Tussen de kookboeken uit mijn ouderlijk huis bevond zich dit exemplaar: Eet een beetje heet, Indonesische gerechten in Holland bereid, geschreven door de befaamde Bep Vuyk (1905-1991).
Het is in 1965 uitgegeven door de Arbeiderspers. Een mooi jaar 1965, het is namelijk ook het jaar dat ik ter wereld kwam.....
Het is een alleraardigst boekje vooral omdat het uitgegeven is in een tijd waar we nog niet konden kiezen uit ettelijke toko's. Een tijd waarin je geluk had enkele aziatische producten aan te treffen bij je kruidenier of bij Appie. Vaag kan ik me herinneren met mijn vader wel eens een toko te hebben bezocht waar hij zijn kruiden en smaakmakers kocht voor voornamelijk zijn surinaamse gerechten.
Eet een beetje heet bevat persoonlijke verhalen en vertelt over de achtergrond van gerechten, het gebruik van kruiden en specerijen, de cultuur en natuurlijk veel recepten. Het geeft een mooi tijdsbeeld.
Wat te denken van de openingszin in het hoofdstuk 'Vis, twee maal per week vis': Nu het vlees zo duur is geworden eten we twee en soms wel drie keer vis per week.
Bep Vuyk geeft aan dat je bij het bereiden van de nasi goreng beter niet kunt werken met de zogenaamde boemboe nasi goreng, het is te duur, geeft niet de juiste smaak en doordat je de gedroogde kruiden moet weken wordt het maar een kleffe massa. Ze vertelt dat men in Indonesië enkele spaanse pepers met wat ui, knoflook, zout, trassi en bruinesuiker fijn wrijft in de tjobek. Ze beseft dat in veel Nederlandse huishoudens zoiets niet aanwezig zal zijn waardoor het een wat ingewikkeld gedoe wordt en raadt aan om dan maar wat sambal uit een flesje te gebruiken.
Erg vermakelijk is het hoofdstukje 'Van die ene kip' waarin uitgelegd wordt hoe je van 1 kip een hele rijsttafel kunt maken met een prijsopgave, waarschijnlijk om ons zuinige Hollanders duidelijk te maken dat je voor niet al te veel geld een hele tafel vol gerechtjes kunt bereiden waar je met 6 personen van kunt eten. Het totaalbedrag voor de rijsttafel was 10 gulden waarbij de kip het grootste deel van het budget opslokte.
Het menu bestond uit:
Rijst, ajam pangang of geroosterde kip, sajoer van chinese kool, sambal goreng tomaat waarin het hart, maagje, levertje en de niertjes van de kip werden gebruikt, Javaanse omelet, krupuk oedang, komkommer en sambal trassi.
Tegenwoordig is de Aziatische keuken zo ingeburgerd, wij draaien onze hand niet meer om voor het zelf maken van sambal of boemboe's. We stomen, roerbakken en vijzelen er lustig op los.
Bep Vuyk zal het goedkeurend aanschouwen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten