Sinds kort ben ik mijn kookboeken uit de oude doos aan het herontdekken. Het ziet er allemaal wat minder gelikt uit als die salontafelmodellen van tegenwoordig maar de recepten zijn niet minder goed.
Daarbij is het ook nog eens een feest van herkenning, soms minder feestelijk, al denk je soms : "Heb ik dat daadwerkelijk gegeten" Laat ik eens de tong Picasso noemen, een gruwel van de bovenste plank maar ja... ik heb het wèl ooit tot me genomen.
Gelukkig kan deze kruidcake uit het boekje Brood/koekjes/taarten van Ina Drukker uit 1983 er nog prima mee door.
Je hebt nodig:
160 gram zachte roomboter - 200 gram bruine basterdsuiker - 250 gram zelfrijzend bakmeel - 2 eieren - rasp van 1 citroen - 3 tl speculaaskruiden - mespuntje zout - 11/2 dl melk
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 150 graden en vet een cakeblik in.
- Mix de boter met citroenrasp, zout en suiker romig.
- Roer er 1 voor 1 de eieren door
- Meng de speculaaskruiden door het meel en zeef het.
- Schep meel en melk om en om door het mengsel.
- Hevel het daarna over in het bakblik en zet het op het rooster onderin de oven.
- Bak een klein uurtje.
- Controleer even met een satéprikker of iets dergelijks of de cake gaar is. Komt het er droog uit dan is het klaar.
- Laat de cake even afkoelen in de vorm en keer het dan op een taartrooster.
- Laat helemaal afkoelen (al vonden wij het vers gebakken en nog een beetje warm ook erg lekker :)) en smullen maar. Met dank aan mevrouw Drukker.
Drukker, Ina - Brood/koekjes/taarten, de heerlijke kunst van het bakken. 1983 Uitgeverij Zomer & Keuning-Ede. ISBN 9021011948
2 opmerkingen:
Eergister en gisteren ook gebakken. Tot twee maak aan toe ongaar deegbeslag onder in de kom gevonden.
Yuck.
Uiteindelijk die monstertaart er maar van gemaakt. Hij smaakte goed hoorde ik, maar ik ben even klaar met taart en gebak.
;)
Hij ziet er wel lekker uit!
Arme Es, het leven van een koekebakker gaat niet altijd over rozen:)Je monstertaart zag er in ieder geval zeer monsterachtig uit. 'k zou het in het donker niet tegen willen komen haha.
Een reactie posten