maandag 17 december 2012

Kerst voorpret

Zodra de Goedheiligman zijn hielen had gelicht verschenen de eerste glinsterende en flonkerende kerstbomen. De Boom. De Boom werd bij ons vroeger thuis de zondag voor Kerstmis voorzien van de zilveren ballen, zijn eigenwijze piek en getooid met zilveren slingers. Die traditie heb ik lang in ere gehouden. Tot vader en zoon een paar jaar geleden, ja vader en zoon dat is in Huize Eetlust ook traditie, op pad gingen voor deze tijdelijke kameropfleurder en enigszins beteuterd met weliswaar een boom thuiskwamen maar eveneens met de mededeling dat ze toch echt niet een dag langer hadden moeten wachten. Pardon? Het is pas over een week Kerstmis! Toch hadden we het kunnen weten, in onze buurt begon het op 7 december al aardig op de dag vóór Kerst te lijken.
Dit jaar tikten husband en ik er in de stromende regen samen één op de kop, zoon die inmiddels op kamers woont was dit weekend niet thuis en zoals we inmiddels weten, tot volgende week hoeven we niet te wachten met de Boom

Zoals ieder jaar drapeerde husband de lichtjes in de boom en zette als bekroning op zijn werk de piek op zijn plek. Nieuwe lichtjes, op onverklaarbare wijze had het snoer van vele vorige jaren de geest gegeven. Dochterlief die na afloop een carrière als kertboomversierder voor zichzelf in het verschiet zag, zakte af naar het ouderlijk huis om ondergetekende een handje te helpen met het op strategische wijze plaatsen van alle versierselen. Tevreden bekeken we ons werk. Weer gelukt, net als ieder jaar overigens. Dat riep om een beloning in de vorm van een hapje en een beetje kerstige maaltijd.

's Ochtends al in een handomdraai cranberrysaus gemaakt van:
250 gram cranberries - 2 repen sinaasappelschil - 3 kruidnagels - 100 ml rode port - 4 el bruine suiker - sap van 1 uitgeperste sinaasappel - 1/2 kaneelstokje
Alles in een steelpannetje doen en 20 minuutjes op laag vuur laten sudderen tot cranberries kapot gekookt zijn en de saus wat ingedikt is..

Zoals gezegd verdienden we een beloning in de vorm van een hapje.Plakjes warme ciabatta belegd met gekochte paté en een likje van de heerlijke friszure cranberrysaus. Andere plakjes besmeren met klein laagje roomkaas, beetje mierikswortel, verse dille erop plus een stukje gerookte forelfilet

Na een glaasje en deze hapjes dook ik de keuken in om spruiten schoon te maken en te koken plus voor een knolselderij-aardappelpuree:
Snij 3/4 van een knolselderij in plakken en vervolgens in blokjes. Schil 500 gram aardappelen en snij in grove stukken. Zet op met 250 ml slagroom en eventueel nog wat volle melk. Kook tot alles gaar is. Giet eventueel wat vocht af zodat het niet te nattig wordt. Stamp fijn en smeuïg. Breng op smaak met zout en peper, beetje nootmuskaat. Heerlijk, niks meer aan doen!

 Simpele kalkoenfilet in sinaasappel-portjus:
stuk kalkoenfilet van 450 à 500 gram - zout en peper - gedroogde oregano - boter - sap van een halve sinaasappel - 50 ml rode port - 1/2 el grove mosterd.

Wrijf de kalkoenfilet in met zout, peper en gedroogde oregano. Verhit boter en bak hierin de kalkoenfilet aan beide kanten bruin. Voeg het sap van een halve sinaasappel toe plus 50 ml rode port. Roer de mosterd erdoor.Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat gedurende 20 minuten zachtjes garen. Eventueel nog wat water toevoegen. Haal de filet uit de pan, controleer wel even of het helemaal gaar is, wikkel in alufolie en laat paar minuten rusten. Hierdoor blijft het vlees lekker mals en sappig. Kook de jus een beetje in.

Snij het vlees in dunne plakjes. Leg op ieder bord wat knolselderij-aardappelpuree, leg er een plakjes kalkoen tegenaan, lepel er jus over.. Erbij uiteraard wat van de cranberrysaus plus beetgaar gekookte spruitjes.

Het was een heerlijk zondagsmaaltje zo vlak voor de Kerst, zo heerlijk dat ik geen één foto heb gemaakt, niet van de hapjes, niet van de saus, niet van de kalkoen met toebehoren op het bord.... Wel van De Boom...



2 opmerkingen:

Renee Kuijper zei

Mmm, die kalkoen ga ik zeker uitproberen. Hele fijne oudejaarsavond!
XXXRenee en Henk

Eetlust zei

Goed plan :) Jullie ook veel plezier vanavond en we zien elkaar weer in 2013!! xxx