maandag 24 maart 2014

Zwitserse Bloemkoolschotel

Het was weer zover. De neven en nichten brachten een culinair bezoekje aan een uit de hoge hoed getoverd land, Zwitserland welteverstaan.Het land van de hoge bergen, alpenweiden, koekoeksklokken, Milkakoeien, Heidi und Peter, chocolade, raclette en kaasfondue om maar meteen alle clichés te benoemen. Jodelahitie.
In Huize Eetlust vond het Zwitserse eetfeestje plaats. Dat betekende dat ik met het hoofdgerecht mocht stoeien. "Kaasfondue!" riep de menigte. Of ze van Lotje getikt waren antwoordde ik. Kaasfondue voor tien man als onderdeel van een vijfgangendiner? Het moet niet veel gekker worden. Nee Frau Els ging op zoek naar originelere etenswaar en dook de virtuele wereld in. Appeltje eitje, appeltje eitje, peltje tje, peltje tje, echoooo.

Wat kwam deze onderzoeker tegen? Kaasfondue op tig manieren, raclette idem, Geschnetzeltes van hetzelfde laken een pak, rösti, Schweinebraten en andere stoverijen. Würstl. Kom op zeg. Moet ik, die in familiekring die ene reputatie hoog te houden heeft, aan komen zeilen met één van bovenstaande? Zwitserland heeft Italiaanse invloeden, een teugje Frankrijk vind je er ook maar dat wenste ik niet. Original soll es sein! En nee, ook eens een keer geen stoofpot.
Net op het moment dat ik Zwitserland van de kaart wilde vegen kwam ik een ovengerecht met bloemkool en aardappel tegen. Een vrolijkerd om te zien en in een handomdraai te verbouwen voor tien personen. Mijn mondhoeken krulden weer licht, de printer ging aan de slag.

Wat eten we erbij? Dan maar die verrekte geschnetzeltes, plakjes kalfsvlees geschud met wat bloem en paprikapoeder, gebakken in een scheutje olie. Overhevelen in een zeef, bakvocht opvangen. Champignons en sjalotjes bakken in dezelfde pan, afblussen met een halve fles droge witte wijn. Half litertje room erbij, ja ze zijn aardig scheutig daar, inkoken die hap en vlees plus vocht weer terug. Doorwarmen und fertig ist Kees. Dit even in een notendop.

Maar het gaat natuurlijk om de bloemkool. Als onderdeel van een diner is dit voldoende voor tien à twaalf personen. Nu zit je niet iedere dag met zoveel mensen aan tafel, de hele grote gezinnen uitgezonderd dus de beschrijving hieronder is voor vier personen. Op de foto zie je de hoeveelheid die ik heb gemaakt voor de lieve neven en nichten. En is halverwege de bereidingstijd, scheelde 's avonds weer. Maken voor meerdere personen? Hoeveelheden maal twee en het komt helemaal goed!



Je hebt nodig voor vier personen:

1 bloemkool - 1 kilo vastkokende aardappels - 2 el gehakte peterselie - 250 ml slagroom - 3 eieren - een plak rauwe ham van 125 gram - peper en zout - 50 gram Parmezaanse kaas ( toch een beetje Italië) - boter om de ovenschaal in te vetten

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden

Verwijder bladeren en een deel van de stronk van de bloemkool. Het moet wel heel blijven! Zet het in een pan met niet al te veel water en gaar het afhankelijk van de grootte 15 à 20 minuten. De bloemkool moet nog een flinke bite hebben want het gaat nog een half uur de oven in.
Spoel de bloemkool koud om doorgaren te voorkomen. Laat het heel goed uitlekken en droog zonodig na met keukenpapier.

Kook de aardappels in de schil gaar, spoel af en laat het even afkoelen totdat je ze gemakkelijk vast kunt pakken. Trek de schil eraf en snijd de aardappelen in plakken van een centimeter dik.

Vet een ovenschaal in en zet de bloemkool in het midden. Leg de aardappelplakjes er omheen.
Klop de room met de eieren door elkaar, meng er de kaas en peterselie door.
Schenk dit over de bloemkool en aardappels en schuif het een half uurtje in de oven Eventueel afdekken met wat alufolie als het te snel bruin wordt.

Snijd de plak ham in kleine stukjes en strooi het 10 minuten voor het einde over de bloemkoolschotel. Wat extra kaas erover is ook niet te versmaden.

Zeker te weten dat deze ovenschotel nu vaker op tafel komt. Niks geen weeïge bloemkool, lekker stevig nog wat de smaak alleen maar ten goede komt.

Ondanks mijn gemopper waren de Zürcher Geschnetzeltes ook erg smaakvol. Het is vrij snel klaar en dat is maar goed ook want dat kun je echt niet van tevoren al bakken. Natuurlijk had ik wel al alles voorgesneden, zo ben ik dan ook weer.

Und weiter? Wat brachten ze mee die overige familieleden?  Wat aten we?



Een glaasje met geitenkaas, sinaasappelmarmelade, wat sla en balsamicocrème.
Portobello uit de oven met rode ui, kaas, pijnboompitten en balsamico.
Kaassoep met rucola en geschaafde amandelen.
Zúrcher Geschnetzeltes, bloemkoolschotel, gemengde sla.
Gâteau du Vully, een specialiteit uit de naam zegt het al Vully, gelegen in kanton Fribourg.

Zoals altijd was het weer bijzonder gezellig. Hebben we gesmuld van alle creaties. Oude foto's kijken met regelmatige twijfel wie die ene persoon nu is, een kort rondje politiek maar dat moet je op zulke avonden niet te lang doen, ons realiseren dat we geen twintig meer zijn en ook zelfs geen dertig. Blikken terug en vooruit en hebben vooral veel plezier

En niet te vergeten trekken we een nieuw land. We gaan heel ver weg aanstaande juni... not... we blijven in Nederland. Ons eigen kikkerlandje loot al een eeuwigheid gezellig mee en dan nu eindelijk gelukt. Tot vreugde van één van de nichten en ik noem geen namen.

Juni, Nederland, en ik mag met het dessert aan de slag. Appeltje eitje :)

6 opmerkingen:

4pure by Andrea zei

Lekker zo'n 1 in de pan ovenschotel (en met de kalfsschnitzels zal het ook erg lekker zijn!)

Eetlust zei

Ja heerlijke combi. Toch net weer beetje anders :-)

Gereons Eatery & Winery zei

Helemaal uit de Zwitserse kunst!

Eetlust zei

Danke, merci Gereon :-)

Anoniem zei

Klinkt helemaal niet verkeerd Els!!!

Eetlust zei

Zo smaakt het ook niet :-) Kan met een gerust hart op je lijstje!