Het afgelopen weekend rook het in onze keuken al een beetje naar Kerstmis. Stoofperen in port met sinaasappel- en citroenschil, kaneel en kruidnagel horen voor ons bij Kerst. Flauwekul eigenlijk want je kunt stoofperen eten zolang er stoofperen zijn. Daarom komen er de komende maanden meer stoofpeertjes op tafel in huize 'Eetlust'. Te beginnen met panna cotta, een stroopje van stoofperenportsap en... ja heel origineel een stoofpeer.
Mensen die mij in real life kennen, weten dat ik niet zo van de toeten ben, in restaurants ga ik meestal voor de kaas terwijl tafelgenoten de grand desserts wegwerken. Nu valt er over die kaasplanken ook nog wel het één en ander te zeggen want uitblinken in originaliteit doen ze meestal niet en dat terwijl Nederland rijk is aan de meest fantastische kazen, jammer hoor. Oude kaas met stoofpeertjeschutney... mmm... daar gaan we eens mee experimenteren. Goed woord voor galgje trouwens.
Dit dessert is voor 6 personen.
Voor de stoofpeertjes heb je nodig:
8 Gieser Wildemannen stoofperen, 4 dl rode port, 1 kaneelstokje, 3 kruidnagels, stukje citroen - en sinaasappelschil, eventueel 2 el suiker.
Je kunt het al een dag van te voren maken. Stoofpeertjes schillen, steeltje eraan laten zitten. Port met kaneelstokje, kruidnagels en een slingertje sinaasappel/citroenschil verwarmen. Peertjes erbij en zachtjes laten stoven, een uurtje of 2 1/2 duurt het wel. Mocht je het nog wat zoeter willen hebben dan kun je nog wat suiker toevoegen tijdens het stoven. Zodra de peren zacht zijn kan het vuur uit. Ik laat ze altijd er lekker in liggen tot gebruik.
Voor de panna cotta heb je nodig:
150 ml melk, 150 ml slagroom, 50 gram basterdsuiker, vanillestokje, 2 blaadjes gelatine.
Dit kun je het beste maken op de dag zelf.
Gelatine weken in bakje met koud water. Melk en slagroom met opengesneden vanillestokje en de suiker verwarmen, een minuutje of 5 tegen de kook aan houden. Gelatine uitknijpen en oplossen in het melk/roommengsel. Verdelen over 6 kleine glaasjes of bakjes en minstens 2 uur in de koelkast zetten.
Een kind kan de was doen zullen we maar zeggen.
Voor het stroopje laat je 2 dl van het stoofvocht tot bijna de helft inkoken en vervolgens afkoelen. Kook het niet te ver in, het moet nog wel vloeibaar zijn. Door het afkoelen wordt het ook nog dikker.
De opmaak:
Haal de panna cotta's uit de koelkast. Snijd 2 stoofpeertjes klein en verdeel over de glaasjes/bakjes, strooi er wat geroosterd amandelschaafsel overheen. Trek een streep stroop over het bord. Zet er een glaasje op, leg er een stoofpeer naast. Eventueel nog wat lobbig geslagen room .
Je kunt ook, zoals ik gisteren gedaan heb, de panna cotta's storten op een bord. Dan is het wellicht wel wat gemakkelijk om plastic bekertjes te gebruiken die je open kunt knippen want zonder slag of stoot ging het niet...Krijg je met niet-zo-toeterige mensen die ineens desserts gaan maken...
(10.12.11) En wellicht nog handiger... bekleed je vormpjes met vershoudfolie ... jaja we leren bij...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten