zondag 8 januari 2012

Neven en nichten op culireis; Griekse walnotentaart (karythopitta)

Een paar keer per jaar hebben wij ons neven -en nichtendiner. De taken worden keurig verdeeld, de gastheer en gastvrouw zorgen voor het hoofdgerecht en de vloeibare zaken, de andere koppels voor de overige gangen. In het begin, jaren en jaren geleden, maakte iedereen gewoon wat hij/zij lekker vond en dat was meestal een beproefd recept. Je zou verwachten dat je dan een vreemde mix van smaken op je bord krijgt maar dat viel altijd reuze mee.

Toch besloten we op een gegeven moment iets anders te verzinnen. Een reis om de wereld hebben we altijd al willen maken, om te beginnen dan maar vanuit de keuken.
Ons gezelschap bestaat uit 10 personen en iedereen schrijft na afloop van het diner een land op, die papiertjes gaan in een bakje en degene die de volgende keer de hele bubs over de vloer krijgt mag een land eruit trekken. Je krijgt er iedere keer een beetje een Sinterklaasgevoel van.
Zelf schep ik er een groot behagen in om landen te verzinnen waarvan ik weet dat de recepten niet voor het oprapen liggen. Helaas worden ze niet altijd getrokken. Al was Ethiopië wel een leuke :) Onder ons gezegd en gezwegen hebben we daar wel een beetje vals mee gespeeld. Schoonzus en zwager zaten in het complot, dus tja...

Gisteren zijn we culinair gezien naar Griekenland geweest en ik mocht voor de toet zorgen; deze heerlijke walnotentaart . Ik was bang dat het een hele zoete bedoening zou worden door de siroop die je er nog overheen moet schenken, viel dat even mee. In het kleine glaasje op de foto zit Griekse yoghurt met wat honing, muntblaadjes en natuurlijk een walnootje.  Enjoy!


 Je hebt nodig:

300 g grof gehakte walnoten - 115 gram suiker - 4 eieren - 4 el cognac - 1 el citroensap - 1 tl kaneel - 150 gram  roomboter - 150 gram zelfrijzend bakmeel - 2 tl bakpoeder - zout. - extra walnoten om te garneren - rechthoekige bakvorm

Voor het siroopje:

250 gram poedersuiker - 2 el cognac - 2 sinaasappelschilletjes - 1 el citroensap -2 kaneelstokjes

Zo maak je het:
  1. Verwarm de over voor op 190 graden
  2. Vet een rechthoekige bakvorm van 23 bij 35 cm in
  3. Klop de boter zacht in een grote kom
  4. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot het mengsel licht en luchtig is.
  5. Splits de eieren en voeg de eidooiers één voor één toe. Goed mengen
  6. Roer de cognac en de kaneel erdoor
  7. Voeg de gehakte walnoten toe en roer het erdoor. Ik doe zoiets meestal in een afsluitbaar plastic zakje en hamer er een aantal keren op met de deegroller :)
  8. Zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder zeven boven een kom
  9. Voeg een snufje zout toe aan de eiwitten en klop ze stijf
  10. Schep dit afgewisseld met het meel door het notenmengsel
  11. Vervolgens in het bakblik scheppen en goed verdelen
  12. Zet het 35 à 40 minuten in de oven. Als je er met een satéprikker in prikt en et komt er schoon uit is het klaar.
  13. Uit de oven halen maar wel in de vorm laten zitten.
We gaan de siroop maken:
  1. Giet in een steelpannetje 3 dl water en voeg de poedersuiker toe
  2. Zet het op laag vuur en verwarm het al roerende tot de suiker is opgelost.
  3. Breng het aan de kook en zet daarna het vuur lager.
  4. Voeg de cognac, sinaasappelschil enkaneelstokjes toe.
  5. Laat 10 minuten trekken op een heel laag vuurtje, het mag niet gaan koken.
  6. Prik met een satéprikker gaatjes in de taart
  7. Garneer met de walnoten
  8. Schenk de siroop over de taart en laat de siroop intrekken.
Ik heb de taart een halve dag van tevoren gemaakt, wat een lekker ding is het toch.
Voor wie zich afvraagt waar de nieuwe culinaire reis naartoe  gaat... in april gaan we Albanië ontdekken en ja dat lootje was van mij...

De tag NNOC staat voor Neven en Nichten op Culireis, zo kunnen ze hun recepten gemakkelijker terugvinden. Want o jee, wat hebben zij gisteren ook weer heerlijk gekookt. Recepten volgen spoedig, de foto's heb ik al.

    Geen opmerkingen: