dinsdag 15 mei 2012

Hartig Flappie

Wie Youp van 't Hek kent, kent Flappie, alleen heeft zijn Flappie niks met mijn flappie te maken. Mijn flappie is een bladerdeegflappie.  Al een succes sinds ik nog in een studentenhuis mijn dagen sleet. Het waren de jaren '80 en bladerdeeg vullen met van alles en nog wat was handig, goedkoop en lekker. De factor supergezond laat ik maar buiten beschouwing. Bij sommigen is zo'n flap in ongenade gevallen, zompig en vet zeggen ze dan.
Dat valt allemaal reuze mee, het is maar net hoe je ze klaarmaakt. Hier wordt het nog steeds met graagte ontvangen, dochter en zoon vouwden al mee toen je er nog een tje achter kon zetten en ook een neefje en nichtje waren een paar jaar geleden zeer enthousiaste hulpjes. En zo leren ze ook meteen wat.
Vergeet het feestgehalte vooral niet, daar zijn de flappen ook zeer geschikt voor, maar maak er dan wel kleintjes van.
Wie appelflappen kan maken, kan ook hartige flappen maken, zo simpel is het.
De vullingen zijn legio zolang je er maar voor zorgt dat het niet teveel vocht bevat én dat het afgekoeld is. Dan worden ze lekker knapperig, knisperig, bros en zo willen we ze hebben.

Ik reken meestal 3 plakjes bladerdeeg per persoon en zoals zo vaak in dit huis laten we het vergezellen van een salade.
Onze favoriete vulling bestaat uit oosterse/chinese roerbakgroenten en ja dan nemen we gewoon een zak van 400 gram. Plus 350 gram rundergehakt, wat nasikruiden, sambal, knoflook, scheutje ketjap manis en gembersiroop. Dit is genoeg voor 12-14 flappen. Flappen die overblijven eten we de volgende dag op, ze zijn koud namelijk ook erg lekker of we stoppen ze in de vriezer.
Om de flapjes een mooie glans mee te geven bestrijk je ze met wat losgeklopt ei.
  •  Maak eerst de vulling: verhit een klein beetje olie in de pan. Roerbak het gehakt, Voeg de groente toe en bak even mee. Maak op smaak met wat nasikruiden, ketjap, knoflook, sambal en gembersiroop. Laat het afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat het bladerdeeg ontdooien .
  • Schep op ieder plakje bladerdeeg 1 el vulling, vouw ze zoals je een appelflap vouwt en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat..
  • Bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze 15-20 minuten. Zodra de onderkant knapperig aanvoelt zijn ze klaar. Even checken dus en anders laat je ze nog wat langer bakken.
Met sla dus, en knoflooksaus en sambal. Vrijdagavond of weekendmaaltijd bij uitstek.
Ik maak ook wel eens een vulling met wederom het gehakt maar dan met mais, paprika, ui en rozijntjes op smak gebracht met knoflook, paprikapoeder, cayennepeper, wat komijn en peper en zout.
Zoals gezegd mogelijkheden te over maar ik vond het wel leuk dit 'ouwetje' voor te stellen.

4 opmerkingen:

Es zei

Deze flappies kan ik hier wel presenteren denk ik zo!
Lekker.
Dochter maakt wel graag appelflappen, vooral wanneer de appels hun beste tijd hebben gehad.
;)

Eetlust zei

Dat weet ik wel zeker. Ben nog nooit iemand tegengekomen die ze niet lekker vindt. Nu is er natuurlijk een 1e keer voor alles....

Marian zei

Ik heb gisteren de Hartige Flappie's gemaakt, erg lekker!! Wat een leuke site! Ik ga hier zeker meer recepten proberen!

Eetlust zei

Wat leuk Marian! Ik had al een tipje gekregen van een zeker iemand :)Hopelijk bevallen de andere recepten ook goed!