vrijdag 7 maart 2014

Limoen-Honingdressing (Basis)

Ineens zag ik haar. Voorzichtig fladderend langs de klimop, even uitrusten op een bloempot. Ze spreidde haar tere gele vleugels en koesterde zich in de voorjaarszon. Om weer op te stijgen en uit mijn blikveld te verdwijnen. Dag citroenvlindertje, fijne lentebode. Nagenietend stapte ik naar binnen om maar meteen een stel limoenen te grijpen.

Limoenen en citroenen heb ik altijd op voorraad. Er gaan er per week nogal wat doorheen. Zeker als ik weer eens in een Aziatische mood verkeer. Onmisbaar. Maar ook om vlees te marineren. Het wordt er lekker zacht van en neemt de frisse smaak van deze vruchten mee.
Geeft stoofpotten een extra kick, aardappels dansen de pan rond met huppelende rozemarijn, courgette juicht en vis draait zich lachend nog eens om. Kortom deze citrusvruchten zijn een must in de keuken.

Limoen is net wat kruidiger dan zijn gele neef, kan wat bitter zijn of juist neigen naar de zoete kant. Bijt in een citroen en er ontstaat vaak spontaan een duckface. Bij de limoen minder,bij mij dan. Laten we vooral niet generaliseren, smaken zijn persoonlijk, beleving ook.
Buiten dat zijn deze twee natuurlijk supergezond, boordevol vitamine C, geladen met antioxidanten. Dank je de koekoek met al die zuren dat wil wel.

Nu het er buiten zo fleurig uit begint te zien krijg je helemaal zin in lenteachtige gerechten, zomerse maaltijden. Al is het pas maart. En je weet het maart roert zijn staart, april doet wat ie wil. Nou ja zolang ze doen wat ik wil is er niks aan het handje....Tijd voor een flinke pot dressing op basis van limoen, honing en olijfolie. Maar let op, het is niet alleen een dressing voor over je salades, gebruik het ook als marinade. Voeg een beetje toe aan je net gekookte pasta.
Vermeng met soja, vissaus, rode peper en wat geraspte knoflook om zo je kip naar Azië te laten smaken.
Een lepel door je gebakken aardappeltjes. Marineer groente en gril ze. En vergeet de garnalen niet!

Drie ingrediënten, vooruit vier door een snufje zout en je kunt eindeloos variëren door eenvoudigweg andere smaken toe te voegen. Zoals wat grove mosterd, tijm, rozemarijn,basilicum, gember, pepers, knoflook. Een scheutje sinaasappelsap is ook lekker.

Wat te doen?

Pers drie limoenen uit. Schenk in een pot .Vermeng dit met 3 à 4 eetlepels honing afhankelijk van je smaak. Giet er 75 ml extra vergine olijfolie bij. Een snufje zout. Deksel erop. Krachtig schudden. Klaar.

Bewaren in de koelkast en iedere keer eruit scheppen wat je nodig hebt. Loskloppen in een bakje en vermengen met enkele van bovenstaande suggesties. Of gewoon zo gebruiken dat kan ook natuurlijk.

2 opmerkingen:

Nell zei

Ipv honing gebruik ik ook vaak gembersiroop. Citroenen zijn hier ook standaard in grote getalen aanwezig. Voor de dressing, de thee, de marinade en soms om gewoon te drinken, met heet water en honing. Goed voor lijf en leden!

Eetlust zei

Zo is het! Als het heel heet is pers ik vaak een aantal limoenen, citroenen of een combi uit, licht bubbelwatertje erop, ijsblokjes... heerlijk! En inderdaad beetje honing of suiker anders is het toch wel iets te zuur.. ook voor mij :)