maandag 20 augustus 2012

Naan uit de pan bij gebrek aan tandoor

Gewoonlijk wordt naan gebakken in een kleioven, de tandoor. Oorspronkelijk gemaakt van klei in de vorm van een cilindervormige ton. Het werd in de zon gedroogd en vervolgens ingegraven in de grond. Met houtskool of hout wordt de ton gloeiendheet gestookt waarna de naan als het ware tegen de rand wordt geplakt. Door de hitte zwelt het deeg op en krijgt het zijn kenmerkende uiterlijk.
Een nadeel van in de zon gedroogd klei is dat het heel kwetsbaar is voor beschadigingen, het droogt vrij snel uit waardoor er barsten ontstaan. Zoals met veel zaken zijn er ook hier weer slimmeriken ingesprongen en tegenwoordig zijn er kant - en klare tandoori te koop die al ingebrand zijn en een heel bewerkingsproces hebben doorstaan waardoor ze praktisch onverwoestbaar zijn.
En wat zeggen jullie trouwens, naan of naanbrood? Zelf gebruik ik beiden al is de laatste dubbelop, de betekenis van naan is al brood en om nu broodbrood te zeggen...
Jullie begrijpen dat ik niet in het bezit ben van een tandoor, al zou ik dat best willen eigenlijk, dus we moeten naan op een andere manier bakken. Het gaat prima in de oven mits je die met de bakplaat erin door- en doorheet stookt. En ook in een koekenpan met dikke bodem is het een fluitje van een cent. Zo karakteristiek als uit de tandoor zal het niet worden maar 10x beter als voorverpakt uit de supermarkt zeker.



Je hebt nodig voor 4 stuks:
230 gram tarwebloem (let bij aankoop er op dat het een eiwitpercentage van minimaal 12% bevat) - 1/2 tl zout - 2 el biologische volle yoghurt - 15 gram verse gist - 1 ei - 4 el lauwwarme melk - 1 tl gemalen koriander (ketoembar) - 1 tl gemalen komijn -  1 el zonnebloemolie + wat extra voor het bakken 

Zo maak je het:
  • Roer in een klein kommetje de gist romig in de melk en laat het een kwartiertje staan
  • Zeef het meel met komijn, koriander en zout in een grote kom.
  • Roer het gistmengsel met de olie, yoghurt en het ei door het meel. Goed vermengen tot een zacht deeg.
  • Kneed het deeg vervolgens op een met bloem bestrooid werkblad in 10 minuten tot een samenhangend geheel.
  • Vet een kom lichtjes in, leg het deeg erin en dek af met een stuk ingevet huishoudfolie.
  • Laat op een warme plek 45 minuten rijzen, in ieder geval tot het in volume verdubbeld is.
  • Verhit een zware koekenpan op hoog vuur een paar minuten voor.
  • Sla op je werkblad de luchtbellen uit het deeg en verdeel het in 4 stukken.
  • Vorm van ieder stuk een ovaaltje en rol het verder uit in traanvorm met een dikte van ongeveer 3 mm.
  • Bestrijk één kant heel licht met olie en leg met de ingevette kant naar beneden in de hete pan. Bestrijk nu meteen de bovenkant ook met een pietsie olie.
  • Al gauw verschijnen er grote luchtbellen, het moment om  te draaien. Laat nog heel even bakken, maximaal een minuut.
  •  Leg op een bord en bedek met een theedoek.
  • Bak de rest op dezelfde manier.
Iedere pan is anders, iedere hittebron is anders ingesteld. Mocht je ze gaan maken gebruik de eerste dan even als proefexemplaar. Ze zijn snel klaar maar moeten nog wel zacht zijn. We zijn nogal eens geneigd te denken dat het dan nog niet gaar is van binnen maar geloof me dat is het in sneltreinvaart.

In de oven bakken?
Schuif je bakplaat in de oven en verwarm de oven zo heet mogelijk voor, 250 graden is ideaal maar minimaal 230 graden. Om die temperatuur vast te houden en de bakplaat zo heet mogelijk te krijgen doe je dat een kwartier.
Rol in de tussentijd de naan. Je hoeft ze nu niet te bestrijken met olie.
Mik ze vervolgens op de gloeiendhete bakplaat en bak 3, hooguit 4 minuten. Blijf erbij en houd ze goed in de gaten!
Zet de oven na het bakken op de grillstand en leg ze enkele seconden er onder.
Uit oven halen en houd warm met een theedoek


2 opmerkingen:

Nell zei

Ik zeg naanbrood. En ik vind het lekker, eigenlijk overal wel bij, wat een beetje smeuïg is.

Eetlust zei

Hier staat het regelmatig op tafel, heerlijk bij curry met rijst en mangochutney, een beetje van alles op een stukje naan, mjam :)