maandag 4 maart 2013

Een nieuwe uitdaging voor Eetlust: workshop geven

Enkele maanden geleden vroeg een vriendin of ik interesse had een workshop hapjes maken te geven. Bij haar thuis, voor in totaal acht vrouwen die elkaar al sinds de middelbare schooltijd kennen. De recepten mochten niet te bewerkelijk zijn, dus geen ellenlange lijsten met ingrediënten en geen lange (voor)bereidingstijden.Vol enthousiasme stemde ik daarmee in om me een paar dagen later af te vragen wat ik me nu weer op de hals had gehaald. De stoute schoenen toch maar niet meer uitgetrokken en me gebogen over vragen als wat te maken, hoe gaan we dat doen met 8 vrouwen, taakverdeling, kosten en dergelijke.
Uiteraard besproken met vriendin die ook wel wat wensen had en het mij daarmee al een stuk gemakkelijker maakte.
En ook niet geheel onbelangrijk wat is mogelijk binnen de beschikbare ruimte, welke apparatuur is aanwezig, hoe groot is de oven. De inspiratie voor de hapjes haalde ik simpelweg van mijn eigen blog, ook omdat ik wist dat vriendin er daar een aantal van had geproefd tijdens een feestje in huize Eetlust en het sloot meteen aan bij haar wensen. Geen gezoek in kookboeken, tijdschriften en op internet deze keer.

De afgelopen week begon de spanning op te lopen, een beetje dat gevoel van vroeger wanneer je voor het eerst naar een nieuwe school ging. Recepten plus variaties plus wat extra info uitgewerkt en doorgestuurd. Ingrediëntenlijst opgesteld, inkopen doen, en met al deze voorbereidingen zat het wel in mijn hoofd en daarmee verdween er wat van het kan ik dit wel gevoel.

Gewapend met blender, deegrollers, mini muffinplaten, kruiden, olie en nog zo wat ging ik op pad. Nadat de dames binnen gedruppeld en bijgekletst waren maar eens aan de slag gegaan. Recepten doorgesproken en bekeken wat er als eerste moet gebeuren, verteld hoe ik een feestje of lunch voorbereid, tweetallen gemaakt en ze zelf de recepten laten verdelen. Vervolgens de ingrediënten bij elkaar scharrelen. Dit doe ik een eventuele volgende keer anders. Nu werd het een beetje een hectische boel, van tevoren klaar zetten is wel zo handig eigenlijk....
De stemming zat er al goed in, met enthousiasme stortte men zich op de recepten. Daarmee haalde ik toch zachtjes opgelucht adem....Wat stond er op het programma?

  • De pesto-tomatenbroodjes van Wilma. Vriendin vond ze op eerder genoemd feestje heerlijk en wilde ze graag op de workshop hebben. Daarnaast zien ze er natuurlijk feestelijk en gezellig uit. Het deeg heb ik wel al zelf thuis gemaakt. Dit deeg is prima te gebruiken als basis voor andere vullingen ook dat was een reden om de broodjes te maken.
  • Wraps doen het altijd goed en het is leuk om de talloze mogelijkheden te ontdekken. Gekozen voor een vulling van roomkaas en geitenkaas met cranberry's en hazelnoten. Dit recept kun je hier vinden. En voor wraps bestreken met zoete chilisaus en belegd met avocado, surimi oftewel nepkrab, gemengde kiemgroente en bosui.
  • Koude komkommersoep. Met warmere dagen in het vooruitzicht is dit soepje een heerlijke dorstlesser maar ook een simpel te bereiden amuse, onderdeel van een lunch. Snel koelen in de gootsteen, vertel dan wel even aan je medekokers dat er een pan soep staat...nu werd het iets dunner....de smaak bleef gelukkig behouden!
  • Ik kon het niet laten om de bruschetta met bonenpuree en gemarineerde paprika's van Ottolenghi op te nemen. Ietwat bewerkelijker maar het is echt een favoriet van me. Omdat de oven voor de broodjes gebruikt moest worden en het roosteren van de paprika's iets meer tijd in beslag neemt heb ik ook dat al thuis voorbereid. Het marineren gebeurde ter plekke. Tevens een mooie manier om het verschil tussen zelf geroosterde paprika's te laten zien en hun soortgenoten uit pot.
  • Witloflepeltjes, de ene helft gevuld met gemarineerde biet, feta en appel, de andere helft met garnalen, appel, komkommer, dille, zure room en mierikswortel De meesten hebben geen 30 amuselepels in de kast liggen, nee ik ook niet, witlof maar ook paprika vind ik een geweldige oplossing en het ziet er nog eens heel mooi  en kleurrijk uit ook. Veel vliegen in 1 klap!
  • Broodrolletje met paté vermengd met wat roomkaas, hardgekookt ei, paprika en bieslook waarbij de dames er achter kwamen dat je wel goed mag beleggen maar ook weer niet te, dat rolt namelijk wat lastig op :) Maar ze waren heerlijk!
  • Sticky ZoZo nuts, vanwege het plakgehalte (honing) misschien niet zo geschikt voor een feestje maar de bak was wel helemaal leeg, zegt genoeg dus...
  • Tortelliniprikkers met mortadella en zongedroogde tomaat. Maar waar was de zongedroogde tomaat gebleven? Vergeten mee te nemen ...dan denken we het er maar bij. Met is stiekem toch wel lekkerder hoor. Behalve mortadella ook rauwe ham gebruikt, geeft er net weer een ander smaakje aan.


Natuurlijk zijn deze dames geen onbekenden in de keuken, koken doen ze al vele jaren, ieder op hun eigen manier maar het was mooi om te zien dat het eindresultaat super was. Voor mij tevens een bevestiging dat mijn manier van recepten schrijven ook voor een ander werkt, duidelijk is en klopt. Het was enorm leuk om te doen en een uitdaging om met een cluppie aan de slag te gaan in andermans keuken. Ook geleerd dat wanneer je een recept aanpast omdat je graag twee variaties wil laten zien, je de ingrediëntenlijst ook even aan moet passen en duidelijk aan moet geven. Wat in jouw hoofd zit, zit niet automatisch in dat van een ander. Leermomentjes maar daar was deze middag ook voor bedoeld. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar maar dat kan ook niet anders met zo'n gezelschap natuurlijk, dus wie weet....13 opmerkingen:

Mannin zei

Super dat je dit zo hebt gedaan! Ziet er allemaal geweldig uit! :D

Tessa / iamcookingwithlove.nl zei

Jeeeetje Els, wat een boel lekkers heb je ze laten maken zeg!! Ziet er echt super uit! Respect!!

Eetlust zei

Mannin en Tessa wat lief van jullie :) Het was ook ontzettend leuk om te doen en heeeeeel gezellig!

Gereons Eatery & Winery zei

Hoi Els,

Wat een leuk verhaal. Je kunt zo bij het grachtenatelier komen werken. Grappig dat je de workshopschoenen aangetrokken hebt. ik doet dit al een jaar of 6. Ik hoop dat je zin hebt om in jun i of zo in Liempd te komen assisteren.

Fijne middag

Eetlust zei

Dank je Gereon! Zo zie je maar weer waar gebabbel op een feestje toe kan leiden :)Over Liempde contacten we nog wel!

Antoinette Coops zei

Complimenti!

Anoniem zei

Super zeg! Het ziet er allemaal geweldig uit!
Leuk verhaal, zo te lezen heb je het erg naar je zin gehad en de rest ook! :)

Yasmin zei

Super leuk om te lezen mama! Had niet anders verwacht dan dat het goed zou gaan. Jij & Hanne zijn al jaren een gouden duo ;-) Ik zie een nieuwe hobby in het verschiet: workshops geven! 'T ziet er heeeerlijk uit!!! Liefs uit Turkey!

Eetlust zei

Dank jullie wel, grazie, merci, gracias, Danke Antoinette en Maaike, ik kan het aanraden! My special thanks aan dochterlief, die vriendin (Hanne dus) en mij al zo'n 20 jaar meemaakt :)

Hanne zei

Hoi Els wij vonden het allemaal leuk en het resultaat heerlijk. Bedankt voor je inzet.

Eetlust zei

En een recensie van de opdrachtgever :) Het was ook heel gezellig Hanne! Tot snel!

Uit Paulines keuken zei

Wat leuk Els. Ziet er fantastisch uit ;)

Eetlust zei

Dank je Pauline, enorm leuk om te doen ook !