dinsdag 22 juli 2014

Koude komkommer-meloensoep

Met hoge temperaturen in het vooruitzicht kondigde ik aan het fornuis op slot te draaien. Dat moet je niet al te letterlijk nemen, ontkomen doe je er toch niet aan maar even op een heel laag pitje.
Veel drinken met dit weer wordt er  geroepen en dat doe ik. Met plezier giet ik liters water naar binnen. Van alleen water word je wel aardig flauw. Tijd voor koude soep! Een hartige slok doet wonderen.
Komkommersoep kent iedereen wel, ook op dit blog vind je een recept. Deze keer besloot ik het te combineren met Galia meloen.
Een halve meloen en 1 komkommer is precies goed om beide te proeven. Door de meloen krijgt het iets zoetigs zonder dat het overheersend is. Wat kruimels feta of verse geitenkaas geven het wel een extra kick en ook munt mag eigenlijk niet ontbreken.

Op zo'n tropische dag ben ik een luie kok. Niet moeilijk doen, geen gedoe met tig ingrediënten. Simpel, vers, fris!



Je hebt nodig voor ongeveer 6 glazen:

1 komkommer - 1/2 Galia meloen - 1 sjalotje - 1 liter groentebouillon - scheutje olijfolie - een spriets citroensap - zwarte peper -blaadjes verse munt - feta of verse geitenkaas en voor de liefhebbers wat kruimels gorgonzola of iets dergelijks- staafmixer

Zo maak je het: 

Snipper het sjalotje. Snijd de komkommer in niet al te grote stukken. Lepel het zaad uit de halve meloen.
Verdeel de meloen in stukjes.

Verwarm de olijfolie en fruit hierin sjalotje en komkommer gedurende een minuut of vijf. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
Zet je hittebron lager en laat pruttelen tot de komkommer bijna zacht en gaar is. Voeg dan de meloen toe.
Nog even zachtjes koken. Vuur uit, staafmixer erop en pureer het tot een gladde massa. In de blender kan natuurlijk ook maar dat is weer extra afwas.

Koel de pan met soep in de gootsteen met koud stromend water. Leg wel de deksel op de pan en zorg ervoor dat het water niet hoger komt dan 3/4 van de pan om te voorkomen dat je watersoep krijgt. Het is maar een tip.

Zet vervolgens in de koelkast en laat het ijskoud worden. Spriets er daarna wat citroensap naar smaak door. Geef het nog een lekkere draai zwarte peper en schep de soep vervolgens in de glazen.
Verkruimel er wat kaas over plus gescheurde muntblaadjes.

Dat is weer even wat anders dan dat eeuwige water.

6 opmerkingen:

aniet67.blogspot.com zei

Mmmm dat klinkt lekker, ga ik vanavond maar 'ns uitproberen. Heb trouwens je mango/ananas cocktail dit weekend gemaakt en het was een succes. Jammie!

groetjes,
Anita

Eetlust zei

Zag het op FB, superleuk joh! Ga ik natuurlijk weer beetje van glimmen :-) Ben benieuwd wat je van de soep vindt!

aniet67.blogspot.com zei

Heb de komkommersoep gemaakt, wel zonder de meloen, want die ligt nog bij de supermarkt achter de kassa, vergeten. Maar je komkommersoep met dille, in mijn geval met basilicum en een toefje Griekse yoghurt. Het smaakte voortreffelijk met dit weertje!

Eetlust zei

Slim bezig ;-) Maar ja bewaar je deze gewoon voor een volgende keer en de 'gewone' komkommersoep is inderdaad ook heerlijk verfrissend.

Silphya zei

De soep was heerlijk! Maar dat had je via twitter al begrepen ;)

Eetlust zei

Inderdaad :-) Maar leuk dat je ook hier een reactie achter laat. En super dat de soep lekker was!