dinsdag 27 december 2011

Crostini met kwarteleitjes en lente-uipesto

Zo, de kerstdagen zitter er op. Hopelijk hebben jullie fijne dagen gehad. Wij wel! Niets zo fijn om op zulke dagen in het gezelschap van familie en/of vrienden te verkeren. En bij ons overheerste ook nog de dankbaarheid omdat mijn schoonmoeder die de prachtige leeftijd van 90 heeft er nog bij was Zo worden feestdagen iedere keer een stukje specialer.
Maar o jeetje, dagen misschien wel weken ben je bezig met het uitzoeken van hapjes, het menu, boodschappen doen, koken en in een flits is het weer voorbij. Op naar de oliebollen en appelbeignets, op naar Oud en Nieuw. En daar past dit hapje ook goed bij. Niet alleen met Oud en Nieuw natuurlijk, het is geschikt voor iedere gelegenheid.



Je hebt nodig:
1 doos kwarteleitjes - 10 dunne sneetjes ciabatta - 1 bosje lenteui - 1 teen knoflook - 100 gram pijnboompitten - 30 gram geraspte Parmezaanse kaas - 100 tot 150 ml extra virgin olijfolie - 1tl grof zeezout

Zo maak je het:
  1. Kwarteleitjes in 4-5 minuten hard koken
  2. Ciabatta in 10 dunnen sneetjes snijden en roosteren. Hetzij in de broodrooster hetzij in een voorverwarmde oven van 175 graden
  3. Pijnboompitten roosteren in een droge koekepan.
  4. Snijd de lente-ui fijn. Van zo'n bos gebruik ik meestal driekwart, het witte deel en een deel van het groen.
  5. Maal lente-úi , zeezout en knoflook fijn met staafmizer, in keukenmachine of met de vijzel.
  6. Voeg beetje bij beetje de pijnboompitten toe.
  7. De kaas toevoegen
  8. Voeg nu zoveel olie toe zodat er een mooie smeuïge pesto ontstaat.
  9. Eventueel nog wat zout en peper toevoegen
  10. Eitjes pellen en doormidden snijden.
  11. Sneetjes brood besmeren met de pesto en op ieder sneetje 2 halve eitjes leggen.
Wij vonden het een lekkere pesto, weer eens wat anders maar door het gebruik van lente-ui is het wel vrij scherp van smaak. Het oorspronkelijke recept schrijft 150 gram pijnboompitten voor

Bron: Delicous kerst 2011

Geen opmerkingen: