zaterdag 10 december 2011

Pittige bonensoep 'Mexican Style'

Nu we weer richting de Kerst lopen, komt ook  de jaarlijks gestelde prangende vraag naar boven 'Wat gaan we koken'. Hier liggen de welbekende culibladen in ieder geval onder handbereik en in gedachte komen de mooiste gerechten voorbij. Helaas kun je niet al dat overheerlijks maken zonder je tafelgenoten te overvoeren. Er moeten keuzes gemaakt worden. Maar.. langzaam maar zeker neemt mijn kerstmenu vaste vormen aan.
En uiteraard zal ik daar nog over gaan  berichten! Aangezien we de komende weken dus weer uren en uren in de keuken staan, nu een lekker snel soepje. Pittig door de toevoeging van rode en jalapenopepers, hartverwarmend op deze toch wel koude avonden!



Je hebt nodig voor 4 personen:
2 blikken kidneybonen ( 2x 400 gram) - 1 blik tomeatenblokjes ( 400 gr) - 1 grote ui - 2 teentjes knoflook - 2 stengels bleekselderij - 2 of 3 spaanse pepers - scheutje olie -3 groente of kippenbouillonblokjes - 2 tl. chilipoeder - staafmixer

Voor de garnering:
bekertje zure room - jalapenopepers - 1 stengel bleekselderij - 2 tomaten - geraspte kaas - koriander of peterselie -tortillachips.

Zo maak je het:
  1. Uien knoflook snipperen
  2. bleekselderij in lengte doorsnijden en in smalle stukjes snijden.
  3. Zaadlijsten uit pepers halen en fijnsnijden.
  4. Scheutje olie verhitten en hierin ui, knoflook, bleekselderij en pepers een minuutje of 10 fruiten
  5. Bonen uit laten lekker en samen met de tomatenblokjes en chilipoeder toevoegen.
  6. De verkruimelde bouillonblokjes plus anderhalve liter water toevoegen.
  7. Aan de kook brengen en een kwartiertje zachtjes laten koken.
  8. Met een schuimspaan 2 flinke scheppen groente en bonen eruit halen en in een schaaltje doen.
  9. De soep pureren met de staafmixer. Het hoeft niet helemaal glad te zijn. Daarna de vulling weer terug in de pan doen.
  10. Mocht je de soep te dik vinden dan aanvullen met wat water.
Voor de garnering:
Snijd 2 tomaten doormidden, zaad eruit halen en vervolgens in kleine blokjes snijden.
Een stengel bleekselderij  in de lengte doormidden snijden en vervolgens in kleine stukjes snijden.
Een paar jalapenopepers fijnsnijden. Eventueel de zaadjes eruit halen.
Peterselie of koriander fijnhakken.
Schep de soep in diepe borden en schep de zure room erop. Leg daar wat van de jalapenopepertjes op.
Strooi wat geraspte kaas om de zure room heen.
Wat tomatenblokjes en bleekselderij erover verdelen en bestrooien met peterselie of koriander.
Enkele tortillachipjes erbij en hupsakee aan tafel! En de rest van de tortillachips mogen mee aan tafel, lekker om wat van die vulling en zure room mee op te scheppen.

Geen opmerkingen: