dinsdag 13 maart 2012

Gehakt in soja-vissaus met geroosterde pinda's op slabladeren

Een heerlijk licht en snel te maken gerechtje waarbij het gehakt op slabladeren wordt geserveerd. Je kunt het ook omvormen tot een hapje door wat afgekoeld gehakt op een slablad te leggen en het op te rollen. Leuk voor een feestje. Voor erbij heb ik dunne mie gemaakt met wat fijngehakte knoflook, een fijngesneden spaanse peper, lenteui en flinterdun gesneden winterwortel. Op smaak gebracht met sojasaus, scheutje vissaus, klein beetje gembersiroop en sesamolie.
Het oorspronkelijke recept zat iets anders in elkaar maar ik presteerde het weer eens om mijn eigen weg te volgen oftewel het recept niet goed te lezen.  Maar goed, volgens mij is deze veel lekkerder dan het origineel :)




Je hebt nodig voor 4 personen:
450 gram rundergehakt - 2 teentjes knoflook - 3 sjalotten -1 of 2 rode spaanse pepers - 100 ml runderbouillon (van een blokje) - 2 tl bruine basterdsuiker - 2 el sojasaus - 4 el vissaus - 2 el limoensap - 1 tl ketoembar -zonnebloem of arachideolie - handvol basilicumblaadjes - slabladeren (kropsla) - handje ongezouten pinda's - zout - gemalen chilivlokken

Zo maak je het:
  • Hak de knoflook fijn, snipper de sjalotten, verwijder de zaadlijsten van de rode pepers en snijd in ringetjes
  • Los een kwart bouillonblokje op in heet water.
  • Rooster in een hete, droge koekenpan de pinda's met wat gemalen chilivlokken en een snufje zout. Laat afkoelen. Ik neem bewust ongezouten pinda's , je kunt het dan zelf op smaak brengen. 
  • Verhit in diezelfde pan een scheutje olie en fruit de pepers, knoflook en sjalot.
  • Voeg het gehakt en de ketoembar toe en bak het al omscheppend bruin en rul.
  • Roer een sausje van de bouillon, vissaus, sojasaus, suiker en limoensap. eventueel wat extra suiker toevoegen als je het aan de zure kant vindt. Voeg de helft toe aan het gehakt. Laat een beetje inkoken.
  • Schep er op het laatst de basilicumblaadjes door, gescheurd of geknipt.
  • Leg op ieder bord 1 of 2 slabladeren, schep het gehakt erop en bestrooi met de pinda's. Garneer met wat extra basilicumblaadjes.
  • Geef de rest van het sausje apart erbij, wie wil kan dan nog wat extra over het gehakt scheppen.
  • Serveer met mie of witte rijst met een komkommersalade
Dit recept is natuurlijk ook uitstekend te maken met vegagehakt!

Geen opmerkingen: