donderdag 31 juli 2014

Eten bij de Effenaar in Eindhoven

In hartje Eindhoven, op een paar minuten lopen van het station staat de Effenaar. Muziekliefhebbers kennen het vast wel. Sinds begin jaren zeventig van de vorige eeuw onlosmakelijk verbonden met de lichtstad. Gestart als jongerencentrum in een oude linnenfabriek voor hen die met een kritische houding naar het systeem keken, de politiek en eigenlijk de wereld wel eens gingen veranderen. Want die wereld jongens het was maar een grote brok ellende met zakkenvullers en oorlogszuchtig gepeupel. En die burgerlijke ouders snapten ook niets van de veranderende denkbeelden van hun kroost. Daarom de hoogste tijd voor een eigen plek.

Na een aantal jaren verschoof de focus van het typische jongerenwerk naar het vergroten van het cultuuraanbod. Toch bleef het een plaats voor jongeren met een maatschappijkritische houding. Het was in die tijd dat ik mijn eerste stappen binnen de muren van De Effenaar zette. En die eerste meters groeiden uit tot kilometers.
Het was de tijd van Ban de bom en het gebroken geweertje. Begin jaren tachtig, de werkeloosheid en daarmee ook onder de jeugd was enorm. De Koude Oorlog nog alom vertegenwoordigd, de dreiging van kernwapens, genoeg om je als 17-jarige zorgen om te maken.
Hierbij hoorde uiteraard een bijpassend uiterlijk en een voorliefde voor groepen als The Cure, The Clash, Echo and the Bunnymen, Joy Division, Talking Heads, Anne Clark en een beginnende U2.
En natuurlijk keek je met de nodige minachting neer op je top 40 minnende leeftijdsgenoten die op hun beurt grijnzend naar ons keken. 'Stelletje idioten met hun rare haar' dachten ze vast.

Hoe kreeg je je haar toch zo vroeg laatst iemand. Nou gewoon met heel veel touperen, gel, haarlak en een geurige dosis handzeep. En maar hopen dat het niet ging regenen . Dit terzijde...

Inmiddels bestaat de oude Effenaar niet meer en hebben ze een gloednieuwe muziektempel betreden maar wel op dezelfde plek. Een oude muur herinnert aan die glorieuze jaren.
En wat heeft dit allemaal met eten te maken denkt u nu. Nou, ze hebben tegenwoordig ook een restaurant en daar kun je erg leuk eten met bijbehorende gezellige prijzen.
Drie keer heb ik er inmiddels gegeten, vandaar dat ik het ook wel tijd vond worden voor dit stukje. En vanwege de zoete herinneringen.

De overzichtelijke kaart biedt een fijne afwisseling tussen vlees, vis en vega. Voor grotere of uitgebreidere trek kun je een menuutje samenstellen uit het week- of maandaanbod.
Zo smulden wij er al eens van tapas, malse, sappige, rosé gegrilde lamskoteletjes, een flinke maaltijdsalade en afgelopen weekend van een flinke moot zwaardvis en 'surf en turf'. Geen frutsels en tutsels op het bord maar wel met zorg opgemaakt. Ik kan niet anders zeggen dat het daar in de keuken op rolletjes verloopt. Goed bereidde gerechten die vlotjes op tafel staan maar waarbij je wel de kans hebt even gezellig een aperitief te drinken. En zo hebben we het graag.
Ondanks dat het een flinke ruimte betreft is het er gezellig. Comfortabele banken langs de kant, een sfeervolle verlichting zonder dat je het gevoel hebt in een donker hol te zitten.De mensen die er werken zijn bijzonder aardig, servicegericht en hebben een goed overzicht.
Met mooi weer kun je ook fijn buiten eten.
Ga je na het eten nog een concert bezoeken? Er wordt rekening mee gehouden maar uiteraard dien je het wel even van tevoren aan te geven. Reserveren is dan trouwens ook best handig.Voor muziek, lunch en diner:

Effenaar 
Dommelstraat 2
5611 CK Eindhoven
040-2393657

2 opmerkingen:

aniet67.blogspot.com zei

Wat een mooi tijdsbeeld schets je hiermee toch weer en zo herkenbaar. De muziek die je opsomt sluit helemaal aan bij de smaak van mijn man en inmiddels ben ik er ook mee bekend, maar ik moet bekennen dat ik een disco-meisje was ;-)
Dank voor de leuke tip, als we in Eindhoven zijn gaan we daar zeker eens heen.
groetjes,
Anita

Eetlust zei

Zeker doen en meteen een fijn concert mee pikken :-)