dinsdag 16 april 2013

Gevulde tomaat met prei en kaas

Monday, monday.  The Mamas & The Papas bezongen het zo rond 1966. Monday, monday, meatless monday. We eten wel vaker meatless, niet alleen op maandag maar gisteren viel het weer even zo.
Kipstukjes van de Vegetarische Slager lagen er nog. Kipstukjes denken sommigen nu, vegetarisch? Laat ik het eerlijk zeggen, vleesvervangers vind ik meestal niet zo geweldig van smaak en daarnaast waarom zou je vlees willen vervangen als je geen vlees eet? Onuitputtelijk zijn de variaties met groente, pasta, rijst, granen, peulvruchten, ei en kaas om maar wat te noemen, qua smaak maar ook qua structuur.
En die twee laatsten kunnen de echte vleesliefhebbers juist zo moeilijk missen.  Smaak en structuur, de bite van vlees, het laat zich niet vervangen. Tot Jaap Korteweg de Vegetarische Slager bedacht en in samenwerking met Nico Koffeman en Paul Born plus nog een heel team aan medewerkers een revolutie ontketende. Vlees wat geen vlees is maar wel naar vlees smaakt en in de mond voelt als vlees. Kun je de echte vleeseter hiermee verleiden? Hier in huize Eetlust wel, echtgenoot verbaasde zich al eens over de gehaktballen maar de kipstukjes deden zijn mond bijna helemaal openvallen. En dat zegt wat.

Erbij vleestomaten, gevuld met een mengsel van prei, room en kaas. Gebakken aardappeltje, lekker hoor.
Het preimengsel is voldoende voor 4 vleestomaten. Zelf had ik er 3 gevuld, we zijn met 2, hoog opgetast waren ze. Na afloop was duidelijk, 1gevulde  vleestomaat per persoon volstaat, tenzij je een hele grote eter bent.Je hebt nodig voor 4 personen:
4 vleestomaten - 250 gram gesneden prei - 1/2 el olie - 125 ml room - 2 eieren - 150 gram geraspte kaas - 1 tl kerrie - 1/2 el ketjap - 1/2 teentje knoflook (of evt.  knoflookpoeder) - 1/4 tl cayennepeper - peper en zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden

Snij de kapjes van de tomaten. De kapjes bewaren! Ga met een scherp mes langs de binnenkant en snij schuin naar beneden in. Haal met je vingers of een lepel de binnenkant eruit. Verwijder de rest van zaad en harde binnenkantjes. Zorg er wel voor dat de tomaat heel blijft. Zet ze op hun kop op een bord of plank en laat zo even uitlekken.
Maak ze met wat keukenpapier nog wat droger.

Verwarm in een koekenpan of  kleine wok de olie. Roerbak de prei samen met de kerrie, ketjap, cayennepeper, knoflook ,peper en zout tot het zachter is, iets geslonken maar nog wel stevig is. Daar is die bite weer. Laat afkoelen tot minimaal lauw.

Klop in een kom de eieren los met de room. Breng op smaak met zout en peper. Schep de prei erdoor met 100 gram kaas. Vul hiermee de tomaten. Zet de tomaten in een niet te grote ovenschaal. De ovenschaal klein beetje invetten met wat olie.
Bak ze 30-40 minuten in de voorverwarmde oven.Strooi er na 20 - 30 minuten de rest van de kaas over en zet de kapjes erop. De tomaten zijn klaar zodra de vulling stevig is, denk aan de vulling van een quiche aangezien het een zelfde principe is.

Geen opmerkingen: