donderdag 26 april 2012

Op naar de zomer met Chimichurri

Uit Argentinië komt deze groene saus en tevens marinade die uitstekend past bij  vlees van de bbq en daar weten die Argentijnen  wel raad mee. Zoals met vele recepten bestaan er ook hier talloze varianten van. Via Pinterest waar ik een uitnodigende foto spotte kwam ik op de site Gimme some oven.
Aan alle lekkerbekken de goede raad, ga niet op Pinterest koekeloeren tegen etenstijd want je gaat geheid voor de bijl.
Chimichurry dus, het verhaal gaat dat in de 19e eeuw een Ier met de naam Jimmy McCurry die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd volgens eigen zeggen de eerste was die deze saus bereidde. Omdat zijn naam blijkbaar moeilijk uit te spreken was, werd het chimichurri




Voor deze versie heb je nodig:
3 handjes platte peterselie - 1 flinke el verse oregano - 2 flinke tenen knoflook of 3 kleintjes - 2 el rode wijnazijn - 6 el olijfolie extra vergine - snufje zeezout - 1/2 tl chilivlokken - flinke snuf gemalen zwarte peper

Zo maak je het:
Doe 4 el olijfolie plus alle andere ingrediënten in de blender , keukenmachine of gebruik een staafmixer en maal het tot een smeuïge substantie maar het hoeft geen puree te worden. Hevel het over in een kommetje en roer er nog 2 el olijfolie door.

Erg ingewikkeld he?
Zoals gezegd heerlijk bij gegrild vlees maar ook als dip geweldig lekker, of gebruik een beetje als dressing voor je salade, op je gepofte aardappel of grill zo'n mooie portobello en druppel er wat chimichurri in, gebruik het als begeleider bij garnalen, beetje over geroosterde paprika's of tomaten of.....

Laat nu die zomer maar komen

Geen opmerkingen: