woensdag 13 juni 2012

Stoofpotje met sofrito Criollo

Nieuwe smaken ontdekken, proeven, het blijft boeiend. Op Bazouq raakte ik in gesprek met José en Ibelice van Tinajero's die ons marinade en soort tapenade uit Venezuela lieten proeven Zoals zo vaak kon ik de verleiding niet weerstaan om maar meteen van alle soorten een potje mee te nemen.
De sofrito is een mild mengsel op basis van knoflook, koriander, munt, annatto, paprika, peper, peterselie, prei, puntpaprika, selderij, tomatenpuree, uien, venkel, zeezout en een combinatie van mais - en olijfolie, een hele waslijst aan ingrediënten dus. Ik realiseer me meteen dat je niet zoveel aan dit recept hebt zonder de criollo, hopelijk beginnen José en Ibelice nog eens iets van een webwinkeltje.... Een zoektocht op internet leverde niet zoveel op dus dat betekent zelf experimenteren, iets wat ik helemaal niet erg vind!



Je hebt nodig:
500 gram stoofvlees - 3 uien - 3 teentjes knoflook - klein blikje tomatenpuree - 2 blikjes black eye beans (zwarte oogbonen) - 200 gram mais (potje of diepvries) - 1 rode paprika - 1 groene paprika - 2 el sofrito criollo -zout - gemalen chilivlokken

Zo maak je het:
  • Snijd de uien grof, snipper de knoflook
  • Snijd het stoofvlees in kleine stukjes, ik heb vlees voor goulash gebruikt.
  • Verhit een klein beetje olie in een braadpan.
  • Bak de stukjes vlees op hoog vuur bruin.
  • Voeg ui en knoflook toe en bak even mee.
  • De tomatenpuree mag erbij, meebakken. Voeg 2 el sofrito Criollo toe, roer het erdoor. Giet er zoveel water op dat het vlees net onder staat.
  • Draai het vuur laag, zet het deksel erop en laat het vlees anderhalf tot 2 uur stoven. Af en toe roeren en zonodig wat water toevoegen.
  • Snijd de paprika in stukjes en voeg ze toe na de vorige stap. Stoof een klein half uurtje mee.
  • De bonen uitlekken, evenals de mais indien je mais uit een potje gebruikt. Doe ze in de pan en warm het mee.
  • Op smaak brengen met zout, wat gemalen chilivlokken en een extra schepje sofrito Criollo
Erbij rijst, tortilla's, zure room, avocado, gegrilde ananas, salade.


Geen opmerkingen: