donderdag 5 juli 2012

Appel-Citroentaart fietst er altijd wel in

Appeltaart is altijd lekker of het nu hartje winter is of dat je jezelf koelte toe moet wapperen. Het aantal recepten is zo immens dat je aan het onderwerp appeltaart al een heel blog kunt wijden. Niet dat ik me daartoe geroepen voel, alles met mate dus ook appeltaart. Er circuleert overigens wel al een appeltaartblog op internet alleen was daar de laatste post in 2010 en een ander hield het in 2006 al voor gezien. Dus voor de ware appeltaartfanaat is er nog een gat te vullen!
Voor een warme dag als vandaag bak ik een friszuur taartje en dat accent komt natuurlijk weer van de citroen. Ik kan het niet laten hoor, citroenen, limoenen, ze gaan er hier met bakken doorheen.
Op een warme dag is het wel zaak het deeg rap te maken zodat het de koelkast in kan want boter en zon, het zijn geen dikke vrienden, houd daar rekening mee.



Je hebt nodig:
225 gram bloem - 110 gram in kleine stukjes gesneden koude boter - 50 gram poedersuiker - 1 eidooier - 1 kg zoetzure appels - 2 grote biologische citroenen anders 3 citroenen gebruiken - mespuntje zout - 125 ml slagroom - 3 eieren - 100 gram suiker - extra poedersuiker om te bestrooien - een lage taartvorm van 28 cm (die van mij heeft een losse bodem met losse ring, erg handig!)

Zo maak je het:
  • Zeef de bloem met een mespunt zout in een kom en maak een kuiltje
  • Doe de stukjes boter, het poedersuiker en de eidooier in het kuiltje.
  • Mengen tot je een kruimelig deeg krijgt. 
  • Kneed het dan snel tot een samenhangende bal, niet te lang, probeer te voorkomen dat de boter warm wordt.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de appels, snijd ze in drieën, haal het klokhuis eruit en kerf ieder partje in de lengte in. Pas op dat je ze niet helemaal doorsnijdt.
  • Besprenkel ze met het sap van een halve citroen.
  • Klop de slagroom los met de eieren en suiker.
  • Voeg het rasp van 1 citroen toe plus sap van de overgebleven anderhalve citroen en meng het goed.
  • Vet een taartvorm lichtjes in.
  • Rol het deeg uit tot een lap en bekleed de taartvorm. Verdeel de appelparten over de vorm en giet het roommengsel er overheen
  • Bak de taart 35-40 minuten. Na 30 minuten even kijken, de ene oven is de andere niet.
  • Vervolgens af laten koelen en daarna bestrooien met poedersuiker.



8 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Hij ziet er super lekker uit Els!

Eetlust zei

Zo smaakt ie ook :) Dank je Caroline!

Sim kookt zei

Heerlijk !

Eetlust zei

Dank je Sim! En wat leuk om een nieuw blog, althans voor mij, te ontdekken.

zilvervis zei

Jummie, waard te proberen. En nog gezond ook. Gisteren publiceerde ik een blogpost over waarom citroenen extraam gezond zijn:
http://zilvervis.net/2012/07/07/waarom-citroenen-extreem-gezond-zijn/

Eetlust zei

Hoi zilvervis, ik zal snel eens een kijkje op je blog komen nemen. Ben beetje laat met mijn reactie maar we waren aan genieten in la douce France :)

Linda zei

In januari dit jaar heb ik je taart al eens gemaakt, hij was heerlijk! En heel toevallig ga ik hem morgen, zondag 5 juli, precies 3 jaar nadat je het geplaatst hebt nog een keer maken. Lijkt me zo lekker met dit warme weer.

Eetlust zei

Hoi Linda, wat leuk dat je de taart weer hebt gemaakt.Sorry voor de late reactie maar terwijl jij aan het bakken was zaten wij nog in het Franse land :-) Groetjes, Els