zondag 21 april 2013

Knoflookbroodjes van Tessa

Het woord alleen al 'knoflookbroodjes' . Veel meer is niet nodig om mijn aandacht te trekken. Ik rook ze al voor ik het recept bekeken had, soms is er weinig nodig om de zintuigen aan het werk te zetten.
Knoflookbroodjes van Tessa, Tessa van I am Cooking with Love die af en toe spareribs in de slowcooker mikt of vrolijk de wereld laat weten dat ze vietnamese loempiaatjes heeft gemaakt. Helaas woont ze niet bij me om de hoek, anders wist ik het wel! Zelf aan de slag dus.
Over deze knoflookbroodjes kan ik maar één ding zeggen: Verrukkelijk!
Het begon met een prachtdeeg, soepel, zacht, het liet zich gewillig in de knoop leggen, rees als een tierelier en de geur die vrijkwam nadat het bestreken was met knoflookolie en Italiaanse kruiden... man o man. En toen lag het nog niet eens in de oven...
Hoppa, met simpele ingrediënten 8 of 10 broodjes tevoorschijn toveren. Wat over is kun je fijn invriezen.Je hebt nodig:
500 gram tarwebloem - 15 gram suiker - 7 gram instant gist (1 zakje) - 7 gram zout - 270 ml lauwwarm water - 30 ml olijfolie - 1 teentje knoflook

Om de broodjes te bestrijken:
50 gram roomboter - 3 teentjes knoflook - 1 el gedroogde Italiaanse kruiden.

Zo maak je ze:

 1. Los het zout op in het lauwwarme water. 
 2. Meng bloem, gist en suiker. Voeg het zoute water en de olijfolie toe. Pers er een teentje knoflook bovenuit.
 3. Kneed met de machine tot soepel elastisch deeg. Je kunt ook de broodbakmachine (bbm) gebruiken, gebruik dan alleen de stand kneden of basisdeeg en zet uit na het kneden. Volg bij de bbm de voorschriften van je machine.
 4. Zodra het deeg soepel en toch stevig is, vorm je er een bal van.
 5. Vet een grote kom in met wat olie, leg de bal erin, draai het 1x om. Dek af met ingevet plasticfolie en laat op een warme plaats minimaal 1 uur rijzen. In ieder geval tot het deeg zich heeft verdubbeld.
 6. Verdeel het deeg in 8-10 gelijke stukken. Zelf weeg ik het totaalgewicht van het deeg even zodat ik weet hoe groot de broodjes ongeveer gaan worden. In dit geval heb ik 10 broodjes gemaakt.
 7. Rol ieder stuk uit tot een streng van ongeveer 30 centimeter. Leg er een knoop in en vouw het ene uiteinde onder het broodje en de ander vouw je naar boven en stop je zachtjes in. Je krijg nu de vorm van een Kaiserbroodje
 8. Leg  een stuk bakpapier op je bakplaat. Leg de broodjes met gepaste afstand ertussen erop. Dek af met ingevet plastic folie en laat ze nog een keer rijzen. Nu zo'n 45 minuten.
 9. Verwarm in de tussentijd je oven voor op 180 graden.
 10. Smelt de roomboter samen met 3 uitgeperste teentjes knoflook en de Italiaanse kruiden. De boter moet alleen smelten, niet bruin worden.
 11. Bestrijk de broodjes met dit mengsel, schuif in de oven en bak in ongeveer 15 - 20 minuten bruin en gaar. Snuif de geuren op! Het is duidelijk wat jij aan het bakken bent :)
 12. Ze zijn klaar als ze hol klinken  als je op de onderkant klopt.
 13. Laat afkoelen op een rooster.
Echt de moeite waard om ze eens te maken, niet moeilijk en overheerlijk!

Bron: I am Cooking with Love

5 opmerkingen:

Tessa / iamcookingwithlove.nl zei

Wat een goed idee om het deeg te wegen. Ga ik de volgende keer ook doen.

Maar het klinkt weer heerlijk. Fijn dat ze ook zo goed in de smaak vielen bij de rest van het gezin! :-)

Unknown zei

Ik ben dus -zoals bekend- geen deegspecialist, weinig ervaring en eigenlijk geen recht van spreken. Maar dit is vandaag al het 2e recept dat ik lees waarbij zout en gist snel bij elkaar komen. Ik had gelezen (weet alleen niet meer waar),dat zout de gistfunctie ernstig vertraagd en dus idealiter pas tegen het eind van het kneden er pas bij gedaan zou moeten worden.
Zou Levine misschien meer weten?

Eetlust zei

Daar verbaasde ik me ook over Paul. Normaal voeg je zout pas toe na een minuut of 5 kneden. Maar zo af en toe volg ik recepten dociel op :) En ik moet zeggen dat het geen invloed heeft gehad. We zullen het eens aan Levine vragen!

Eetlust zei

Als ik broodjes maak Tessa, weeg ik het deeg altijd vind ik inderdaad wel handig, ook omdat niet zo goed ben om met het blote oog het gewicht van deegbolletjes te schatten. En ja, iedereen vond ze heeeeerlijk! :)

Tessa / iamcookingwithlove.nl zei

Ik ben daar ook niet goed in, in inschatten. Maar door dat wegen kan je zomaar 10 broodjes krijgen ipv 8!! Kijk dat is weer een voordeel. Voortaan ook maar doen dus!! haha.