vrijdag 19 juli 2013

Salsa van wilde perzik en avocado

Ineens lagen ze daar, gezellig naast de aardbeien, gewoon bij mijn super. Wilde perziken. Ook bekend als wilde bosperzik, peches plattes, Paraquayos en de mooiste vind ik toch wel Spaanse kraag.
Van perziken zegt men dat ze oorspronkelijk uit China komen maar hebben via Perzië hun weg naar Europa gevonden, vandaar de naam perzik.
Deze steenvrucht groeit echter ook in Paraguay, alleen is dat de soort waar ik het vandaag over heb.
Een platte, met wit vruchtvlees. Heel sappig en smaakvol. Door Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers mee naar Europa genomen en zie... ook rond de Middellandse Zee bleken ze het prima naar hun zin te hebben.

Intussen keek ik naar de perziken. Mijn ervaring met perziken uit supers is niet altijd even positief, zelden eigenlijk. Harde knoepers. Of zacht zodat je hart een sprongetje maakt maar bij de eerste hap er geen sap langs je kin druipt en de meligheid de boventoon voert. Exit perzik.
Dus laat ik ze liggen en koop ze op de markt, ook niet altijd een garantie voor succes overigens. De allerlekkerste aten we ooit in Zuid-Frankrijk. Bij de stadspoort van Aigues-Mortes, een vestingstadje in de Camargue, stond een stalletje met uitsluitend perziken. De meest sappige en zoete ooit. Je at ze door een beetje krom te gaan staan anders droop het sap over je kleren. Heerlijk!

Terug naar de wilde perzik. Ik stond erbij en keek ernaar. En nam ze mee. Bleek dat even een aangename verrassing te zijn. Niks geen melige toestanden, maar een verrukkelijke zoete perzik. Na er een aantal verschalkt te hebben, stopte ik er wat in een salade en maakte ik deze salsa. In het gezelschap van een romige avocado met een pittige kick van rode peper en rode ui, een verfrissende tomaat en komkommer, ze vonden elkaar maar wat aardig en wij ook!
Denk bij salsa nu niet meteen aan saus. Het is een bijgerechtje, een fijngesneden mengseltje.
Past prima bij gegrild vlees, maar denk ook eens aan bruschetta, als vulling voor een wrap of eet het zo op als salade.Deze hoeveelheid is als bijgerechtje voldoende voor 3 personen.

Je hebt nodig:
3 wilde perziken - 1 avocado - 1 kleine rode ui - 1 tomaat - 1/2 rode peper - 1/4 komkommer -sap van een halve limoen - peper en zout

Zo maak je het:

Ontvel de perziken, ontdoe ze van hun pitten en snij in kleine blokjes. Halveer de avocado, schep het vruchtvlees eruit en snij ook in kleine stukjes.
Verwijder zaadlijsten van rode peper en komkommer. En snij ook deze twee fijn, samen met de tomaat en rode ui. Hussel in een kom, knijp de limoen er bovenuit. Bestrooi met zout en peper. Omscheppen en koel wegzetten tot gebruik.
Avocado verkleurt snel zoals jullie weten, het limoensap houdt het wel even tegen maar geen uren. 

Kun je nu geen wilde perziken krijgen, gewoon vervangen door de meer gangbare gele of witte perzik. Maar daar waren jullie vast ook al zelf opgekomen!


5 opmerkingen:

Nell zei

Volgens mij moet dit een heerlijk weghappertje zijn op een zwoele zomeravond. En ja, de super is geen garantie voor lekker fruit, maar onze Ned. Markten evenmin. Toch vandaag liefst zes heerlijk zoete mango 's gescoord! Het is een kwestie van geluk ....

Eetlust zei

Dat zijn fijne cadeautjes!Hapt ook zo heerlijk weg :)

Magdalena - Volrecepten.nl zei

Hallo!
Uw blog heeft onze aandacht getrokken vanwege de kwaliteit van de recepten. We zouden het leuk vinden als u zich zou aanmelden bij Volrecepten.nl zodat wij naar uw blog kunnen linken.

Volrecepten.nl is een zoekmachine die de beste Nederlandse kooksites en blogs verzamelen van het internet. Enkele honderden blogs zijn hier al ingeschreven en profiteren van het verkeer die wij naar hun sites sturen.

Om mee te doen met Volrecepten.nl, ga je gewoon naar http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten
Breng ons een bezoek!

Groetjes Magdalena
Volrecepten.nl

Antoinet zei

Op een hete dag zoals vandaag is dit bijgerecht een hoofdmaaltijd als je het in een wrap rolt. Een blaadje sla meerollen kan ook nog.

Eetlust zei

Fris en fruitig :) Een plakje serranoham kan ook voor hen die echt geen dag zonder beest kunnen.Heb je het vandaag gemaakt Antoinet?