maandag 11 maart 2013

Gehaktballetjes en ei in tomatensaus

Sommige recepten maken nieuwsgierig, vooral als je ze niet kent. Dat je een foto ziet en denkt wat lollig. Gehaktballetjes in tomatensaus, zoveel landen hebben een eigen variant, op smaak gebracht met ter plaatse veel gebruikte kruiden en specerijen. Een paar eitjes op het laatst een paar minuten meestoven in de saus, voor mij was het nieuw. Zo zie je maar, er blijft altijd wat te ontdekken.
Het recept komt oorspronkelijk uit de Marokkaanse keuken maar aangezien ik er weer het en ander aan toegevoegd heb durf ik er het predicaat 'Marokkaans'  niet op te plakken, geïnspireerd door is een betere benaming.
Het is voldoende voor twee personen, kan ik eindelijk weer eens een gerecht aan de categorie 'Koken voor 2' toevoegen.

.

Je hebt nodig:
250 gram runder of lamsgehakt - 1 tl pikante paprikapoeder - 1/2 tl cayennepeper - 1/2 tl gemalen komijn (djinten)- 1 tl gemalen koriander (ketoembar) -  zout naar smaak - zwarte peper uit de molen - 1 el fijngehakte peterselie - 1 el olijfolie

Voor de saus :
2 el tomatenpuree - 2 tomaten -  1 ui - 1/2 tl pikante paprikapoeder - 1/2 tl gemalen koriander - 1/2 tl komijn - zout en zwarte peper - 1/2 el fijngehakte peterselie - 150 ml water - 2 eieren om te stoven in de saus

Zo maak je het:
Vermeng alle ingrediënten behalve de olijfolie voor de gehaktballetjes met elkaar, kneed het stevig tot je een homogeen geheel hebt en rol er vervolgens 8 balletjes van.
Bak de balletjes bruin en gaar in 2 el olijfolie, haal ze uit de pan en leg apart op een bord met een stukje alufolie erover.

Terwijl de balletjes bakken snipper je de ui en snij je de tomaten in stukjes.Zodra de gehaktballetjes op het bord liggen, fruit je in dezelfde pan op een laag vuurtje de ui tot het glazig is.
Doe de tomaten erbij en stoof ze een minuut of 5 mee zodat ze wat zachter worden.  Vervolgens de tomatenpuree toevoegen en eventjes bakken, paprikapoeder, koriander en komijn toevoegen en op smaak brengen met zout en peper.  Giet het water erbij, weer roeren en laat het lekker een minuut of 5 sudderen. Proef even of je nog wat kruiderijen toe wilt voegen.

De balletjes mogen er weer bij, leg ze wel aan 1 kant van de pan. Breek voorzichtig de 2 eieren en laat ze op de saus glijden aan de kant die je vrij hebt gelaten. Leg een deksel op de pan en stoof een 5 à 8 minuten tot het eiwit gestold is maar de dooier nog wel vloeibaar is. Net als bij een spiegelei dus. Stoof langer als je de dooier steviger wilt hebben. Strooi er nog een halve eetlepel fijngehakte peterselie over en zet de pan op tafel zodat je er zelf je ei met wat balletjes en saus uit kunt vissen.

Wij aten er home made pide bij, niets zo lekker als saus opvegen met een stuk brood,  wat rijst en salade. Bijvoorbeeld van wat geraspte wortels, appel en een handje rozijnen

Geen opmerkingen: