Het zijn simpele recepten die ook nog eens weinig tijd kosten.
Ik ben in een gulle bui vandaag dus ik schotel jullie 3 varianten voor die gemakkelijk te maken zijn en ook nog eens niet veel tijd kosten. Want je tijd kun je goed gebruiken als je een rijsttafel maakt.
Tegenwoordig heb je een enorme keus aan Aziatische ingrediënten en als je niet zo thuis bent in deze mooie, gevarieerde keuken dan kan het nog wel eens voorkomen dat je nadenkend achter je oren krabt.
Mocht je nu een bepaald ingrediënt niet thuis kunnen brengen of je weet niet hoe je het moet gebruiken dan verwijs ik jullie met alle liefde en plezier door naar de site Wegwijs in de Aziatische keuken. Het is een overzichtelijke site waar producten en ingrediënten uit China, Japan, Korea, Indonesië, Vietnam, India en Thailand te vinden zijn. Wat ook erg fijn is dat er de diverse benamingen voor één en hetzelfde product worden gegeven. Hopelijk heb ik jullie een goed tip aan de hand gedaan!
Besengek telor ( Eieren in kokosmelk)
Je hebt nodig:
4 hardgekookte eieren - scheutje zonnebloemolie - 1/2 gesnipperde ui - 3/4 tl koenjit - 3/4 tl trassi - 3/4 el citroensap - 3/4 el suiker - 3/4 tl kummel - 3/4 el koriander - 2 koppen kokosmelk.
Zo maak je het:
- Pel de eieren en snijd ze kruiselings in.
- Verhit de olie en fruit de ui.
- Voeg specerijen en trassi toe en bak even mee.
- Voeg dan kokosmelk, citroensap en suiker toe. Door elkaar roeren en vervolgens de eieren erin leggen.
- Kwartiertje tot 20 minuten laten stoven. Daarna eieren halveren, in een schaal doen en de saus erover schenken.
Sambal goreng telor
Je hebt nodig:
4 hardgekookte eieren - scheutje zonnebloemolie -1 gesnipperde ui - 2 fijngehakte teentjes knoflook - 1 tl trassi - 2 el citroen of tamarindesap - snufje zout - 1 fijngehakte rode peper - 1 kop kokosmelk - 1 el bruine suiker - 1 laurierblaadje
Zo maak je het:
- Eieren pellen en kruiselings insnijden
- Olie vrhitten en knoflook en ui fruiten.
- Voeg de trassi, tamarinde, zout, rode peper, suiker, kokosmelk en laurierblaadje toe.
- Leg de eieren erin en laat het op een zacht vuurtje 15-20 minuten stoven.
- Eieren halveren, in een schaal leggen en saus er over schenken.
Ei met kerrie in kokosmelk
Je hebt nodig:
4 hardgekookte eieren - scheutje zonnebloemolie - 1/2 ui gesnipperd - 1 fijngehakt teentje knoflook - 1/2 rode peper - 150 ml kokosmelk - 1 el kerrie - scheutje ketjap manis - 1/4 groentebouillonblokje
Zo maak je het:
- Pel de eieren en snijd ze kruiselings in
- Verhit een scheutje olie en ruit hierin de ui, knoflook en rode peper.
- Voeg de kerrie toe en bak heel even mee, niet te lang want dan wordt het bitter.
- Voeg kokosmelk en een scheutje ketjap toe plus 1/8 bouillonblokje.
- Laat even sudderen en proef of je het goed op smaak vindt, zo niet voeg dan het andere stukje toe van het bouillonblokje.
- Eieren erin leggen en een kwartiertje laten stoven.
- Eieren halveren, in schaal leggen en saus erover schenken.
4 opmerkingen:
Ik ben van het luie soort en maak vaak gele kip (ui, trassi, koenjit etc) en doe daar op het laatst gewoon nog wat hardgekookte eieren bij!
:)
Ook bij de sambal goreng.
#lieverluidanmoe
Ja zo kan het ook :) Maar bij je eerstvolgende rijsttafel moet je toch 1 van deze maar eens proberen, is zo klaar joh.
Mooi beschreven, werd vroeger grootgebracht met allerlei ....telors.
Belangrijkste verschil met de Europese keuken is wat mij betreft dat men altijd de kruiden, uien, knof, etc. fijnwrijft ipv snijdt.
In de keuken van mijn moeder werd de oelekan wellicht het meest gebruikt!
Ja maar is dat niet voornamelijk als je boemboe maakt? Onze indische buurvrouw was inderdaad ook altijd met de tjobek zoals zij dat noemde in de weer maar de ingrediënten voor o.a de telor hakte ze heel fijn.
Zo zie je maar weer, iedereen heeft zijn of haar eigen manier en dat maakt het juist zo leuk al deze reacties!
Een reactie posten