Waar ik iets minder van gecharmeerd ben is de invasie aan zevenblad dat onze tuin jaar in, jaar uit lustig in bezit neemt. We gaan het maar eens opeten denk ik dat zal ze leren.
Bij Pissaladière denk ik aan onze vakanties in Zuid-Frankrijk, aan de markten met de overheerlijk gegrillde Label Rouge kippetjes, de in as of wijnbladeren gewikkelde geitenkaasjes, de perziken à la Toon Hermans en aan alle geurexplosies die je tegemoet komen. Om alvast een voorschot te nemen op een hopelijk mooie zomer eten we dus pissaladière, de Franse pizza met ui, tomaat, olijf en ansjovis.
Je hebt nodig voor het deeg:
1 ei - 100 ml water - 3 gram zout - 3 gram instantgist - 225 gram patentbloem - 25 gram ongezouten roomboter
Je belegt het met:
4 uien - 3 rode uien - blikje ansjovis - 1 el dijonmosterd - 3 tomaten - 1/2 el verse basilicum - 12 zwarte olijven - olijfolie - zwarte peper
Zo maak je het:
- Kneed de ingrediënten voor het deeg stevig door tot je een bal kunt vormen, dit duurt een minuutje of 10.
- Vet een kom licht in met wat olijfolie, wentel het deeg erdoor, dek af en laat ongeveer 40 minuten op een warme plaats rijzen tot het volume verdubbeld is.
- Je kunt het ook maken in een broodbakmachine, gebruik dan de stand voor basisdeeg, dat is inclusief de eerste rijs.
- Snijd de uien in dunne plakken.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg de uien toe en bak ze 20 à 30 minuten op laag vuur tot ze heel zacht zijn. Af en toe omscheppen. Breng op smaak met zout, peper en de fijngehakte basilicum. Af laten koelen.
- Ontel de tomaten, haal de zaadjes eruit en snijd in kleine stukjes.
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Haal het deeg uit de kom of broodbakmachine en sla het voorzichtig door op een licht met bloem bestrooide werkvlak. Laat het een klein kwartiertje rusten onder ingevet cellofaan of grote kom.
- Rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x25 cm en leg het op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Vouw de randje wat omhoog.
- Besmeer met mosterd, leg er vervolgens de tomaatstukjes op, dan de uien. Maak een soort vlechtwerkje van de ansjovisjes zodat je ruitjes krijgt en leg in ieder ruitje een olijf.
- Bak de pissaladière 25 -30 minuten, of tot de bodem gebakken en goudbruin is langs de randen.
- Serveer heet of warm, besprenkel het met nog wat olijfolie.
Verdubbel de hoeveelheid en je hebt weer wat lekkers voor een feestelijk buffet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten