dinsdag 31 maart 2015

Uienchutney met pruimen en gember

Het afgelopen weekend maakte ik weer eens zelf naan, je weet wel dat heerlijke Indiase platbrood. Echt zo simpel om zelf te maken! Een pan met gekruid gehakt, een beetje van dit en een beetje van dat. Flinke lepel Bengaalse currypoeder, een verrukkelijk mengsel met onder meer kaneel, fenegriek en koriander. Niet overdreven pittig dus er mocht wel een rode peper bij, of twee.
En zo creëer je het gewenste brandertje.
Om tijdens het eten niet de hele tijd in de hens te staan zorgen we voor wat verkoeling in de vorm van komkommer, yoghurt en een kruidige zoete uienchutney.
Ik hou van chutney en het is leuk om zelf in de pan te roeren tot je de gewenste dikte hebt, diverse recepten door elkaar te gooien, zelf wat toe te voegen en het tot slot in een potje te stoppen.

Deze is trouwens ook erg lekker op een hamburger, zeker in combinatie met bacon, pancetta dat soort werk. We hebben het zelf getest. Smullen. Aangezien het barbecueseizoen voor de deur staat, al zou je dat vandaag niet zeggen, zorg dat je een potje uienchutney paraat hebt.



Je hebt nodig voor 1 potje:

500 gram uien - stukje gember van een cm of 2 - 10 gedroogde pruimen - 1 laurierblaadje - 2 el donkere basterdsuiker - 2 el balsamicoazijn - 125 ml rode wijn - 50 ml water -wat chilivlokken of een half verkruimeld gedroogd pepertje zonder zaad - 2 el olijfolie - peper en zout.

Zo maak je het:

Snijd de uien in ringen en hak gember en pruimen fijn.
Verwarm de olijfolie in een pan en sudder hierin de uien met wat peper en zout en met het deksel op de pan gedurende een klein kwartiertje op heel laag vuur.

Voeg basterdsuiker en laurierblaadje toe. Nog een kwartier bakken op heel laag vuur. Nu zonder deksel op de pan. Roer heel regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Gember, pruimen en chilivlokken of verkruimeld pepertje mogen erbij. Schep het goed door. Giet dan de wijn plus water en balsamicoazijn erbij.
Laten pruttelen tot bijna al het vocht verdampt is. Blijf er wel bij, zeker op het laatst kan het snel gaan. Goed blijven roeren.
 Het is klaar als je de chutney naar één kant van de pan kunt schuiven zonder dat het meteen terug loopt.

Even proeven. Nog wat peper erbij? Zout? Azijn? Suiker? Ik denk het niet maar smaken verschillen.
Laat het afkoelen en schep het vervolgens over in een brandschoon potje.
Het is een paar dagen houdbaar dus maak vooral niet te veel ineens, behalve als je veel mensen over de vloer krijgt natuurlijk


2 opmerkingen:

Karin zei

Nog nooit gemaakt, weet nooit zo goed wat ik er mee moet... Maar het ziet er altijd zo lekker uit. Nog genoeg rode uien uit de tuin, toch maar eens een poging wagen.

Eetlust zei

Hoi Karin, Vooral eens proberen, wij lepelen het bijna zo uit het potje :-) In plaats van pruimen kun je ook rozijnen gebruiken, net zo lekker! Bedankt voor je reactie en succes!