donderdag 26 september 2013

Review: Simple Pleasures van Annabel Langbein

Vlak voor onze vakantie lag het in de bus; 'Simple Pleasures', het nieuwe kookboek van Annabel Langbein. Hot en booming in Nieuw Zeeland maar ook ver daarbuiten zoals hier in ons eigen kikkerlandje.Koken volgens de seizoenen, het liefst zoveel mogelijk biologische producten gebruiken van lokale ondernemers en uit eigen tuin.

Een boek om uit te proberen, er een feestelijke toestand van te maken en vervolgens jullie natuurlijk lekker te maken. Dat is het doel van ieder kookboek toch?
Laat ik je dit vertellen dat lukt absoluut met dit  boek vol prima maakbare, smaakvolle recepten, gegarneerd met fijne foto's, een toefje achtergrondinformatie, een bedje van persoonlijke verhalen. Precies die ingrediënten die een kookboek voor mij aantrekkelijk maken. Het nodigt uit tot koken, je krijgt zin om die keuken in te duiken.

Nog niet zo lang geleden had ik nog nooit van Annabel Langbein gehoord, ja een beetje vaag in de verte hoorde ik het wel eens fluisteren. Het gefluister werd langzaam een wild geraas, enthousiaste verhalen bereikten mijn oren. Nu ik dit boek aan mijn collectie toe heb kunnen voegen snap ik het enthousiasme ook.  Recepten die door iedereen te maken zijn, vaak met een leuke twist of variatiemogelijkheden en handige tips.
Een fijne variatie in vis en vlees, groente, zoete lekkernijen, stoofpotjes en verfrissende drankjes onderverdeeld in hoofdstukken als 'Van de boerderij' , 'Uit de boomgaard', 'Uit meer en zee'.
 
Een klein nadeel kan voor sommigen zijn dat de recepten uitgaan van minimaal zes personen, je moet dus wel een beetje kunnen rekenen en spelen met ingrediënten om het geschikt te maken voor 4 personen of 2. Een vriezer brengt in veel gevallen ook uitkomst. Heb je voor de volgende keer zonder al teveel moeite ook weer wat lekkers.Vorige week vierden we een klein feestje in familiekring aangezien ik weer een jaartje ouder ben geworden. Een prima gelegenheid eens wat baksels en kooksels van Annabel op tafel te zetten.
Het zal geen nieuws zijn als ik zeg dat we in Huize Eetlust dol op hartige taarten in alle verschijningsvormen  zijn.
In dit boek staan er twee die ik moest maken. Eentje met gekruid gehakt en kerstomaatjes en eentje met courgette, feta, pijnboompitten en weer kerstomaatjes.Allebei met een bodem van olijfoliedeeg. Twee keer kerstomaatjes vind ik overdreven dus bij de laatste liet ik dat achterwege. Was ook zo vrij de courgette niet zoals voorgeschreven te raspen maar heel klein te snijden. Dat valt onder de categorie 'Gemak' .
Allebei vielen ze bij mijn familie enorm in de smaak. Blijvertjes dus.

Bij een buffetje vind ik het vaak ook handig een stapel sandwiches te serveren. Gelukkig is Annabel daar ook wel voor te porren en zo maakte ik ook nog een salade van gepocheerde kip en bleekselderij om tussen de boterhammetjes te stoppen.Nu staan er nog heel wat recepten op me te wachten, ham met chili  abrikozenglazuur bijvoorbeeld, gratin van kip en prei, hazelnoottaartjes, chocokoek, zalmconfit...
En ik heb al zo'n waslijst aan nieuwelingen.

Ben blij Annabel te hebben ontdekt. 'Simple Pleasures' is een fijne aanvulling op de niet geringe verzameling. Een boek om vaker te pakken en er ook iets mee te doen, iets dat ik niet van ieder kookboek kan zeggen.

Het boek is inmiddels te koop en kost 25 euro.

ISBN 9 789000 321186

4 opmerkingen:

Gereons Eatery & Winery zei

Bravo!

Eetlust zei

Dank je Gereon!

Lisette zei

Leuke review - ik heb zelf nog geen kookboek van haar en moet zeggen dat jouw ervaringen me over de streep trekken. Helemaal in lijn met de enthousiaste verhalen die ik hoor over haar kookstijl. Voor mij is het bovendien juist een voordeel dat ze in haar recepten vaak van 6 personen uitgaat - want wij koken hier eigenlijk bijna altijd voor grotere gezelschappen. Hij gaat dan ook bij deze op mijn kookboek verlanglijstje :-) Fijn weekend, groetjes uit Frankijk

Eetlust zei

Dan is het inderdaad een fijn boek voor jullie Lisette. Wat dat betreft past het bij mijn ideaal, eten met veel mensen aan een lange tafel onder het genot van een goed glas en mooie gesprekken :)Jullie ook fijn weekend!