woensdag 28 december 2011

Risotto met kastanjechampignons en rauwe ham


 Risotto is wat mij betreft echt comfort food. Ik kan heel blij worden van een bordje smeuïge, beetje weglopende risotto. Moeilijk om te maken? Helemaal niet, het heeft alleen wat tijd nodig en een hele dosis liefde. Het is een kwestie van erbij blijven, zachtjes roeren, proeven of het gaar is en je verheugen op wat er na ongeveer 20 minuten op je bord ligt. Risotto tijdrovend? Nee dus, want wat is nu 20 à 25 minuten? Die ben je normaal ook kwijt met koken.





Voor 4 personen heb je nodig:

200 gram arboriorijst - 250 gram kastanjechampignons in plakjes - 200 gram rauwe ham in reepjes- boter om te bakken -  11/2 liter kippenbouillon - scheutje olijfolie - scheutje paddestoelen-of truffelolie - 1 ui - glas droge witte wijn -50 gram geraspte Parmigiano Reggiano plus nog wat extra voor aan tafel -20 gram roomboter - peterselie - 1 teentje knoflook - paar takjes basilicum

Zo maak je het:

  1. Ui en knoflook snipperen
  2. Verhit in een pan een scheutje olijfolie
  3. Fruit hierin de ui en knoflook
  4. Voeg de rijst toe en schep zodanig om dat de rijstkorrels mooi gaan glanzen
  5. Voeg een glas witte wijn toe en blijf roeren tot het bijna verdampt is.
  6. Giet er nu een scheutje bouillon bij, roeren tot het bijna opgenomen is door de rijstkorrels.
  7. Blijf dit herhalen, net zolang tot de rijst gaar is. Risotto moet smeuïg zijn, voeg zo nodig nog een scheutje water toe.
  8. Bak intussen in een koekepan de champignons en reepjes ham in wat boter.
  9. Schep dit mengsel door de rijst.
  10. Roer de Parmezaanse kaas door de risotto.
  11. Voeg 20 gram roomboter toe.
  12. Is de risotto smeuïg? Het moet echt een beetje vloeien. Zo niet, voeg dan nog een scheutje water toe.
  13. Knip een paar takjes peterselie in stukjes en schep het door de risotto.
  14. Verdeel het over 4 voorverwarmde borden, druppel er wat paddestoelenolie over en garneer met wat basilicum. Rasp er aan tafel nog wat kaas overheen.

Geen opmerkingen: