maandag 12 december 2011

Ku Lu Kai oftewel kip in een jasje met zoetzure saus

Wie kent het niet, de varkensvleesbolletjes in een deegjasje met zoetzure saus. Ook bij ons staat het wel eens in zo'n sfeervol wit plastic bakje op tafel. Meestal onderdeel van een afhaalmenuutje van de Chinees waar je twee dagen van kunt eten. Nu vinden we dat best wel te pruimen, alleen zijn we niet zo'n fan van dat varkensvlees. Ik weet niet wat ze ermee doen maar het is in ieder geval meestal wel goed voor de kaakspieren. Daarom maak ik het al een aantal jaren zelf en dan niet met varkensvlees maar met kip.


Je hebt nodig voor 4 personen:
450 gram kipfilet - 6 el bloem - 3 el maizena - 1 1/2 tl bakpoeder - scheutje olie - zout.

Voor de saus heb je nodig:
1 rode paprika - 1 groene paprika - 1 flinke ui - stukje gember van ongeveer 2 cm -1 teentje knoflook - 6 el bruine basterdsuiker -100 ml ketchup -100 ml rijstazijn - blikje ananas, ook het sap wordt gebruikt - 1 el maizena - zout.


Kip in een jasje:
  1. Voor het beslag zeef je de bloem, maizena, bakpoeder boven een kom. Strooi er wat zout overheen.
  2. Maak een kuiltje en giet er een scheutje zonnebloemolie in.
  3. Net zoveel water toevoegen tot er een dik beslag ontstaat. Goed roeren met een garde of houten lepel.
  4. De kipfilet in stukjes snijden.
  5. Verhit een wok of andere geschikte pan 3/4 tot volle fles zonne- of arachideolie.
  6. Haal de stukjes kip door het beslag en frituur ze in kleine porties. Je krijgt nu een soort kleine oliebolletjes.
  7. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Ik bekleed altijd een vergiet.

Zoetzure saus:
  1. Snijd de paprika's doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Snijd ze in halve smalle ringen.
  2. De ui in niet te dikke ringen snijden.
  3. Teentje knoflook snipperen
  4. Gember raspen of heel fijnsnijden.
  5. Verhit wat olie in een pannetje en fruit de paprika, ui, knoflook, gember en ananas een minuutje of 2 op vrij hoog vuur.
  6. Voeg de basterdsuiker, rijstazijn, ketchup en ananassap toe. Breng langzaam aan de kook
  7. Even proeven of je de smaak zoetzuur genoeg vindt. Anders nog wat suiker of azijn toevoegen.
  8. Maak een papje van de maizena met wat water en voeg toe aan de saus
  9. Even in laten dikken, klaar is Kees!

De kipbolletjes in een schaal scheppen, saus erover gieten en meteen opdienen!
Gewone witte rijst erbij, dat is toch wel het lekkerste.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

hmmm ziet er lekker uit hoor !
Ik moet zeggen dat ik dit bij de chinees ook nooit bestel met varken, maar met kip. Gewoon ku lu kai dus :)

Eetlust zei

Dank je! En inderdaad nooit met varken, met kip vinden we hier lekkerder. Ik ga het binnenkort maar weer eens maken denk ik!