vrijdag 30 maart 2012

Garnalen om je vingers bij af te likken

Garnalen om je vingers bij af te likken en dat bedoel ik ook nog eens letterlijk.Bij voorbaat een waarschuwing: zorg voor wat servetten op tafel.
Zoals jullie wel gemerkt hebben ben ik al een beetje in zomerse sferen en daar horen voor ons ook zeker garnalen bij. Garnalen gebakken in olijfolie met rode peper, peterselie en knoflook, garnalen die je zelf aan tafel nog moet pellen en besprenkelt met citroen- of limoensap. Knapperig brood dat je in de kruidige olie doopt, salade aangemaakt met olijfolie en citroensap met misschien nog een beetje mosterd. Kijk, daar had ik deze week nou zin in en zo gezegd, zo gedaan.

Een recept voor 2 personen of een voorgerecht voor 4. Ik had deze keer garnalen uit de diepvries, die waren al van hun hoofdjes ontdaan. In Frankrijk kopen we ze altijd in hun geheel, pak dan ook een grotere hoeveelheid garnalen.

Je hebt nodig:
400 gram ongepelde grote garnalen - 1 rode peper - 2 à 3 teentjes knoflook - bosje peterselie - 1 limoen of citroen - een flinke scheut olijfolie - zout en peper


Zo maak je het:
  • Als je garnalen uit de diepvries hebt: laten ontdooien in koelkast of op de snelle manier in een vergiet onder koud stromend water. Uit laten lekken en droog deppen met keukenpapier. Je hebt ook diepvriesgarnalen waarvan de darm al is verwijderd, handig!
  •  Als de darm er nog in zit, snijd je met een scherp mesje de rug over de lengte in en wip je het er uit.
  • Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en snijd in kleine stukjes. 
  • Snipper de knoflook
  • Verhit een wok of grote koekenpan, doe er nog geen olie in.
  • Roerbak de garnalen in de droge koekenpan, schep goed om
  • Voeg dan de rode pepertjes toe plus een flinke scheut olijfolie.
  • Hussel alles goed door elkaar en bak de garnalen tot ze roze zijn,ze mogen nog een beetje glazig van binnen zijn. Heb je ze liever gaarder dan bak je nog even door.
  • Voeg een klein minuutjes voor ze klaar zijn de knoflook toe plus een bosje gehakte peterselie.
  • Eventueel nog wat olijfolie toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout.
  • In een schaal scheppen, vergeet de 'jus' niet, garneren met partjes citroen of limoen.
De knoflook voeg ik bewust pas vlak voor het einde toe om zo verbranding te voorkomen want daar wordt knoflook bitter van en dat is echt niet lekker.
Met salade dus en stokbrood of ander brood. Pellen, dippen, smullen.


Bijna klaar om op te dienen

Geen opmerkingen: