zaterdag 28 januari 2012

Uien-geitenkaastaart met olijven en zongedroogde tomaatjes

Het zal inmiddels wel duidelijk zijn, er staat bij ons nogal eens een hartige taart op tafel. Ik vind het een uitvinding van jewelste, je kunt er je restjes in kwijt bijvoorbeeld en behalve dat zijn de variaties en mogelijkheden volgens mij onuitputtelijk. Een nadeel van die taarten is dat ze nogal eens zwaar op de maag kunnen liggen. Heb je een taart gemaakt voor 4 personen, blijk je er met 8 man van te kunnen eten dat soort werk.
De taart van vandaag is een hele keurige, precies goed voor 4 personen.

Klaar om de oven in te gaan


Je hebt nodig:

een quiche of vlaaivorm van 26 cm - 3 grote uien - 3 rode uien - 3 takjes tijm - 250 ml crème fraîche - 5 plakjes bladerdeeg - 200 gram geraspte belegen geitenkaas - 3 eieren - 5 zongedroogde tomaatjes - 10 zwarte olijven (ontpit) - peper en zout -beetje boter om de vorm in te vetten - scheutje olijfolie - beetje bloem

Zo maak je het:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Ontdooi het bladerdeeg
  • Vet de vorm in met een klein beetje boter
  • Pel de uien en snijd ze in dunne plakjes
  • Verhit een klein beetje olijfolie in een koekepan en smoor hierin de uienringen op een laag vuur. 
  • Ris de takjes tijm en voeg de blaadjes toe plus wat peper en een beetje zout.
  • Laat dit alles een klein kwartiertje smoren.Zet daarna het vuur gewoon uit.
  • Week de tomaatjes 10 minuten in heet water, knijp vervolgens uit en snijd in kleine stukjes.
  • Snijd de olijven in plakjes
  • Kluts de eieren met wat zout en peper en roer de crème fraîche erdoor.
  • Voeg de geraspte geitenkaas toe en schep het door het mengsel.
  • Strooi een beetje bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot een passende lap.
  • Leg het in de vorm en verdeel de helft van het kaas/eimengsel over de bodem
  • Beleg met de uienringen en strooi de tomaatstukjes erop.
  • Verdeel nu de andere helft van het kaas/eimengsel hier overheen en versier met de plakjes olijf.
  • Zet het 35 - 40 minuten in de oven. Laat de taart zodra het klaar is nog even een paar minuutjes staan en verdeel vervolgens in vieren.
Ik heb er nog een salade bij gemaakt met appel, tomaat en reepjes courgette. En natuurlijk is de taart ook geschikt om te maken als je een feestje hebt.  Snijd het dan in 10 à 12 kleine puntjes. Koud is de taart ook heel lekker (denk aan een zomerse picknick).


Geen opmerkingen: