vrijdag 9 maart 2012

Citroencakejes met geblancheerde citroenschilletjes

Over een paar weken is het weer Pasen en dat betekent voor ons dat we de familie over de vloer krijgen voor de Paasbrunch. Als het net zo'n weer is als vorig jaar dan boffen we. We konden lekker in de tuin zitten en het was dusdanig warm dat een aantal van de verstopte eitjes flink gesmolten waren.
Op de brunchtafel staan niet alleen hartige zaken maar natuurlijk ook zoete. En om weer eens wat anders neer te kunnen zetten, besloot ik vandaag alvast deze cakejes eens uit te proberen. Missie geslaagd! Heerlijk fris, licht en luchtig.


 Je hebt nodig voor 12 cakejes:
papieren vormpjes - 2 biologische citroenen - 2 el fijne kristalsuiker voor het siroopje - 200 gram fijne kristalsuiker voor het beslag - 1 pakje vanillesuiker - 200 gram zelfrijzend bakmeel - 4 eieren - 140 gram boter - snufje zout - poedersuiker

Zo maak je ze:
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Schil de citroenen met een dunschiller of scherp mesje. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk wit meeneemt.
  • Pers de citroenen uit en zeef het.
  • Verhit 1 dl water en smelt hierin 2 el fijne kristalsuiker. Doe er de citroenschilletjes bij en laat een minuut of 5 zachtjes koken. Lek de schillen vervolgens uit en laat afkoelen. Bewaar de siroop!
  • Hak 1 el citroenschil heel fijn, snijd de rest in dunne sliertjes
  • Splits de eieren
  • Roer de boter met de suiker romig.
  • Voeg er de dooiers, vanillesuiker en het citroensap aan toe en roer door elkaar.
  • Zeef de bloem en spatel het door het tot een glad beslag.
  • Klop de eiwitten met een snufje zout tot pieken in een brandschone kom en spatel het er ook luchtig doorheen.
  • Voeg 1 el fijngesneden citroenschilletjes toe.
  • Vul de papieren vormpjes voor 3/4 met het beslag. Ik heb de vormpjes in muffinplaten gezet.
  • Bak ze 25-30 minuten. Controleer of ze gaar zijn door er met een houten prikker in te steken. Komt het er droog en schoon uit dan zijn ze klaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Afwerking: lepel over ieder cakeje 1 tl citroensiroop, bestrooi met poedersuiker, leg er wat sliertjes citroenschil op en lepel er nog een beetje siroop over.

Bron: Libelle Lekker

Geen opmerkingen: