woensdag 23 november 2011

Vlindertjes met gerookte zalm, witte wijn en tijm

  Deze pasta behoort tot één van mijn favoriete pasta's. Het staat in het boek 'Daily Italian' van Tobie Puttock, één van de medeoprichters van Jamie Oliver's  restaurant Fifteen London. De stijl van koken van beide mannen komt dan ook aardig overeen. Waarom zou je een lepel gebruiken als je de beschikking hebt over twee gezonde handen, zoiets in die geest.
Maar het levert heerlijke gerechten op dus mij hoor je niet klagen. Al heb ik het recept zoals gewoonlijk weer naar eigen inzicht bewerkt en aangepast. Dus.. een beetje van Tobie en een beetje van Eetlust!


Je hebt nodig:
350 gram farfalle (vlindertjespasta) - 4 el olijfolie - 80 gram boter - 3 uien - 4-5 teentjes knoflook -
2 verse rode pepers - 1 el blaadjes tijm ( verse tijm dus) - 200 ml witte wijn -een splash citroensap- 300 gram gerookte zalm(snippers)- peper en zout- vers geknipte bieslookZo maak je het: 

Breng een pan met water en zout aan de kook.
Snijd in de tussentijd de uien in dunne ringen en de knoflook in dunne plakjes. Zaadlijsten uit de rode pepers halen en daarna vooral niet per ongeluk in je ogen wrijven. Rode pepers fijnhakken. 
Als het water kookt, kan de pasta er in en kook je het beetgaar.
In een andere pan de olie en boter verwarmen op een zacht vuurtje. Fruit zachtjes de uiringen met de knoflook, fijngehakte rode peper en tijm. Dit duurt zo'n 15 minuten.

Hierna mag het vuur opgestookt worden en gaat de witte wijn erbij. Een paar minuutjes doorkoken zodat de alcohol kan verdampen. Haal de pan van het vuur en schep de gerookte zalm erdoor.
Giet de pasta af en schep het met extra blaadjes tijm plus wat citroensap door de saus. Proeven en eventueel wat versgemalen peper en zout toevoegen. Goed mengen. Opscheppen, bieslook erop, opdienen... eet smakelijk!

De hoeveelheid pasta die je gebruikt is natuurlijk ook afhankelijk van de samenstelling van je gezelschap; grote eters, kleine eters maar dat kun je zelf het beste inschatten. Een simpele groene salade smaakt er prima bij. Mocht je nu niet van rode peper houden, laat dat dan weg en schep er op het laatst een eetlepel kappertjes door.  Experimenteer er lustig op los en laat het me vooral weten wanneer er een niet te versmaden variant is ontstaan!

Geen opmerkingen: