vrijdag 23 maart 2012

Geslaagde avond bij Het Huys van Voskens in Tilburg

In vroegere dagen was het Huys van Voskens een café,; café de Roskam maar in de volksmond bekend als Voskens. In 1797 bouwde Adrianes Voskens er een boerderij annex uitspanning. Die boerderij brandde  af in 1908 waarna er het huidige café werd gebouwd.. Met een leeftijd van ruim twee eeuwen is café Voskens het oudste café van Tilburg. Was het in vroegere tijden een pleisterplaats voor voerlui, boeren en handelaren, na 1940 werd het de thuisbasis voor een studentenvereniging van de R.K. Leergangen. Vanaf de jaren vijftig vonden de Tilburgse intellectuelen hun weg naar dit café. Tegenwoordig is het dus een restaurant waar je goed kunt eten in een ongedwongen sfeer. Voor een woensdagavond was het aardig gevuld, mede ook door de aanwezigheid van een aantal mannen die aan het koken waren in bijbehorende kookstudio 'De Contente Mens' en erg trots waren op hun creaties.

Wij genoten van een viergangenmenu bestaande uit prima gegaarde gamba's in een lichte kerrieboter met een vleug knoflook. Er is bijna niets zo lekker als de saus opdeppen met een stuk brood. Goed begin dus.
Met een licht gebonden rode uiensoep voor mij en een pommodorisoep voor mijn tafelgenoot vervolgden wij onze weg. Prima op smaak en gelukkig was de uiensoep niet overladen met een laag kaas wat ik overigens best wel kan waarderen maar niet als het een tussengerecht betreft.
Het allerbeste moest nog komen, een  angussteak die wij allebei graag medium rare op ons bord wilden zien en ja hoor we zagen het, hoera. Begeleid door een voortreffelijke krachtige, aardse morieljesaus. Daar word je bijna lyrisch van. Ook het spiegeltje bietenmousse, de aardappelpuree met daarom een blokje biet, oerwortel met sesam, en het romanescoroosje voldeden prima.
Alleen voortaan de romanesco niet meer aan de bediening meegeven als zijnde spitskool.....

We eindigden met een bordje boerenkaas met bananenbrood en compote van rode ui, ja, tja, dat vonden we wat minder geslaagd. Het bananenbrood en de uiencompote waren niet in balans met de kloosterkaas, brie en taleggio. Het ene te zoet en banaan en kaas....de uiencompote had juist iets gezoet moeten worden.
Daarnaast heeft Nederland zelf zulke mooie kazen, maak daar eens een combinatie van denk ik dan in plaats van die eeuwige brie.
Dat was met 3,50 voor een fles tafelwater dan ook het enige minpunt.
Een viergangenmenu voor 29,95 p.p, ik vind het keurig, prijs en kwaliteit verhouden zich prima tot elkaar.
Al met al een geslaagde avond!

Het Huys van Voskens
Heuvel 5
5038 CN Tilburg
013-5439818

Geen opmerkingen: