vrijdag 27 september 2013

Flensjes voor kleine en grote mensjes

Zodra de kinderen er lucht van kregen dat er 's avonds pannenkoeken op tafel stonden was het feest. Het gebeurde namelijk niet zo vaak aangezien ik na het bakken meestal geen pannenkoek meer kon zien. Begrijp me niet verkeerd, ik vind pannenkoeken op zijn tijd ook lekker maar dat bakken... het is niet mijn hobby.

In Frankrijk waar we in de zomer meestal vertoeven, lonkten ze regelmatig opzichtig naar een crêperie. Plotsklaps begonnen magen te knorren en waren ze wel erg moe van het lopen. Jaja..
Om gejengel en gezeur voor te zijn, wij hebben ook vakantie niet waar, zegen we ooit neder op het terras van een dergelijk etablissement.
Ieder pannenkoekenhuis ziet het volgens mij als uitdaging een menukaart van hier tot Tokio samen te stellen. Je hebt net zoveel tijd nodig om je keus te bepalen als zij nodig hebben om een stapel te prepareren en serveren.
Dochterlief waagde zich ooit aan de banaan met chocolade, een traktatie voor velen, op vijf of zesjarige leeftijd vond ze dat helemaal niks. Na twee happen verdween het richting vader die het eigenlijk ook niks vond.
Hun wensen waren  eenvoudig, gewoon lekker au sucre of met wat confiture.

Het gewenste arriveerde, de kinders veerden op, gezichtjes glommen van plezier en alras verdwenen de eerste happen. Ze waren het er samen over eens, dit waren de aller-aller-allerlekkerste pannenkoekjes ooit. Echt waar mama! De bordjes waren bijna leeg maar papa en mama moesten zeker even een hapje proeven. We hapten een stukje van de uitgestoken vorken. Buiten kijf, heerlijk. Maar toch was er iets. Husband en ik keken elkaar eens aan. Proef jij wat ik proef?
We pakten de kaart er nog eens bij en staarden naar de flensjes voor grote mensjes...
Als we het niet dachten, zoon en dochter smulden van een heerlijke crèpe met Grand Marnier! In de keuken hadden ze beslag uit de verkeerde kom geschept...
Het bleef een vrolijke middag...Ook flensjes bakken? Deze hoeveelheid is voldoende voor 12-14 stuks.

Zeef boven een kom 250 gram meel.
Breek er 3 eieren boven en mix het goed door elkaar. Voeg vervolgens scheutje voor scheutje 500 mililiter volle melk toe evenals een eetlepel olie, een eetlepel water en een snuf zout.
Een aantal minuten goed roeren of gebruik de mixer. Het beslag moet klontvrij zijn.
Nu zet je het minimaal 1 uur weg

Voordat je gaat bakken smelt je wat boter. Hiermee vet je iedere keer je pan lichtjes in.
Schep er een dun laagje beslag in, draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt is. Bovenkant droog? Omdraaien en andere kant nog even kort bakken. Hoe dunner de flens hoe beter.

Aan het beslag kun je dus gemakkelijk een smaakje toevoegen, wat vanille bijvoorbeeld of oranjebloesemwater en voor volwassenen een scheutje Grand Marnier, likeur of wat je maar lekker vindt.
Eet ze met suiker, schep er wat van je home made jam op of compote, gebakken appeltjes en ze zijn natuurlijk ook te gebruiken voor de Crêpes Suzette . Vervang voor de kinderen de drank door sinaasappelsap

In Frankrijk eet men crêpes met alles wat je onder de zoete kant van het smakenpalet kunt scharen. Een galette, gemaakt van boekweitmeel, valt onder de hartige kant. Ik ben meer van de galettes vooral die met ham en een spiegelei bovenop maar daar heb ik het een andere keer nog wel eens over.


Geen opmerkingen: