maandag 20 oktober 2014

Soep van geroosterde pompoen, pastinaak, wortel en ui

Het oranje zonnige bolletje glunderde me al een week tegemoet. Wanneer ga je wat met me doen? Zondag dan maar. Net op de warmste dag van de maand oktober maak ik herfstsoep. Niks geen bbq of gerecht om nu echt afscheid van de zomer te nemen, nee we doen alsof  de wind al lustig loeit en de regen tegen het raam slaat.

Schoonzus was afgelopen week jarig en deze zondagmiddag gaan we dat eens lekker vieren. En dan is het bij thuiskomst heel handig dat er een pan oranje soep in de aanslag staat om op te warmen.
Een groentenla opmaak soep, restverwerking.
Zo slachtte ik mijn pompoen, hakte pastinaak grof, halveerde ui, sneed wortel en husselde dat met olijfolie, zout, peper en tijm. Paar dikke tenen Frankrijkknoflook erbij en hups die oven in.
Het is zo simpel, de oven roostert, daarna mik je de hele boel in een flinke pan, bouillon erop, aan de kook brengen, even pruttelen en de staafmixer doet de rest.

Luie zondagsoep.



Je hebt nodig:

1 kleine hokkaido pompoen - 1 pastinaak (ongeveer 250 gram) - 1 winterwortel - 2 uien - 2 flinke tenen knoflook - 2 el olijfolie - peper en zout - 1 tl tijmblaadjes - 1 rode peper -scheutje gembersiroop - 1 1/2 liter groentenbouillon - zure room - flinters Parmezaanse kaas.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de pompoen doormidden, schep de pitten en draden eruit en hak de twee helften in parten.
Halveer de uien. Schil gewoon erom laten zitten.
De pastinaak eveneens met schil en al in plakken snijden. De wortel wel even schrappen en net als de pastinaak in plakken.
Alles samen met de tenen knoflook in een braadslede of op de bakplaat. Bestrooi met zout en peper en hussel de olie erdoor. Tijmblaadjes erover.
20 à 30 minuten de oven in tot alles gaar is.

Vervolgens beetje af laten koelen om je handen te sparen.
Trek schillen van pompoen, pastinaak en ui. Je kunt de pompoen ook met schil en al gebruiken maar in de soep doe ik dat eigenlijk nooit.
Snijd alles iets kleiner.

Halveer een rode peper naar keus, verwijder de zaadjes en snipper de peper.

Pak een soeppan, verhit een klein beetje olijfolie
Fruit hierin even de rode peper en mik de rest van de groente erbij. Knijp de knoflooktenen uit. Klein scheutje gembersiroop. Bouillon in de pan schenken.
Breng het aan de kook, 10 minuutjes pruttelen en dan de staafmixer erop.
Eventueel extra water of bouillon toevoegen als je de soep te dik vindt.

In kommen of diep borden scheppen, wat dotjes zure room erop plus flinters Parmezaanse kaas of onze Nederlandse oude kaas. Erg lekker om de toch wat zoete soep iets extra hartigs  te geven. Ringetjes groene of rode peper doen het ook erg goed trouwens.

Stokbrood in een mandje , zoute roomboter. aanvallen!

1 opmerking:

granieten aanrechtblad zei

ik maak dit vaak voor mijn kids iets anders maar ze genieten er altijd van !