donderdag 25 juli 2013

Broodje BLT Extra

Een goede vriend van ons vertoeft nog wel eens in Polen en ieder jaar neemt hij potjes mierikswortel mee terug. Dit jaar ook voor ons. Mierikswortel, alle leden van Huize Eetlust zijn verzot op het goedje en bepaald niet scheutig met toevoegen.
De mierikswortel uit Polen was roze... roze.. wat stoppen ze daar in het potje? Het blijkt cranberry te zijn.
Is daar wat van terug te proeven ? Nee, maar het staat wel vrolijk en wellicht verzacht het de scherpte van de mierikswortel. We lepelen het nog net niet zo uit het potje, sjonge die is me toch een partijtje lekker.
Zoveel merken, zoveel smaken. Vorig jaar tijdens een korte vakantie in Duitsland een potje gekocht. Van de inhoud schoten zelfs bij mij de tranen in de ogen. Scherp! Maar o wat lekker!

De roze gebruikte ik om ons broodje BLT mee op te fleuren. BLT, wie kent het niet, bacon, lettuce, tomato. Ik schreef er al eerder over. Zoonlief is er dol op en ik gebruikte de basis in één van de zomerse wraps. Maar ja bacon, tomaat en sla is zo alleen bacon tomaat en sla als je begrijpt wat ik bedoel.
Stop er wat rode ui bij, een hardgekookt eitje en augurk, leg alles op een flinke Italiaanse bol en op warme dagen heb je er ook een prima avondmaaltijd aan. Dat is nu net dat beetje extra.



Per persoon heb je nodig:

1 (afbak) Italiaanse bol - 3 plakken bakbacon - 1 tomaat  - 1/2 rode ui - 1 hardgekookt ei - 2 augurken - paar blaadjes kropsla - mierikswortel om te bestrijken.  Voor het sausje : 1 el mayo vermengd met witte of roze mierikswortel, net zoveel als je zelf lekker vindt. Breng eventueel verder op smaak met wat zwarte peper en zout.

Maken:

Gril of bak de bacon krokant en laat uitlekken op wat keukenpapier.

Sla wassen en drogen. Snij de tomaat en ui in plakjes . Doe hetzelfde met de augurk maar snij wel in de lengte.. Eitje pellen en ook in plakjes, met een mes of met de eisnijder.

Bak de bol af  volgens gebruiksaanwijzing. Haal het er vervolgens uit, snijd doormidden. Zet de oven op de grillstand en schuif beide helften er even onder

Vervolgens de bodem besmeren met wat mierikswortel zo uit de pot. Sla erop, tomaat, rode, ui, augurk, ei en tot slot de plakken bacon. Lepel er wat van de saus over, of alles.

Hou je nu echt niet van mierikswortel, gebruik dan bijvoorbeeld een caesar dressing, iets met tuinkruiden  of maak een kerriesausje.  Gewoon doen wat je zelf lekker vindt!

De mierikswortel met cranberry




2 opmerkingen:

Lisette zei

Hi Els, wat ziet dat er lekker uit zeg. Ik krijg er gelijk trek van. De combinatie mierikswortel & Cranberry kwam ik hier in Frankrijk een tijd geleden ook tegen. Ik was aangenaam verrast (Frans broodje hamburger)...Grappig hoe goed sommige combinaties werken.
Ga jouw BLT extra ook zeker een keertje uitproberen. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

Eetlust zei

Ha Lisette, Wat leuk dat het ook in Frankrijk verkrijgbaar is/was. Ik ga binnenkort eens even speuren want ik ben benieuwd of het dan weer anders smaakt. Proefde jij er cranberry in?
Hopelijk vind je het broodje net zo lekker als wij :)