donderdag 5 april 2012

Challah, feestelijk vlechtbrood

Challah is een eierrijk licht brood dat wordt gebakken voor de joodse sabbat en andere feesten van religieuze aard. Meestal wordt het in 3 of vier strengen gevlochten , soms ook wel in strengen van 8 of meer. Het recept heb ik gehaald uit 'de Broodbijbel' van Christine Ingram en Jennie Shapter, één van mijn laatste aanwinsten. Het is geen moeilijk brood om te maken maar het kost wel wat van je tijd. Het resultaat is er dan ook naar, je geduld wordt zeker beloond.



Je hebt nodig:
500 gram tarwebloem met een eiwitpercentagen van minstens 13%- 31/2 gram zout - 20 gram verse gist - 2 el witte basterdsuiker - 2 eieren - 6 el gesmolten boter - 1 eierdooier - 1 el water - 2 tl maanzaad of sesamzaad.

Zo maak je het:
  • Zeef het meel en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Meng de gist met het water en de suiker en giet dit met 2 eieren en de gesmolten boter in het kuiltje.
  • Roer geleidelijk het meel erdoor tot je een zacht deeg hebt.
  • Kneed het vervolgens een minuut of 10 op een met bloem bestoven werkblad tot een glad en elastisch deeg. Maak er en bal van
  • Doe het in een ingevette kom, wentel het deeg erdoor en dek af met ingevette plasticfolie of een theedoek. 
  • Laat het op een warme plaats 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Kneed het deeg dan even door en laat het nog een keer afgedekt 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Nog een keer zachtjes doorkneden en in 3 of 4 strengen verdelen als je er 1 groot brood van wilt maken. Knijp de uiteinden bij elkaar en vlecht het brood, knijp het andere uiteinde ook toe en vouw beide eindjes onder het brood. Zachtjes aanduwen.
  •  Leg het brood op een met bakpapier bekleedde bakplaat, bedek met ingevet plasticfolie of een theedoek en laat nogmaals 45 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Klop de eidooier en het water door elkaar.
  • Bestrijk hiermee het brood en bestrooi met de zaadjes.
  • Bak het brood in 35 - 40 minuten goudbruin en laat het afkoelen op een rooster.
Voor 10 broodjes verdeel je het deeg in 30 balletjes. Rol er slierten van en vlecht 10 broodjes op dezelfde manier als bij het grote brood.
Leg ze op een bakplaat en laat zo'n 35 minuten rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
Bestrijken met het losgeklopte eigeel, bestrooien met de zaadjes en zo'n 25 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden/
Laten afkoelen op een rooster.


Bron: De Broodbijbel van Christine Ingram en Jennie Shapter
Veltman Uitgevers 2e druk 2012 ISBN 978 90 483 0306 9

3 opmerkingen:

Mannin zei

Dat zijn prachtige broden geworden Els! Mooi gelijkmatig gevlochten en een prachtige glans! Halen die het paasontbijt wel? ;-)

Eetlust zei

Dank je wel Mannin :) Maar eh kijk eens naar de datum van de post ...hahaha. Ik moet ze nu weer gaan maken voor komende zondag :)

Eetlust zei

Dank je wel Mannin :) Maar eh kijk eens naar de datum van de post ...hahaha. Ik moet ze nu weer gaan maken voor komende zondag :)