zondag 14 april 2013

Spread van kievitsbonen en feta

Bonenpureetjes, I love it! Zo'n smeuïg smeersel voor op brood of toast of om lekker in te dippen.

Gisteren schoven we met een stel neven en nichten aan de tafel van schoonzusje. Eetclubtime! Al even geleden was het, door turbulente toestanden in 2012 kwam het er niet van maar nu hebben we de draad weer opgepakt met een ontdekkingsreisje naar Albanië. Na afloop van een etentje pakken we pen en papier, iedereen schrijft een land op, de papiertjes worden dichtgevouwen en vervolgens trekt iemand er eentje. Zo zijn we onder andere al in Ethiopië geweest, India, China, België, hebben we Cuba en Griekenland bezocht en nu dus ook Albanië. Het was niet de gemakkelijkste opdracht dat kan ik jullie wel vertellen.

De Albanese keuken kent veel invloeden vanuit Turkije, Griekenland maar ook uit Italië en natuurlijk de landen om Albanië heen. Hierdoor kom je gerechten als moussaka tegen, de beroemde Griekse salade met feta en olijven, maar ook baklava en börek Het zoeken naar iets typisch Albanees was echt lastig, de diverse sites ten spijt.
Deze keer werd er van mij verwacht met een soep op de proppen te komen. Ach denk je dan, een soep, makkie. Na uren speuren was ik nog niet veel verder dan bonensoep in tig variaties, een preisoep met aardappel kwam ik tegen en één met tomaten en paprika. Bonensoep, verrukkelijk echt waar, maar als onderdeel van een 5-gangendiner wel wat zwaar op de maag.
Het werd uiteindelijk de tomaten-paprikasoep met rijst sup turli.(recept volgt). Om toch iets van de bonen terug te laten komen maakte ik een spread van kievitsbonen en feta om op met olijfolie geroosterde puntjes Turks brood te smeren. Gelukkig bleef er over en dat heb ik zojuist op toast gesmeerd met een lekker gekookt eitje erop en wat extra bieslook want dat vind ik gewoon lekker.



Je hebt nodig:
1 blik kievitsbonen - 1 el citroensap - 85 gram feta -1/2 tl gemalen koriander (ketoembar) - 1/2 tl pikante paprikapoeder -  1/4 tl knoflookpoeder - peper en zout - olijfolie - gemalen chilivlokken naar smaak

Zo maak je het:
Laat de kievitsbonen uitlekken en doe in de blender/keukenmachine/bakje van je staafmixer. Maak de feta wat kleiner. Voeg alles toe plus 1 el olijfolie. Terwijl je machine draait of je staafmixer zijn werk doet, voeg je net zoveel olijfolie toe tot je een smeuïge puree hebt. Het moet geen saus worden dus giet de olie er scheutje voor scheutje bij. Proeven en eventueel verder op smaak brengen.
Hevel alles over in een bakje, knip er nog wat peterselie over, besprenkel met nog wat olijfolie en zet in een afgesloten bakje weg tot gebruik. Het blijft dagen goed!

3 opmerkingen:

Didi zei

Wat leuk die eetclub van jullie. Je bonenspread klinkt erg goed. Als hummus liefhebber ga ik jou variant zeker eens proberen;)

Antoinette Coops zei

Oh ja, dat lijkt me wel wat. De borlotti liggen hier zo ongeveer voor het oprapen. Dit lijkt me wel wat voor een aanstaand feestje!

Eetlust zei

Goed plan dames :)Pureren en smeren maar !