dinsdag 3 april 2012

Knapperige olijfoliecrackers

Enkele weken geleden kocht ik 'Het Kookboek' van Ottolenghi en Tamimi en schreef daar vervolgens een enthousiast stukje over wat je hier kunt lezen.Vervolgens gaf ik me op voor een foodswap waar één van de opdrachten was om 'iets' te bakken.  Allemaal leuk en aardig maar degene naar wie mijn pakket zou gaan eet helemaal geen granen, dus geen brood, geen cake, geen taart, geen koekjes. Gelukkig gaf ze aan dat haar gezinsleden al die zaken wel eten.


Ik veegde mijn voorhoofd af en besloot deze olijfoliecrackers uit het kookboek van Ottolenghi te maken. Stiekem dacht ik: 'Wellicht verleiden deze crackers toch tot proeven.'
Na eerst een proefje te hebben gebakken en had uitgevist hoe dun het deeg daadwerkelijk uitgerold moest worden, kon het echte werk beginnen. In de winkel van Ottolenghi en Tamimi zijn ze ook te koop maar dan in de vorm van langwerpige tranen, laten we het zo zeggen ik beheers die uitroltechniek (nog) niet maar ben gelukkig wel in het bezit van deegstekers. Ze smaken er zeker niet minder door. Super krokante, knapperige, flinterdunne crackers, bestrooid met zeezout en oregano èn ook nog eens goed houdbaar. Ook fijn, kun je een heel stel tegelijk maken, in een pot of trommel en er iedere dag 1,2,3 of... van opknabbelen.

Je hebt nodig:
250 gram bloem + extra om te bestuiven - 1 tl bakpoeder - 115 ml lauw water - 25 ml olijfolie + extra om te bestrijken - 1/2 tl zout - 1 tl paprikapoeder - 1/4 tl cayennepeper - 1/4 tl zwarte peper - om te bestrooien: grof zeezout en oregano

Zo maak je het:
  • Meng alle ingrediënten behalve het zeezout en de oregano met het water in een kom tot zacht deeg. Je kunt dit met de hand doen of in de keukenmachine met deeghaak. Met de hand gaat gemakkelijk vind ik. Goed kneden en er een bol van vormen. 
  • De bol afdekken met plastic en een uurtje in de koelkast laten rusten.
  • Verwarm de oven tot 220 graden.
  • Bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier. Je kunt ze ook in delen bakken.
  • Bestuif een schoon werkblad met wat bloem.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken en rol zo dun mogelijk uit. Eigenlijk moet je er bijna doorheen kunnen kijken, oftewel het moment dat je denkt dunner dan dit kan niet. Indien nodig tussendoor nog wat bestrooien met bloem.
  • Steek er nu rondjes uit en leg op de bakplaat.
  • Bestrijk het royaal met olijfolie en bestrooi met wat korrels zeezout en oregano.
  • Bak ze in 6 - 8 minuten knapperig in de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster en proef alvast want ook warm zijn ze heerlijk.
In de winkel in Notting Hill rollen ze er zogezegd langwerpige ovalen  crackers van , zij halen ongeveer 25 crackers uit deze hoeveelheid deeg. Met een deegsteker met een doorsnede van 6 cm kom je ongeveer op het dubbele afhankelijk van hoe dun je hebt uitgerold.
Bestrooi de crackers overigens niet al te royaal met zeezout, een paar korrels is meer dan voldoende.Zelf heb ik een deel bestrooid met alleen zeezout, het andere deel met zeezout en oregano.


Bron: Ottolenghi Het kookboek door Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi
ISBN/EAN 9789059564282 Fontaine Uitgevers

2 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Oh leuk, die ga ik ook eens maken t.z.t. (want ik wil nog zoveel)
Zul jij ook wel herkennen!

Eetlust zei

Dat herken ik uit duizenden. Ik heb een hele lange lijst met recepten die ik ooit op een goede dag ga maken, weet alleen niet wanneer die dag is :)