dinsdag 30 juli 2013

Salade van geroosterde courgette, tomaat en amandelen

Eén keer per maand valt 'Foodies' in de brievenbus. Zoals dat gaat met tijdschriften, pardon magazines, soms valt het mee en soms valt het tegen.
Deze zomerse editie deed me wel watertanden. Recepten tot op de letter nakoken doe ik zelden, echt heel zelden en dan moet het ook voor mij iets totaal nieuws zijn qua ingrediënten of bereidingswijze.
Maar ook door bladen als deze kom je nog wel eens op ideetjes of je wordt gedwongen een andere weg in te slaan...

Geroosterde aubergine met yoghurt en munt, waarlijk niks hemelbestormends en in allerlei variaties te vinden in talloze kookboeken.
Na al het groenvoer van de afgelopen weken was ik wel toe aan wat anders en bij het zien van de aubergine dacht ik 'Aha, dat gaan we doen'. Raar he, soms verdwijnen bepaalde producten even uit je gedachten.
Laat er nou in heel die supermarkt geen 1 aubergine te vinden zijn! En om nu naar de stad te fietsen voor 2 aubergines, daar had ik even helemaal geen zin in.
Na nog even wat rond gemopperd te hebben, greep ik 2 courgettes, plukte twee flinke vleestomaten uit de krat, vulde mijn voorraad citroen aan en toog richting kassa. Nog steeds lichtjes ontstemd.


Foto: Yasmin

En zo werd het een salade van geroosterde courgette, tomaat en amandelen.

Je hebt nodig voor 4 personen:

2 courgettes - 2 flinke vleestomaten - 2 el olijfolie - 1 el citroensap - 1 koffielepel gedroogde tijm - peper en zout - 2 el amandelen zonder vlies - 6 el Turkse yoghurt - 1/4 tl cayennepeper - 1 klein teentje knoflook - paprikapoeder

Zo maak je het:

Rooster in een droge koekenpan de amandelen tot ze goudbruin zien. Vooral niet te donker laten worden want dan worden ze erg bitter.

Snijd de courgettes in plakjes van ongeveer een halve centimeter en doe ze vervolgens in een kom of schaaltje. Giet de olijfolie erbij, bestrooi met zout, peper en tijm en pers er wat citroensap over. Alles goed met elkaar vermengen en een half uurtje laten staan.

Verhit een grillpan en rooster de plakjes courgette ca. 2 minuten per kant. Leg ze op een groot bord en besprenkel met de overgebleven marinade uit de kom. Een spriets citroensap. Eventueel nog wat extra peper malen. Dek af en zet een half uurtje weg.

Daarna is het een kwestie van de tomaten in dikke plakken snijden, druk met je vingers wat van de zaadlijsten eruit. Dep beetje droog en grill ze in dezelfde grillpan tot ze aan beide kanten grillstrepen hebben.

Maak een sausje van de yoghurt met een uitgeperst teentje knoflook, cayennepeper en een beetje zout.
Leg de tomatenplakken op de courgette, maal er en klein beetje peper over, lepel er wat van de saus over, bestrooi met wat paprikapoeder en verdeel de geroosterde amandelen erover.
Geef de rest van het sausje er apart bij.

Ik had gevulde paprika's gemaakt met rijst en goed gekruid gehakt, een uitje, bosui, en een halve oranje paprika in stukjes en wat kaas.Lekker retro! En daar smaakt het yoghurtsausje natuurlijk ook prima bij.

maandag 29 juli 2013

Kip met rode peper, gember en knoflook

Gelukkig hoefden we ons bootje niet op te blazen, sjongejonge wat ging het tekeer. Wind, onweer en regen, het zorgde voor heel wat spektakel. Gisterochtend de deuren wijd open en genieten van het opgefriste buiten. Helaas lagen er wel wat planten tegen de vlakte die we met vereende krachten weer overeind hielpen en waarbij ik bijna het leven liet doordat er een bamboestok onder mijn handen brak en me met een beetje pech had gespiest. Beetje gehavend ben ik momenteel dus...
Aangezien alles nog werkte, de schrik ook weer uit de benen trok, ging ik me maar eens bezig houden met rustgevendere zaken. Koken. Laat ik het woord veiliger maar niet in de mond nemen.



Een pittig kipje voor twee waarvoor je nodig hebt:

2 kippenbouten - 2 rode spaanse pepers - 2 à 3 teentjes knoflook* - stukje gember van ongeveer 3 cm -  1 ui -1 el citroensap - 1 koffielepel chilipoeder - 1 koffielepel kurkuma (geelwortel) - zout - peper

* Vorige week kreeg ik een bol roze knoflook uit Frankrijk. Knoflook met van die heerlijke grote sappige tenen, vol smaak. Twee tenen is dan ook meer dan genoeg.

Maken:

Snij de drumstick los van de dij. Even voelen waar het gewricht zit, daar je mes op zetten en je snijdt het heel gemakkelijk door..Wrijf ze in met peper en zout.
Hak de ui en knoflook grof, evenals de rode peper waarbij je wel even de zaadlijsten hebt verwijderd. Schil de gember en snij er stukjes van. Doe dit samen met 1 el citroensap, de chilipoeder en kurkuma in de blender of keukenmachine en draai er een pasta van. Eventueel klein scheutje water toevoegen.

Verhit in een pan 1 eetlepel arachide of zonnebloemolie en bak hierin de kip rondom bruin. Haal het uit de pan en leg op een bord.
De pasta al roerende een minuut of 2 bakken op matig vuur. Giet er vervolgens 150 ml heet water bij en hussel alles goed. De kip er weer bij, eventjes door de saus wentelen.
Leg nu een deksel op de pan en laat het een half uurtje zachtjes stoven, in ieder geval tot de kip gaar en zacht is.

Schep de kip in een schaaltje. Draai de temperatuur onder de pan omhoog en kook de saus in tot het dik is. Goed blijven roeren anders brandt de boel aan en dat wil je niet. Verdeel de saus over de kip.

Lekker met rijst en sugarsnaps.

zondag 28 juli 2013

Kruidig paprikamengsel en pittige chili seasoning

Zelf kruidenmixjes maken is én leuk om te doen én leuk om weg te geven. Van die kleine cadeautjes die altijd van pas komen in de keuken.
Voor één van onze vrienden maakte ik vorige week een pittig chilimengsel. Ik was toch bezig en besloot voor mezelf ook maar weer eens een potje te vullen. Chilipoeder op. Kon me niet voorstellen dat er nergens meer chilipoeder te vinden was aangezien ik alles dubbel ja zelfs driedubbel heb. Iets wat ik nog steeds af moet leren overigens. Kruiden en specerijenvoorraad doorspitten... niks. Hoe is het mogelijk.
Wel overdreven veel paprikapoeder. Doen we dat toch.

Doe in een afsluitbaar potje:

3 el pikante paprikapoeder - 2 el paprikapoeder - 2 el gemalen komijnzaad (djinten) - 1/2 el knoflookpoeder - 1 koffielepel uienpoeder - 1 koffielepel  grof gemalen chilivlokken - 1/2 koffielepel cayennepeper -  1/2 el gedroogde oregano - 1 koffielepel gemalen zwarte peper - 2 koffielepels zeezout

Potje dicht doen, anders wordt het zo'n zooitje,  en schudden maar.

Ik heb er drumsticks mee ingewreven en vervolgens gebakken. Smaakte top, echt waar. Een paar dagen later een marinade gemaakt met 1 flinke eetlepel van dit spul met een scheutje olijfolie.
400 gram kipfilet in blokjes gesneden en een uurtje laten marineren. Vervolgens een stukje kipfilet in een 1/2 plakje gerookt ontbijtspek wikkelen en aan een prikker rijgen, dan een stukje zonder spek enzovoorts. Per prikker 3 blokjes met en drie zonder. Op de bbq of in de grillpan.
Prima mengsel voor mensen die niet van overdreven pittig houden maar wel van een intense smaak.

Wil je er een pittig chilimengsel van maken? Vervang dan de pikante paprikapoeder door chilipoeder, evenals 1 eetlepel van de 'gewone' paprikapoeder. De andere eetlepel paprikapoeder gaat er ook gewoon bij evenals de rest van de genoemde ingrediënten.



donderdag 25 juli 2013

Broodje BLT Extra

Een goede vriend van ons vertoeft nog wel eens in Polen en ieder jaar neemt hij potjes mierikswortel mee terug. Dit jaar ook voor ons. Mierikswortel, alle leden van Huize Eetlust zijn verzot op het goedje en bepaald niet scheutig met toevoegen.
De mierikswortel uit Polen was roze... roze.. wat stoppen ze daar in het potje? Het blijkt cranberry te zijn.
Is daar wat van terug te proeven ? Nee, maar het staat wel vrolijk en wellicht verzacht het de scherpte van de mierikswortel. We lepelen het nog net niet zo uit het potje, sjonge die is me toch een partijtje lekker.
Zoveel merken, zoveel smaken. Vorig jaar tijdens een korte vakantie in Duitsland een potje gekocht. Van de inhoud schoten zelfs bij mij de tranen in de ogen. Scherp! Maar o wat lekker!

De roze gebruikte ik om ons broodje BLT mee op te fleuren. BLT, wie kent het niet, bacon, lettuce, tomato. Ik schreef er al eerder over. Zoonlief is er dol op en ik gebruikte de basis in één van de zomerse wraps. Maar ja bacon, tomaat en sla is zo alleen bacon tomaat en sla als je begrijpt wat ik bedoel.
Stop er wat rode ui bij, een hardgekookt eitje en augurk, leg alles op een flinke Italiaanse bol en op warme dagen heb je er ook een prima avondmaaltijd aan. Dat is nu net dat beetje extra.



Per persoon heb je nodig:

1 (afbak) Italiaanse bol - 3 plakken bakbacon - 1 tomaat  - 1/2 rode ui - 1 hardgekookt ei - 2 augurken - paar blaadjes kropsla - mierikswortel om te bestrijken.  Voor het sausje : 1 el mayo vermengd met witte of roze mierikswortel, net zoveel als je zelf lekker vindt. Breng eventueel verder op smaak met wat zwarte peper en zout.

Maken:

Gril of bak de bacon krokant en laat uitlekken op wat keukenpapier.

Sla wassen en drogen. Snij de tomaat en ui in plakjes . Doe hetzelfde met de augurk maar snij wel in de lengte.. Eitje pellen en ook in plakjes, met een mes of met de eisnijder.

Bak de bol af  volgens gebruiksaanwijzing. Haal het er vervolgens uit, snijd doormidden. Zet de oven op de grillstand en schuif beide helften er even onder

Vervolgens de bodem besmeren met wat mierikswortel zo uit de pot. Sla erop, tomaat, rode, ui, augurk, ei en tot slot de plakken bacon. Lepel er wat van de saus over, of alles.

Hou je nu echt niet van mierikswortel, gebruik dan bijvoorbeeld een caesar dressing, iets met tuinkruiden  of maak een kerriesausje.  Gewoon doen wat je zelf lekker vindt!

De mierikswortel met cranberry




woensdag 24 juli 2013

Midden Oosters feestje met Aranka (Foodblogswap juli 2013)

Tijd voor een nieuwe foodblogswap. Wie hier vaker op bezoek komt kent het verschijnsel inmiddels vast wel. Bloggers die zich opgeven  worden gekoppeld aan een ander foodblog. Je kiest een recept, je maakt het, schiet een plaatje en schrijft een blog. Het is waanzinnig leuk om aan mee te doen. Iedere maand weer een verrassing en ook best wel spannend. Zoveel bloggers, zoveel smaken en invalshoeken. Dan is de kans aanwezig dat je uit je comfortzone wordt getrokken. Dat overkwam mij deze maand, er stond me een uitdaging te wachten.

De titel zegt het al, op bezoek bij Aranka's Kookblog en haar natriumarme recepten. Natriumarm, zoutarm, oh boy echt iets voor de husband. Een grijns kon ik moeilijk onderdrukken. Jarenlang roep ik met enige regelmaat dat de zoutpot te kwistig wordt gehanteerd. Strooien zonder proeven? Een belediging voor de kok...ik dus. Vandaar het wat vileine optrekken van de mondhoeken. Sorry echtgenoot.
Met veel genoegen struinde ik door het blog van Aranka. Het staat je vrij om recepten aan te passen maar de uitdaging om een aantal natriumarme gerechten te maken ging ik graag aan en heus niet om de man te plagen.
Want... bedenk eens waar allemaal zout in zit. Brood, bouillon, sauzen, kant en klare kruidenmengsels, koekjes, kaas, chips, vleeswaren ... en daarnaast maken we ons eten op smaak met zout. Als je vervolgens op een natriumarm dieet wordt gezet dan kun je gerust stellen dat het een hele verandering is. In denken, doen en beleving.



Drie recepten plukte ik van Aranka's blog, samen een hele maaltijd. Platbrood met gestoofde rode ui, kipspiesjes met citroen en muhammara, een saus van geroosterde paprika. Daarbij fröbelde ik zelf nog een salade in elkaar.
Hoe beviel de natriumarme maaltijd? We hebben heerlijk gegeten, echt waar. De combinatie van smaken maakten dat het gemis van zout niet zo merkbaar was. Behalve bij de kipspiesjes, dan heb je toch wel de neiging er een korreltje of wat op te strooien maar dat hebben we niet gedaan. De saus is echt zo verrukkelijk, ik zou dat met eetlepels tegelijk op kunnen eten dus die blijft. Het brood ook, door het sesamzaad en de gestoofde uien heeft het pit genoeg en je kunt daar mooi mee variëren door bijvoorbeeld eens rode peper toe te voegen of een teentje knoflook, extra kruiden door het deeg. Al met al een feestje.
De kipspiesjes blijven ook op het menu maar dan wel met een tikkeltje zout...

Van de drie recepten geef ik jullie er twee; de muhammara en de kipspiesjes. Wil je ook graag eens het platbrood met sesam, gekarameliseerde ui en tijm maken? Je vindt hier het recept op Aranka's Kookblog.
Deze keer heb ik de recepten precies gevolgd qua hoeveelheden omdat ik benieuwd was naar de samenhang van de smaken. Want tja.. zoutarm koken doe ik niet iedere dag... nooit.



Allereerst de Muhammara

Je hebt nodig:

3 rode paprika's - 70 gram geroosterde pijnboompitten - 13 gram geroosterd volkorenbrood - 1 teentje knoflook - 1/4 tl cayennepeper - 3/4 tl paprikapoeder - 1/4 tl komijnpoeder - 45 gram olijfolie extra vergine - 1 el citroensap - 2 tl granaatappelmelasse (evt te vervangen door balsamico) - 2 el tomatenpuree - zwarte peper - sesamzaad of za'atar

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Bij mij is dat 250 graden. Zet het vervolgens op grillen.
Leg de paprika's in zijn geheel in een schaal of op een bakplaat en schuif ze onder de grill. Rooster ze tot ze zwart geblakerd zijn. Af en toe een keer omdraaien
Haal ze vervolgens uit de oven, doe ze in een plastic zak, maak dicht en laat ze zo minstens 10 minuten zitten. In ieder geval tot je ze kunt pakken zonder je handen te branden.
Trek het vel van de paprika's/ Verwijder de zaadlijsten en gooi weg, snijd de paprika's in stukken. Hoeft niet zo fijn aangezien de staafmixer nog gebruikt wordt.
Doe de paprika in een kom samen met alle andere ingrediënten behalve het sesamzaad of za'atar.
Staafmixer erop en pureren maar.
Schep over in een kom, bestrooi met sesamzaad of za'atar en zet koel weg tot gebruik.

Kipspiesjes met citroen, saffraan en boter

Deze hoeveelheid is voldoende voor 2 à 3 personen.

Je hebt nodig :
350 gram kipfilet - klein plukje saffraan - 1 ui - zwarte peper - 1 el olijfolie - sap van een halve citroen - 25 gram roomboter - verse basilicum - za'atar of chilipoeder om te bestrooien - 4 à 6 satéprikkers

Zo maak je ze:

Snij de kipfilet in blokjes. De saffraan weken in 1 1/2 el kokend water. De ui rasp je grof.
In een kom meng je de kipblokjes met het sap van een halve citroen, het saffraanwater, de geraspte ui, een eetlepel olijfolie en flink wat zwarte peper. Hussel de boel goed, dek het af  en laat het minimaal 4 uur marineren. Een hele nacht mag ook, het komt de smaak alleen maar ten goede.

Als je houten satéprikkers gebruikt, week ze dan minimaal een uur in koud water. Hierdoor verbranden ze niet op de grill of  bbq.
Rijg de kipblokjes aan de prikkers.
Smelt in een pannetje 25 gram roomboter en roer dit door de achtergebleven marinade.
Verwarm je grillpan voor en rooster de spiesjes tot ze gaar zijn. Regelmatig draaien en bestrijken met het gesmolten botermengsel.
Bestrooi ze met wat za'atar of chilipoeder, verdeel er een handje verse groene of paarse basilicum over.

Aranka, bedankt voor de heerlijke recepten en het bijbrengen van een stukje bewustzijn ten opzichte van zoutgebruik!

Ook van mijn blog werd natuurlijk gekookt. Gebakken deze keer en wel door Patricia van Pipfoods, op VrouwOnline schrijft ze over etenswaardigheden, deelt de lekkerste recepten en ontdekkingen. Nieuwsgierig wat ze van mijn blog plukte? Snel gaan kijken dan maar!



dinsdag 23 juli 2013

Citroenlimonade met munt

Hoeveel water hebben jullie al gedronken de afgelopen dagen? Ik veel, heel veel, tot je het bijna hoort klotsen. Je hoort van mij geen gezeur over deze tropische temperaturen hoor, ook al heb ik af en toe de neiging om in de vriezer te gaan zitten.
In plaats van al dat water al dan niet met schijfjes citroen en munt erin, ijsthee en koude soepjes vandaag ook maar eens citroenlimonade gemaakt. Fluitje van een cent.



Alles wat je nodig hebt voor anderhalve liter plus een klein beetje citroenlimonade:

4 à 5 citroenen voor 250 ml citroensap - 1 1/2 liter water - 60 gram suiker - handvol muntblaadjes.

Zo maak je het:

Pers de citroenen uit .
Zet een pan op het vuur met 200 ml water plus de suiker. Breng het al roerende aan de kook. Zet het vuur nu laag en blijf nog een minuut of 2 roeren.
Voeg dan het citroensap en de rest van het water toe.
Kneus de muntblaadjes tussen je handen en mik ze erin.
Goed roeren. Zet het vuur af en laat een minuut of tien trekken.
Giet het met een trechter over in een fles of karaf
Goed koelen in de koelkast.
Schenk over in glazen, ijsklontjes erbij, nog wat extra munt omdat het leuk staat en lekker is... tadaaaaaa.

Heerlijk fris, niet te zoet.  Je kunt een glas ook tot de helft vullen en dan water met of zonder een klein bubbeltje erbij gieten. Natuurlijk smaakt het dan iets minder citroenig maar je doet zo wel langer met een fles :) Of je maakt een paar flessen ineens, kan ook

Zoals jullie weten ben ik een enorme fan van citroen en limoen. Het zure van in dit geval de citroen, limoen smaakt totaal anders,  weet ik wel te waarderen maar ik kan me voorstellen dat sommigen de limo toch wat zoeter willen hebben. Voeg dan om te beginnen 80 gram suiker toe en bij een volgende keer eventueel nog meer. Even zoeken naar de voor jou juiste balans.

Nou dit valt ook op zo'n tropische dag als vandaag nog wel te doen hè.

vrijdag 19 juli 2013

Salsa van wilde perzik en avocado

Ineens lagen ze daar, gezellig naast de aardbeien, gewoon bij mijn super. Wilde perziken. Ook bekend als wilde bosperzik, peches plattes, Paraquayos en de mooiste vind ik toch wel Spaanse kraag.
Van perziken zegt men dat ze oorspronkelijk uit China komen maar hebben via Perzië hun weg naar Europa gevonden, vandaar de naam perzik.
Deze steenvrucht groeit echter ook in Paraguay, alleen is dat de soort waar ik het vandaag over heb.
Een platte, met wit vruchtvlees. Heel sappig en smaakvol. Door Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers mee naar Europa genomen en zie... ook rond de Middellandse Zee bleken ze het prima naar hun zin te hebben.

Intussen keek ik naar de perziken. Mijn ervaring met perziken uit supers is niet altijd even positief, zelden eigenlijk. Harde knoepers. Of zacht zodat je hart een sprongetje maakt maar bij de eerste hap er geen sap langs je kin druipt en de meligheid de boventoon voert. Exit perzik.
Dus laat ik ze liggen en koop ze op de markt, ook niet altijd een garantie voor succes overigens. De allerlekkerste aten we ooit in Zuid-Frankrijk. Bij de stadspoort van Aigues-Mortes, een vestingstadje in de Camargue, stond een stalletje met uitsluitend perziken. De meest sappige en zoete ooit. Je at ze door een beetje krom te gaan staan anders droop het sap over je kleren. Heerlijk!

Terug naar de wilde perzik. Ik stond erbij en keek ernaar. En nam ze mee. Bleek dat even een aangename verrassing te zijn. Niks geen melige toestanden, maar een verrukkelijke zoete perzik. Na er een aantal verschalkt te hebben, stopte ik er wat in een salade en maakte ik deze salsa. In het gezelschap van een romige avocado met een pittige kick van rode peper en rode ui, een verfrissende tomaat en komkommer, ze vonden elkaar maar wat aardig en wij ook!
Denk bij salsa nu niet meteen aan saus. Het is een bijgerechtje, een fijngesneden mengseltje.
Past prima bij gegrild vlees, maar denk ook eens aan bruschetta, als vulling voor een wrap of eet het zo op als salade.



Deze hoeveelheid is als bijgerechtje voldoende voor 3 personen.

Je hebt nodig:
3 wilde perziken - 1 avocado - 1 kleine rode ui - 1 tomaat - 1/2 rode peper - 1/4 komkommer -sap van een halve limoen - peper en zout

Zo maak je het:

Ontvel de perziken, ontdoe ze van hun pitten en snij in kleine blokjes. Halveer de avocado, schep het vruchtvlees eruit en snij ook in kleine stukjes.
Verwijder zaadlijsten van rode peper en komkommer. En snij ook deze twee fijn, samen met de tomaat en rode ui. Hussel in een kom, knijp de limoen er bovenuit. Bestrooi met zout en peper. Omscheppen en koel wegzetten tot gebruik.
Avocado verkleurt snel zoals jullie weten, het limoensap houdt het wel even tegen maar geen uren. 

Kun je nu geen wilde perziken krijgen, gewoon vervangen door de meer gangbare gele of witte perzik. Maar daar waren jullie vast ook al zelf opgekomen!


donderdag 18 juli 2013

Brood met oregano en gruyère

Maaltijdsalade, bbq, zomerse soepjes , kleine hapjes in de vorm van mezze of tapas, ideaal allemaal met dit prachtige weer. De stokbroden vliegen de ovens, bakkerijen  en supermarkten uit. Heerlijk hoor maar net als met alles is een beetje variatie ook niet weg.
Dit hartige brood vind ik een welkome aanvulling en met de kruiden kun je ook variëren, in plaats van kaas bak je een keer spekjes uit die je goed uit laat lekken op een stuk keukenpapier en vervolgens door het deeg kneed. Laat je alleen niet verleiden om de hoeveelheid 'droge' ingrediënten fors te vergroten want dan is de kans op mislukken aanwezig. Het gaat altijd om die balans he ...



Je hebt nodig voor 1 broodje:

310 gram tarwebloem - 195 ml water (lauwwarm) - 1/2 zakje droge gist = 3 1/2 gram - 4 gram zout - 50 gram fijn geraspte gruyère - 1 flinke el gedroogde oregano - bloem om te bestuiven.

Zo maak je het:
 Zeef de bloem boven een kom. Meng de gedroogde oregano erdoor.
Maak een klein kuiltje in het midden en strooi de gist er in.
Giet het water erbij. Kneed gedurende 5 minuten en voeg dan het zout toe. Kneed nog eens 10 minuten tot je een soepel  deeg hebt. Het zal nog iets vochtig zijn.
Kneed nu de geraspte kaas erdoor, net zolang tot het deeg elastisch is. Dit zal slechts een minuut of 2 in beslag nemen.
Maak er een bal van.

Vet een kom in met een klein beetje olie. Leg de bal erin en draai het 1x om.
Dek af met ingevet plastic folie en laat een uurtje rijzen, in ieder geval tot de omvang in volume is verdubbeld.
Druk de lucht uit het deeg, doorslaan noemen we dat.
Maak er een stevige bal van door met je handen de onderkant onder het deeg te vouwen en naar je toe te trekken.
Leg de bal op een bakplaat, dek af met ingevet plastic folie en laat nog een half uurtje rijzen of tot het in volume is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Zodra het deeg klaar is met rijzen, besprenkel je het met een paar druppels water, bestrooi je het met een klein beetje bloem en mag het d eoven in.
Bak 10 minuten op 220 graden. Verlaag de temperatuur vervolgens naar 180 graden en bak nog een minuut of tien à vijftien.
Het brood is klaar zodra het hol klinkt als je op de onderkant klopt.
Laat het afkoelen op een rooster.

Een broodje als dit is ook leuk om weg te geven. Dat deed ik namelijk het afgelopen weekend. Samen met vrienden maakten we een picknickdoos voor de jarige vrienden. We stopten er van alles in, tot panamahoedjes voor hem en voor haar aan toe. Kunnen ze de komende weken in Frankrijk onder een schaduwrijke boom lekker dutten, een puzzeltje maken, een glaasje bubbels drinken, het brood dippen in de prachtige olijfolie die vriendin er voor hen nog bijstopte.
Een beter vakantiegevoel is er toch niet :)



woensdag 10 juli 2013

Kruidig gehaktbrood voor veel eters

Het afgelopen weekend viel er weer een feestje te vieren, dochterlief is vorige week 25 geworden. Vijfentwintig! Mijn gedachten dwaalden door de tijd. Een kwart eeuw vadertje en moedertje 'spelen' zoals ik het verwoordde. Het is voorbij gevlogen en wat is er veel gebeurd. De fotoboeken die traditiegetrouw rond de verjaardagen van de kinderen tevoorschijn worden gehaald laten al die jaren haarscherp zien. Komische, mooie momenten,  mensen die er inmiddels niet meer zijn, mensen die je uit het oog bent verloren, mensen die slechts passanten waren en waarvan je de namen niet eens meer weet. Maar ook zij die al vele, vele jaren lieve vrienden zijn, wat ouder, wat grijzer inmiddels, wat minder maatje 36... net als ik.

Een feestje dus dat wegens gebrek aan ruimte in dochters stulpje gezellig bij paps en mams gevierd werd. Zodat moeder zich weer uit kan leven. Het feestvarken mocht haar wensen inleveren. Op het lijstje stonden in ieder geval wraps met geitenkaas, cranberry en hazelnoot. Kruidige gehaktballetjes, hummus, een grote salade. En oeh, kaas, veel kaas. Het kind is namelijk een kaasmonster. Voor de gein opperde ik 25 verschillende te doen. In plaats van taart. Zoveel werden het er niet maar ze had haar slag op de markt goed geslagen...

De gehaktballetjes werden een gehaktbrood. Tijd besparen noemen we dat. Het is voldoende voor 8-10 personen en bij een buffet voor meer. En laten we de picknick niet vergeten!


Foto gemaakt door Yasmin, de jarige Job in dit verhaal

Je hebt nodig:
500 gram rundergehakt - 500 gram hoh gehakt - 1 ei - 1 el Ras el Hanout - 1/2 el zout - 1 tl milde paprika poeder - 1/4 tl cayennepeper - 1/4 tl ketoembar - 1 ui - 2 teentjes knoflook - 8 gedroogde abrikozen - 1/2 rode (punt) paprika - 8 takjes peterselie

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snipper de ui en knoflook, snij de paprika, peterselie en abrikozen fijn.
Doe alle ingrediënten in een flinke kom en kneed de hele boel grondig door elkaar. Om te testen of het goed op smaak is kun je er een klein stukje van aftrekken en even bakken of garen in de magnetron.

Om een stevig 'brood te krijgen klop je er bij het vormen de lucht uit. Hierdoor kun je het zodra het klaar is gemakkelijk snijden. Tik vriendelijk doch stevig op de bovenkant, geef klapjes tegen de zijkant, druk er nog eens op en vorm het uiteindelijk tot een stevig brood van zo'n 30 cm lang en 10 cm breed.

Leg het in een ovenschaal en bak in 45 minuten bruin en gaar. De ovenschaal hoef je niet in te vetten aangezien het gehakt vet verliest.

Laat even een beetje afkoelen in de ovenschaal, wikkel het vervolgens in alufolie en leg het zodra het verder afgekoeld is in de koelkast tot gebruik. Uiteraard kun je het ook warm serveren.

Erbij heb ik een simpel sausje gegeven van mayo met chilisaus.

dinsdag 9 juli 2013

Noedelsalade met gember-bieslookdressing

We hebben er lang op moeten wachten maar hij is er hoor die zomer. Nu maar hopen dat ons kikkerlandje hem zo goed bevalt dat hij hier even blijft hangen.
Eindelijk mag die bbq weer aan. Het oergevoel van fikkie stoken en tijdens de jacht bij elkaar gescharreld kostje prepareren en verschalken. Dat de jacht tegenwoordig slager en supermarkt omvat, het fikkie tegenwoordig steeds meer een bbq op gas is, zeggen we er maar even niet bij. Laat ze maar in de waan. Ze.. ja ze.. het blijven toch meestal de mannen die onrustig worden bij de eerste stralen zonneschijn. Generaliserend? Behoorlijk :)
Mijn husband vindt het maar gedoe, dat stapelen van die kooltjes, dat gewapper en geblaas. Warm ook. En als die vermaledijde kolen eindelijk grijs zijn moet je ook nog vlees en groente staan grillen in die hitte. Dus dat doe ik dan. Zijn de taken eerlijk verdeeld.
De barbecue staat hier dus niet iedere week zijn best te doen dat zal duidelijk zijn.

Maar met die warmte heb ik ook niet zoveel zin om lang boven het fornuis in de keuken te hangen en beperk dat tot het minimum.
Zoals met deze noedelsalade bijvoorbeeld. Iedereen in huize Eetlust blij.



Je hebt nodig voor 2 personen:

175 gram noedels - 150 gram geschaafde witte kool ( en dat mag best uit een zakje) - 75 gram dungesneden wortel (zakje!) - 4 lenteuitjes - iets van 8 radijsjes - 1/2 gele paprika.

Voor de dressing:
3 el extra vergine olijfolie -  3 el rijstazijn - 2 el honing - 1 teentje knoflook -stukje verse gember, ongeveer 1 cm dik - zwarte peper - 2 el gehakte bieslook

Zo maak je het:

Zet een grote pan met water op tot het kookt. Noedels erin en koken tot ze gaar zijn.
Doe op het laatst de witte kool een minuutje erbij (scheelt weer een pan).
Noedels en kool in een vergiet laten glijden, met koud water afspoelen en uit laten lekken

Maak de dressing. Hak hiervoor de knoflook fijn evenals de gember en doe met alle andere ingrediënten behalve de bieslook in de blender. Foodprocessor kan ook natuurlijk. En met een garde is ook niks mis.
Mix tot een dressing en voeg er dan de bieslook aan toe. Gebruik de pulseknop om het nog even te laten draaien. Niet te lang, de bieslook moet nog herkenbaar blijven.

De lenteuitjes in ringetjes snijden, de radijs in plakjes en de paprika in stukjes. Hussel dit samen met de wortel door de inmiddels uitgelekte noedels en witte kool. Giet de dressing erover en schep alles goed door elkaar. Laat even intrekken.

Verdeel de salade over 2 kommen of borden.

Voor erbij kun je eventueel wat garnalen bakken in een scheutje olijfolie met een fijngehakt rood pepertje, wat peper en zout. Blus af met het sap van een halve limoen. Bak tot de garnalen roze zijn. Laat afkoelen. Rijg de garnalen aan prikkers, leg op de kommen en verdeel er wat rode peper olie over.

donderdag 4 juli 2013

Spaghetti met krokante hamblokjes, rucola en hele snelle tomatensaus

Je komt thuis van  een gezellige middag bij je vader waar je al heerlijk hebt geluncht, de wereldproblematiek is tijdens die paar uurtjes besproken en opgelost. Dat gaat altijd heel snel vanaf de bank zoals men weet.
Veel tijd om uitgebreid in de keuken te staan is er niet en eigenlijk heb je daar ook niet zoveel zin meer in.
Toch is het wel prettig voor de husband als er wat eten op tafel komt. Hij heeft het moeten doen met een paar boterhammen met kaas terwijl jij zoervleisj met frietjes zat te verorberen. Het is soms oneerlijk verdeeld.
Snel koken betekent nog niet dat je je er met een jantje-van-leiden van afmaakt, snel kan ook heel smaakvol en lekker zijn.




Dit recept is voor 2 personen

Je hebt nodig:

Ongeveer  200 gram spaghetti - 1 blik tomatenblokjes - 100 gram hamblokjes - 1 sjalotje - 1/2 tot hele rode peper - 1 teentje knoflook - 6 cherrytomaatjes - 1 el kappertjes - 1/2 zak rucola - wat basilicumblaadjes ( groen of paars) - peper en zout - chilivlokken uit de molen (optioneel) - scheutje olijfolie

Zo maak je het:

Zet een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook. Voeg zout toe en breng opnieuw aan de kook, vervolgens mag de spaghetti erbij. Kook ze al dente, oftewel beetgaar oftewel niet tot geheel overgaar gekookte slierten.

Snipper het sjalotje en de knoflook. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en snij het eveneens fijn.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de hamblokjes krokant, maal er wat chilivlokken over plus zwarte peper.
Zodra ze krokant zijn, schep je ze vanuit de pan  in een bakje en zet het apart.
Eventueel nog een klein beetje olie in de pan doen. Fruit hierin de rode peper, sjalotjes en knoflook.
Voeg de inhoud van het blik tomatenblokjes toe.
Halveer de kerstomaatjes en voeg ze toe samen met de kappertjes. Laat alles een minuut of tien sudderen. Breng op smaak met zout en peper.

Giet de spaghetti af en hussel samen met de in stukjes gescheurde rucola door de saus,
Verdeel over 2 borden, strooi de hamblokjes erover en maak de boel af met wat basilicum.
Eventueel aan tafel nog wat parmezaanse kaas erover raspen