vrijdag 25 mei 2012

Koude komkommersoep met dille


Heerlijk vind ik zo'n gekoelde komkommersoep op warme dagen zoals deze waarop je zo min mogelijk in potten en pannen wil roeren. 's Ochtends of de avond ervoor maken, koelen in de gootsteen en vervolgens tot gebruik in de koelkast zetten. Ik maak het ook wel eens als amuse voor bijvoorbeeld een brunch, je kunt er dan wat Hollandse garnalen op leggen of een soepstengel omwikkelen met gerookte zalm. Zo maak je een baksteen nog lekker zeggen we dan.




Je hebt nodig:
1 liter water - 1 1/2 groentebouillonblokje - 1 1/2 komkommer - 1/2 ui - paar takjes verse dille - optioneel: zure room, gerookte zalm, Hollandse garnalen, enz. - staafmixer of blender

Zo maak je het:
  • Zet het water op met de bouillonblokjes
  • Snijd de komkommer in de lengte doormidden en vervolgens in halve maantjes.
  • Snipper de ui
  • Voeg zodra het water kookt de komkommer en ui toe en laat zachtjes koken tot de komkommer zacht is.
  • Haal de pan van het vuur en pureer het met de staafmixer of in de blender.
  • Snel koelen gaat gemakkelijk in de gootsteen, uiteraard wel opletten dat het water niet in de pan spettert of loopt. Zet de pan in de gootsteen, laat er koud water in lopen tot het 3/4 van de pan heeft bereikt. Ondertussen al goed doorroeren. Zodra het afgekoeld is, pan droogmaken en in de koelkast zetten.
  • Knip wat verse dille, schenk de soep in glazen of in kommetjes, schep er eventueel wat zure room op en bestrooi rijkelijk met de dille. Wat trouwens ook lekker is om een klein beetje citroensap door de soep te roeren.


Geen opmerkingen: