelen, saus erop scheppen en als je dan toch Parmezaanse kaas gebruikt, gebruik dan alsjealsjeblieft de echte en niet van die poeder uit een zakje!

    bijna klaar, heeft goed geprutteld deze saus!
    Eet smakelijk.

    vrijdag 2 december 2011

    Pompoensoep met kerrie

    Een vriendin van mij maakt heerlijke pompoensoep en natuurlijk heb ik het recept ontfutseld. Vanaf vandaag mag iedereen van haar pompoensoep genieten. Zij strooit er op het laatst altijd gehakte koriander overheen... behalve bij mij want ik behoor tot die groep mensen die verse koriander verafschuwen. En ja ik heb het al ontelbare keren geprobeerd en nee ik vind het nog steeds niet lekker. Daarom doe ik het lekker met peterselie, is ook groen.






    Je hebt nodig:
    1 oranje pompoen van ongeveer 1 kilo (hokkaido, flespompoen of iets dergelijks) - 1 el kerrie of hot curry - 3 uien - 2 teentjes knoflook -1 1/4 liter kippen - of groentebouillon - 1 1/2 dl. room - olijfolie -  zout en peper - gehakte koriander ter versiering of peterselie...

    Pompoen doormidden snijden, zaadjes eruit scheppen. Net als bij een meloen eigenlijk. De helften in vieren delen en met een scherp mes de schil verwijderen. Voorzichtig, pompoenen geven niet echt mee...

    Het pompoenvlees in stukjes snijden.
    Uien snipperen, evenals 2 tenen knoflook.
    Wat olijfolie verwarmen, ui en knoflook fruiten. Pompoenblokjes toevoegen en eveneens fruiten.
    Eetlepel kerrie toevoegen, omscheppen.

    Kippenbouillon toevoegen, de vegetariërs schenken de groentebouillon er uiteraard bij, Aan de kook brengen, daarna het vuur weer lager om de pompoen lekker zacht te laten worden. De tijd is afhankelijk van de grootte van de pompoenblokjes maar een half uurtje heeft het zeker nodig. Af en toe even in zo'n blokje prikken en je weet het snel genoeg.

    Met de staafmixer de soep pureren. Even proeven of je de soep goed op smaak vindt anders nog iets van zout en peper toevoegen. In kommen scheppen, koriander of peterselie erover strooien,  en aan tafel!
    De room kun je of door de soep scheppen of er een straaltje in laten lopen.

    PS. In plaats van zo'n oranje joekel kun je ook een flespompoen gebruiken, die zijn veel gemakkelijker te hanteren. Het vruchtvlees bevat wel meer vocht als dat van een hokkaido pompoen maar even lekker.

    Chocoladetaart met chocokruidnotencrunch

    Net uit de oven
    Het is bijna weer tijd voor het heerlijke avondje met of zonder wind door de bomen en hoor wie klopt daar kind'ren. Aangezien we tegenwoordig al vanaf september getrakteerd worden op chocoletters, marsepein, taaitaai, peper- en kruidnoten is de kans in december best aanwezig dat het al mijlenver je strot uitkomt. Maar....chocoladetaart is altijd lekker! Om toch in Sintse sferen te blijven strooien we er chocoladekruidnootjes overheen. Mocht je nu in de surprise- en gedichtenstress zitten, maak dan toch even tijd voor dit taartje, het komt binnen een half uur uit de oven!

    Je hebt nodig:
    200 gram pure chocolade (70%) - 200 gram roomboter - 250 gram suiker - 5 eieren - 1 eetlepel bloem- eventueel een borrelglaasje licor 43 of cointreau of wat je maar lekker vindt - slagroom - handje chocoladekruidnoten

    Zo maak je het:

    Verwarm de over voor op 190 graden
    Breek de chocolade in stukjes boven een kom. Doe de boter erbij en verwarm het geheel heel zachtjes of au bain-marie of in de magnetron. Dat laatste heb ik gedaan. Regelmatig even kijken en omroeren tot uiteindelijk de chocolade en de boter gesmolten zijn en je een mooie massa hebt gekregen. Beetje af laten koelen en vervolgens de suiker er doorheen roeren. Goed mengen.
    De eieren er één voor één goed doorheen mengen, er mag geen eigeel meer te zien zijn. De eventuele borrel erbij doen en wederom mengen.Tot slot een eetlepel bloem met een zeefje er op schudden en ook weer vermengen tot het mooi glad is.

    Taartvorm lichtjes invetten, ik heb een taartvorm van 26 cm doorsnede gebruikt. Giet de chocomassa in de taartvorm en zet in de oven. Geniet alvast van de heerlijke geur die vrijkomt en haal na 25 minuten de taart eruit. Als het goed is, is het van binnen nog lekker smeuïg. Denk je dat het nog té zacht is, zet het dan nog even terug. Daarna af laten koelen.

    Een handje chocoladekruidnoten in een plastic zakje doen, die hersluitbare zijn erg handig, met de deegroller een paar keer erop meppen en heen en weer rollen. Slagroom kloppen, taart in punten snijden, slagroom erop spuiten en wat crunch erover strooien.

    Mocht je de taart eten als dessert zoals wij hebben gedaan dan is het meer dan voldoende voor 10-12 personen; denk aan het bommetjeseffect. Aan de andere kant... als de chocoladebehoefte erg groot is... be my guest!

    Chocotaart met chocokruidnotencrunch