donderdag 18 juli 2013

Brood met oregano en gruyère

Maaltijdsalade, bbq, zomerse soepjes , kleine hapjes in de vorm van mezze of tapas, ideaal allemaal met dit prachtige weer. De stokbroden vliegen de ovens, bakkerijen  en supermarkten uit. Heerlijk hoor maar net als met alles is een beetje variatie ook niet weg.
Dit hartige brood vind ik een welkome aanvulling en met de kruiden kun je ook variëren, in plaats van kaas bak je een keer spekjes uit die je goed uit laat lekken op een stuk keukenpapier en vervolgens door het deeg kneed. Laat je alleen niet verleiden om de hoeveelheid 'droge' ingrediënten fors te vergroten want dan is de kans op mislukken aanwezig. Het gaat altijd om die balans he ...Je hebt nodig voor 1 broodje:

310 gram tarwebloem - 195 ml water (lauwwarm) - 1/2 zakje droge gist = 3 1/2 gram - 4 gram zout - 50 gram fijn geraspte gruyère - 1 flinke el gedroogde oregano - bloem om te bestuiven.

Zo maak je het:
 Zeef de bloem boven een kom. Meng de gedroogde oregano erdoor.
Maak een klein kuiltje in het midden en strooi de gist er in.
Giet het water erbij. Kneed gedurende 5 minuten en voeg dan het zout toe. Kneed nog eens 10 minuten tot je een soepel  deeg hebt. Het zal nog iets vochtig zijn.
Kneed nu de geraspte kaas erdoor, net zolang tot het deeg elastisch is. Dit zal slechts een minuut of 2 in beslag nemen.
Maak er een bal van.

Vet een kom in met een klein beetje olie. Leg de bal erin en draai het 1x om.
Dek af met ingevet plastic folie en laat een uurtje rijzen, in ieder geval tot de omvang in volume is verdubbeld.
Druk de lucht uit het deeg, doorslaan noemen we dat.
Maak er een stevige bal van door met je handen de onderkant onder het deeg te vouwen en naar je toe te trekken.
Leg de bal op een bakplaat, dek af met ingevet plastic folie en laat nog een half uurtje rijzen of tot het in volume is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Zodra het deeg klaar is met rijzen, besprenkel je het met een paar druppels water, bestrooi je het met een klein beetje bloem en mag het d eoven in.
Bak 10 minuten op 220 graden. Verlaag de temperatuur vervolgens naar 180 graden en bak nog een minuut of tien à vijftien.
Het brood is klaar zodra het hol klinkt als je op de onderkant klopt.
Laat het afkoelen op een rooster.

Een broodje als dit is ook leuk om weg te geven. Dat deed ik namelijk het afgelopen weekend. Samen met vrienden maakten we een picknickdoos voor de jarige vrienden. We stopten er van alles in, tot panamahoedjes voor hem en voor haar aan toe. Kunnen ze de komende weken in Frankrijk onder een schaduwrijke boom lekker dutten, een puzzeltje maken, een glaasje bubbels drinken, het brood dippen in de prachtige olijfolie die vriendin er voor hen nog bijstopte.
Een beter vakantiegevoel is er toch niet :)2 opmerkingen:

Anoniem zei

Lekker Els, die ga ik binnenkort eens maken.....

Eetlust zei

Goed plan Wilma :)