maandag 21 januari 2013

Winters Feest

Krakende sneeuw onder de voeten, ijzige wind, rode wangen, druipende neuzen, haren bedekt met een laagje sneeuwvlokken, het is januari 2013. Eenentwintig jaar geleden werd onze zoon geboren, ook op een winterse dag, dat verander je nu eenmaal niet maar wel zonnig en geen sneeuw. Hoe anders is het dit jaar.


Zo'n mijlpaal roept om een feestje. Het nadeel van feestjes in januari , in december is er zoveel gefeest  met bijbehorende lekkernijen dat zoals een vriendin het uitdrukte de olijven en aanverwante artikelen wel een beetje je neus uitkomen. Voedsel om de handen en voeten weer te verwarmen, dat moet er op tafel komen. En wat smaakt met zulke temperaturen nu beter dan stamppot? Snert wellicht, het flitste door mijn hoofd maar viel om praktische redenen af.
Drie stamppotten, afgelopen vrijdag heb ik meer aardappelen geschild dan normaal in twee maanden geloof ik.
Eenvoudige Nederlandse stampen, zuurkool en boerenkool plus een exotischere variant met uitgebakken chorizo, paprika, rode ui, mais en champignons. Deze laatste werd gemaakt door het feestvarken, als iemand aanbiedt te helpen dan heb ik nog wel eens de neiging te zeggen dat het niet nodig is maar om op schema te blijven moet je af en toe over jezelf heen stappen :)
Rookworsten erbij, een pan tot de rand toe gevuld met gehaktballen, heb je meteen een lekkere jus!
Grove mosterd, Dijonmosterd, het feestmaal was compleet.

O nee nog niet helemaal, hoe kan ik de taart vergeten. In plaats van alle kookboeken uit de kast te trekken maakte ik twee taarten die ook op dit blog te vinden zijn, frisse appel-citroentaart en het ananastaartje met blauwe kaas en walnoten. Voor chocoladetaart laten de meesten graag een gaatje vrij. Het blijven altijd bommetjes maar door er stijfgeklopte eiwitten doorheen te spatelen is de structuur in ieder geval al luchtig!

Luchtige smeuïge chocoladetaart

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smelt 200 gram roomboter met 200 gram chocolade van goede kwaliteit en minimaal 70% cacao au bain- marie of in de magnetron. Roer er daarna 250 gram suiker doorheen en laat beetje afkoelen.
Splits 5 eieren. Roer de dooiers er één voor één doorheen.
Voeg 2 el bloem toe.
Sla de eiwitten stijf met een snufje zout in een vetvrije en brandschone kom. Spatel ze vervolgens door de chocolademassa.
Giet het in een licht ingevette springvorm van 24 cm doorsnede en bak ongeveer 35- 40 minuten.
Laat vervolgens afkoelen en bestrijk eventueel nog met een topping. Zo'n simpel recept maar zo lekker!
Heerlijk met kaneelroom wat niets anders is dan lobbig geslagen slagroom met wat kaneel erdoor.

Drie grote pannen met stamppot, de zuurkool schepte ik over in een grote ovenschaal, alufolie erover en weer opwarmen in een oven van 175 graden. Het laatste half uur de folie eraf en wat klontjes boter erover verdelen. Kon die pan mooi weer gebruikt worden voor het verwarmen der worsten. Het begon een beetje naar de HEMA te ruiken daar. De andere twee met een plaatje eronder op het allerlaagste vuur en regelmatig omscheppen.
Een uurtje hebben ze zeker wel nodig hoor. Kijk, aan pannen hebben we hier geen gebrek maar aangezien ik geen 12 kinderen heb zijn het geen formaten gaarkeuken. Beetje improviseren dus.

Gisteren nog een beetje zuurkool en boerenkool gegeten. De taarten waren op, de ballen verdwenen in ieders maag en ook de chorizovariant was schoon op. Ik had nog wel een rookworst achter gehouden :)

En vanaf vandaag ben ik moeder van twee kinderen die de titel 'volwassen' mogen dragen, het is me wat.

11 opmerkingen:

Fatima SafranaArgana zei

Gefeliciteerd!

En wat leuk zo'n stampot-party, krijg nu zelf ook zin in stampot.

En het blijft hét lekkerste wintergerecht

Groetjes Fatima

Eetlust zei

Dank je Fatima! Het is echt weer voor stamppotten en dikke gevulde soepen :)

PJ - Nombelina zei

Gefeliciteerd! Mijn zus is vandaag ook jarig, maar die viert niet :).

Eetlust zei

Dank je PJ! Jij ook gefeliciteerd! Er zijn veel mensen jarig op de 21e merk ik wel. Mooie datum ook :)

Caroline Brouwer zei

Gefeliciteerd, mijn zoon is op de 22e jarig en wordt alweer 27 jaar.

Eetlust zei

Dank je Caroline! Tijd gaat snel he. Ik feliciteer je morgen pas :)

Nell Nijssen zei

Gefeliciteerd, Els met je zoon! Wat is er hartverwarmender dan een heerlijke stamppot met dit weer?

Eetlust zei

Dank je wel Nell! De stamppotten vielen dan ook in goede aarde. Iedereen was wel toe aan een stevigere hap geloof ik :)

(Mir) Eitje kookt zei

GefeliciTAART!
Krijg helemaal zin in een feestje... en dan vooral in die chocotaart :)

Groetjes Mireille

Eetlust zei

Haha, dank je wel Mireille! Ik kan je de chocotaart van harte aanbevelen :)

Mireille zei

En ik jou de pasta dus ;) En zo blijven we elkaar inspireren!!

Fijne dag Els, groetjes Mireille