Als klein meisje was ik veel bij oma en opa te vinden, natuurlijk omdat het de liefste oma en opa van de héééle wereld waren en ... oma bakte de lekkerste pannenkoeken van de ... juist... hele wereld.
Waar ze echter niet al te best in was en dat zullen we maar aan de tijdsgeest wijten, was het koken van groente. Alles stond maar te pruttelen en te pruttelen, vaak ook nog eens door te warmen op de kachel.
Kwam ik na school gezellig even binnenvallen voor een kopje thee en koekje dan rook ik al wat ze 's middags gegeten hadden. De penetrante spruitenlucht deed mij meestal weer bijna op mijn schreden terugkeren.
Het heeft lang geduurd voor ik spruiten enigszins leerde waarderen.
Gelukkig kwam mijn moeder op een gegeven moment tot de ontdekking dat je groente helemaal niet dood hoeft te koken, het roerbakken werd ontdekt en daarmee braken er voor mij betere tijden aan...halleluja!
Daarom als eerbetoon:
De spruitjesschotel van mijn moeder. Ze zal het recept ooit wel eens ergens gelezen hebben maar voor ons is het een familierecept geworden. Wij maken het ieder jaar met Kerst als bijgerecht. Pardon, ik moet zeggen, mijn zoon maakt het ieder jaar met Kerst.
Je hebt nodig:
zak minikrieltjes ( 450 gram) - 750 gram kleine (!!) spruitjes - 150 gram spekblokjes -2 sjalotjes - klein scheutje gembersiroop - evt. geroosterd amandelschaafsel of gehakte hazelnoten.
Het gerecht kun je al een dag van tevoren maken, dat scheelt weer in de Kerstdrukte of wat voor drukte dan ook.
- Spruitjes schoonmaken, in een pan met niet teveel water op het vuur zetten, beetgaar koken, de spruitjes mogen in een vergiet en even snel afspoelen met koud water zodat ze niet doorgaren. Wegzetten tot gebruik.
- De krieltjes bakken in boter of een combi van boter en wat olie. Ze hoeven niet voorgekookt te worden.
- De sjalotjes fijnsnipperen. De spekblokjes uitbakken in hun eigen vet, olie of boter toevoegen is echt niet nodig.
- Sjalotjes halverwege toevoegen zodat ze lekker zacht worden en hun smaak af kunnen geven. Let er wel op dat je regelmatig even omschept en het vuur niet te hoog hebt staan. Verbrandde sjalotten zijn niet echt heel smakelijk.
- De aardappeltjes zijn gebakken, de spruitjes gekookt dus die mogen bij het spek/sjalottenmengsel. Omscheppen en scheutje gembersiroop toevoegen, omscheppen, even doorwarmen, proeven en klaar!
Supersimpel recept toch? Als bijgerecht moet het voldoende zijn voor 6 personen, je hebt meestal ook nog een andere groente of iets dergelijks op tafel staan. Mocht je het wel als hoofdgerecht willen gebruiken in combi met een stukje vlees, ik moet meteen aan sucade denken of een lekker biologisch worstje, dan is het voldoende voor 4 personen.
4 opmerkingen:
Hier 'verkoop' ik de spruiten binnen het gezin ook met uitgebakken spekjes en na opscheppen nog een schep gemalen regio parmigiano er over. Spruiten, spek en kaas, Dat gaat er makkelijk in.
(En de spruiten zijn niet meer zo bitter als vroeger, stinken wel even veel...)
Het schijnt zo te zijn dat wanneer je spruiten aan de kook brengt, vervolgens afgiet, koud spoelt en dan weer opzet het typische spruitenluchtje weg is. Maar heb er tegenwoordig geen last meer van maar vroeger met al dat gesudder en warmhouden zoals bij mijn grootouders, bahbah.
Als je een uitje meekookt met de spruitjes, heb je ook geen spruitjeslucht meer!
De tip van de dag! Hadden ze vroeger moeten weten :) Dank je!
Een reactie posten