vrijdag 11 januari 2013

Kruidkoek met honing en hazelnoten

Peperkoek, pain d'épices, kruidkoek, er bestaan enorm veel variaties maar de ingrediënten roepen ook om eigen varianten te verzinnen. Het kan gemakkelijk, voeg eens wat gedroogd fruit toe, een scheutje sinaasappelsap of geraspte citroen, chocoladestukjes, noten, experimenteer wat met de specerijen.
De structuur van deze koek is vrij vast en toch smeuïg in de mond. Gewoon lekker om zo te eten of met een lik roomboter maar als je het bakt zonder de hazelnoten kun je de koek ook gebruiken om saus mee te binden, heerlijk in je stoofvlees! Het oorspronkelijke recept staat in Homemade Winter van Yvette van Boven. Zelf heb ik iets meer honing toegevoegd, hazelnoten, sinaasappelrasp plus anijszaad.
Je hebt nodig:
400 gram zelfrijzend bakmeel - 175 gram (biologische) honing - 100 gram bruine basterdsuiker - 85 gram hazelnoten - 200 ml melk - 1 tl gemberpoeder - 1 tl gemalen koriander (ketoembar) - 1 tl kaneel - snufje piment - 1/2 tl gemalen anijszaad - 1 tl sinaasappelrasp

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Vet een cakevorm met een inhoud van 1 liter in.

Hak de noten fijn, helemaal niet erg als er grotere stukjes bij zitten.
Meng vervolgens alle ingrediënten behalve de noten goed door elkaar met de mixer.Schep er vervolgens de noten doorheen.
Hevel de inhoud over in het bakblik, het plakt geweldig. Maar proef alvast wat van het beslag, er valt ongetwijfeld iets naast. Nu al lekker!

Schuif het blik in de oven en bak ongeveer 45 minuten, iedere oven is nu eenmaal anders. Controleer na 45 minuten even door er een satéprikker in te steken. Plakt er geen deeg meer aan? Dan is het klaar.
Anders uiteraard nog even terug in de oven zetten tot je prikker er schoon uitkomt.
Haal uit de oven en stort op een rooster. Af laten koelen en dan mag je proeven.

Bron : Homemade Winter van Yvette van Boven, ISBN 9789059563988

Geen opmerkingen: