Je kunt natuurlijk alle soorten paddestoelen gebruiken die je maar wilt, zelf had ik onder genoemde soorten nog in huis maar momenteel zijn er natuurlijk verrukkelijke soorten verkrijgbaar.
Je hebt nodig:
750 gram stoofvlees (borstlappen of hacheevlees) - 2 banaansjalotten of 1 kleine ui - 2 teentjes knoflook - 1 flinke winterwortel - 150 gram oesterzwammen - 150 gram kastanjechampignons - 150 gram spekblokjes -1 el grove mosterd - peper en zout - 1 flesje bokbier (Hertog Jan bijvoorbeeld) - 10 takjes peterselie.
Zo maak je het:
- Snijd de sjalotten in de lengte door en vervolgens in halve ringetjes.
- Schil de winterwortel, snijd in de lengte door en vervolgens in plakjes.
- Hak de knoflook fijn
- Snijd de champignons in plakjes en scheur de oesterzwammen in reepjes.
- Verdeel de borstlappen in blokjes, bestrooi met zout en peper.
- Verhit een grote braadpan en bak hierin de spekblokjes uit. Eventueel beetje boter toevoegen maar is waarschijnlijk niet nodig.
- Zodra de spekblokjes bijna uitgebakken zijn voeg je de sjalot toe plus knoflook en winterwortel. Bak even zachtjes mee.
- Voeg vervolgens de paddestoelen toe, bak mee tot ze iets zachter zijn. Schep alles uit de pan en zet apart.
- Verhit in dezelfde pan boter, zodra het bruin is voeg je het vlees toe. Goed omscheppen en aan alle kanten bruin laten worden.
- Voeg de mosterd toe en schep alles door elkaar.
- Bokbier erbij, even aan de kook laten komen en dan het vuur laag zetten. Klein schepje van paddestoelen//spek/wortelmengsel erbij doen.Deksel op de pan en het geheel een uurtje of 5 heel zachtjes laten stoven. Zet eventueel een plaatje onder je pan. Je kunt het, als je pan daarvoor geschikt is tenminste, ook in de oven zetten op zo'n 100 graden.
- Af en toe even neuzen, roeren en eventueel een scheutje water toevoegen.
- Voeg een uur voor je gaat serveren het paddestoelen/spek/wortelmengsel toe. Vermeng alles goed, voeg een scheutje water toe met eventueel nog een halve el mosterd. Deksel weer op de pan en sudderen maar.
- Voeg een kwartier voor het einde de fijngehakte peterselie toe.
De hoeveelheid is voldoende voor ongeveer 5 personen. Wat over is kan gemakkelijk ingevroren worden.
Een fijne aanvulling op deze stoofpot zijn zilveruitjes, je weet wel die zoetzure uit een potje. Je voegt ze tegelijk met de peterselie in de laatste stap toe. Het geeft een fris accent aan dit gerecht. Probeer maar eens!
10 opmerkingen:
Mmmm, dit klinkt supper lekker! Ik kan me voorstellen dat dit stoofpotje binnenkort zomaar hier op tafel staat :)
Dat vind ik een heel goed idee van je :)Smakelijk alvast!
Prima recept, aan tafel heb ik er nog (veel) peper bij gedaan.
Fijn dat het gesmaakt heeft Reen! Peper moet iedereen inderdaad altijd maar naar smaak toevoegen want die behoefte kan nogal verschillen :)
Bedankt voor je reactie, leuk!
En wat staat er vanavond weer op het menu?! :) Juist! Deze keer heb ik jouw recept weer 'ns helemaal gevolgd. Nog twee uur in de oven - en het ruikt super in de keuken!
Ha jij dacht het regent en zo ...stoofpottijd! Hopelijk was ie weer goed :-)
Ik heb dit recept gemakt met Bavaria Bokbier, dan is het nog lekkerder!
Fijn dat het gesmaakt heeft Marc!De beginletters van je achternaam doen me vermoeden dat je een lijntje hebt met Bavaria ;-)
Scherp! ;-)
Ik ken Lieshout een beetje ;-)
Een reactie posten